Maandag 06/02/2023

Rochus

Een prachtbier dat vrij licht is maar heel veel proef- en drinkplezier biedt

Brouwerij De Ryck uit het Oost-Vlaamse Herzele (tussen Zottegem en Aalst) is vooral gekend voor haar Special, een amberkleurige, lichte en zuivere doordrinker, die in de streek vooral van het vat gesmaakt wordt. Rond eindejaar biedt De Ryck haar Christmas Pale-Ale aan, rijker aan smaak en pittiger van karakter. In 1986 verschijnt ter gelegenheid van het honderdjarige bestaan van de brouwerij de bruine Rochus. Alle genoemde bieren zijn zowel op het vat of hergist in de fles te verkrijgen. Deze hergisting maakt zeker een verschil.

Zo komt het dat een onlangs in Het Nieuwsblad verschenen proefnotitie uiterst positief klinkt. De ondertitel 'koude koffie' leek verkeerd gekozen, maar brouwer An De Ryck (vierde generatie) weet perfect wat de proevers bedoelen: een afgemeten bittere, gebrande toets die inderdaad aan koffie doet denken. Verdere waarnemingen als een overvolle fruitkorf (van kweeperen over diverse bessen tot cassis) verleidden de proevers tot een in het rijtje op één na beste quotering.

Nochtans vond deze proever de Rochus anno 1999 toch iets minder, vooral vlakker en flauwer. An De Ryck kan dat volledig beamen. "Dat kan kloppen, het heeft te maken met de hergisting. Drie jaar geleden zijn we beginnen afvullen op champagneflessen met hergisting. We hebben de voorbije jaren serieus gewerkt om de techniek onder de knie te krijgen. Nu kunnen we zeggen dat we die ongeveer volledig beheersen. De verschenen proefnotitie is het resultaat van onze zoektocht. Toch nog één opmerking, we hebben ook de hopgift wat verhoogd, wat de Rochus meer uitgesproken hopbitter meegeeft."

We proeven de hergiste Rochus (alc. 5,7% vol.) uit de champagnefles op keldertemperatuur. Dit etiket stelt de Heilige Rochus voor (in het bijzonder bevoegd tegen pest) en oogt door de gestileerde tekening en de heldere kleuren ongewoon fris. De Ryck laat haar nieuwe etiketten trouwens ontwerpen door de plaatselijke kunstenaar Ignace Parmentier.

Het bier kleurt donkerbruin. De neus is inderdaad formidabel fruitig: rode en zwarte bessen en een wat weeë geur die aan kweeperen of zelfs mispels doet denken. De hoofdsmaak is zeer fruitig zonder al te zoet te zijn. Verder valt een tikkeltje karamelmout op. Ook de aroma's zijn hoofdzakelijk fruitig. Zodra de fruitmand over de tong gerold is, komt een stevig bittere toets uit gebrande mout vrij, een smaak die het bier werkelijk draagt. De fruitige impressies doven uit maar blijven herinnerd in een vol en aangenaam mondgevoel. Die trekt samen met het gebrande bitter naar de nasmaak, waarin ook nog fris bitter van verse hop opvalt. Ondanks het rijke en gevarieerde pallet is de Rochus heel evenwichtig, want bij een nieuwe slok zijn alle geur- en smaaksensaties opnieuw even intens waar te nemen.

Enfin, De Ryck kan een stukje brouwen. De nieuwe Rochus staat op punt. Meer zelfs, het is een prachtbier dat vrij licht is maar heel veel proef- en drinkplezier biedt. De combinatie van bruin, overvol fruitig en fors gebrand bitter is niet nieuw, wel origineel is dat deze sensaties gekoppeld worden aan fijn hopbitter en het bier een fris en zuiver karakter behoudt.

De Rochus is verkrijgbaar in thuistapvaatjes, in 75-cl-champagneflessen (gefilterd, gebotteld en hergist) en in pet-flessen van 50 cl (ongefilterd en hergist). In de brouwerijwinkel ligt ook paté en kaas gemaakt met bieren van De Ryck te koop.

Brouwerij De Ryck

Kerkstraat 24

9550 Herzele

Tel. 053/62.23.02, fax 053/63.15.41 Brouwerij.de.ryck@skynet.be

Groepen van vijftien tot veertig personen zijn op afspraak welkom tijdens het weekeinde of, na 16 uur, ook in de week. Een rondleiding met twee biertjes en hapjes kost 4 euro per persoon.

Particulieren kunnen telkens van 8.30 tot 12 en van 13.30 tot 18.30 uur terecht in de brouwerijwinkel. Gesloten op zaterdagnamiddag, zondag en maandagvoormiddag.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234