Maandag 30/01/2023

'Rock'n'roll Highschool' bestaat nu ook echt

De eerste beroepsopleiding in de popmuziek is een feit. Vanaf september gaat in het Nederlandse Tilburg de Rock Academie van start, als onderdeel van de Fontys-hogeschoolgemeenschap. De voltijdse studie, waarvoor maximaal tachtig studenten worden toegelaten, is vooral praktijkgericht en duurt vier jaar.

Eigenlijk dringt het Nationaal Popinstituut Nederland al 15 jaar aan op een gedegen opleiding voor muzikanten, zegt Rita de Jongh, projectmedewerkster van de Rock Academie. Maar veel kwam daar tot nu toe niet van in huis. "Aan het conservatorium van Rotterdam werd even een opleiding tot docent popmuziek geïntroduceerd en even snel weer afgevoerd. Nochtans bleek dat de muziekindustrie behoefte had aan professioneel geschoold personeel. Niet alleen muzikanten, maar ook mensen die verstand hebben van management, marketing, het organiseren van concerten, noem maar op. Uiteindelijk werd in 1997 een werkgroep samengesteld met vertegenwoordigers uit het onderwijs, de popsector en de arbeidsmarkt en werd er een ondernemingsplan op papier gezet. We zijn dus niet over één nacht ijs gegaan.

"Een aantal steden en hogescholen in Nederland had meteen belangstelling voor deze nieuwe studierichting in het hoger beroepsonderwijs. Dat de keuze op Tilburg is gevallen, heeft te maken met de centrale ligging van die stad in de Benelux. We speculeren immers ook op Belgische en Duitse studenten."

Aangezien de belangstelling groot is en het aantal plaatsen beperkt, dienen aspirant-studenten eerst te slagen voor toelatingsexamens. "De criteria liggen nog niet vast", zegt Rita de Jongh, "maar uiteraard zullen we rekening houden met factoren zoals speelniveau, motivatie en houding. In de opleiding beperken we ons voorlopig tot de vier basisinstrumenten: gitaar, bas, drums en zang. Maar het spreekt vanzelf dat we niet van plan zijn scheep te gaan met 70 gitaristen."

Aan de kersverse Rock Academie worden, behalve cursussen in songwriting, ook enkele theoretische vakken gedoceerd. Die handelen over cultuur, muziekanalyse, notenleer, communicatie en de pophistorie. Na een eerste oriënterend jaar kunnen de studenten-muzikanten kiezen uit vier gespecialiseerde studierichtingen: performer, technicus, manager of docent. "Het is zeker niet onze bedoeling enkel performers te vormen", onderstreept De Jongh. "Je mag niet verwachten dat we jaarlijks 80 Princen klaarstomen. Wél culturele ondernemers die werk vinden in de muziekbranche. Momenteel is er aan de Nederlandse muziekacademies bijvoorbeeld een nijpend gebrek aan docenten met een popachtergrond. Dat is een van de leemten die wij hopen op te vullen."

Het startschot voor de cursussen wordt gegeven in september. Daarbij wordt in de eerste plaats uitgegaan van de (belangstelling van) de student zelf. "We willen niet te veel met voorschriften en regeltjes zwaaien", zegt Rita de Jongh. "De docent mag zich niet al te nadrukkelijk profileren: hij zal veeleer moeten sturen dan opleggen. Het is immers vooral de bedoeling de creativiteit van de cursisten aan te zwengelen. De toetsingsnormen zijn nog niet helemaal uitgedokterd, maar de studenten zullen in ieder geval over een periode van vier jaar worden gevolgd en beoordeeld. Ze hoeven dus niet bang te zijn dat hun diploma enkel afhangt van het niveau van dat ene examenconcert." (DS)

Op woensdag 26 mei vindt een informatiemiddag over de Rock Academie plaats in de '013', Veemarktstraat 44, Tilburg. Voor meer informatie: Fontys Hogescholen, St. Josephstraat 135, 5017 GG Tilburg, Nederland. Tel: 00/31/13/539.41.66.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234