Robot Perseverance maakt eerste meters op Mars
Perseverance heeft succesvol voor het eerst gereden op Mars. De robotjeep van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA legde enkele meters af. Via Twitter verspreidde NASA beelden van de bandenafdruk op de oppervlakte van de rode planeet.
Het eerste ritje van donderdagnamiddag volgde na de succesvolle landing van Perseverance twee weken geleden. NASA wilde testen of de zeswieler naar behoren functioneert.
News from Mars: @NASAPersevere's team has tested its robotic arm, checked science instruments, & taken the rover on its first drive. Mission scientists have named its touchdown site "Octavia E. Butler Landing," in honor of the late science fiction author: https://t.co/jcyr3ZZDGz pic.twitter.com/5xsQnxdjE3
— NASA (@NASA) 5 maart 2021
Na vier meter gereden te hebben, roteerde Perseverance naar links, om vervolgens zowat 2,5 meter achteruit te rijden. Daarbij nam Perseverance een foto waarop de bandafdruk op de korst van Mars te zien is. Alles samen legde de marsjeep, die zowat even groot is als een SUV, 6,5 meter af in 33 minuten. Het tuig kan tot 200 meter per marsdag afleggen.
Hoelang duurt een dag op Mars?
Een zonnedag op Mars (ook wel ‘sol’ genoemd) duurt 24 uur, 39 minuten en 35 seconden. Dat is een tikkeltje (2,7%) langer dan een dag op onze aarde, waar een dag ongeveer 24 uur duurt.
"Onze eerste rit verliep ongelooflijk goed (...) Je kan de bandensporen zien die we op Mars achterlieten. Ik denk niet dat ik ooit al zo gelukkige geweest ben om bandensporen te zien, en ik heb er al veel gezien", zegt ingenieur Anais Zarifian van het Jet Propulsion Laboratory via de Twitter-account van Nasa. Het ‘JPL’ van NASA bouwde Perseverance.
Perseverance arriveerde op 18 februari op Mars, na een vlucht van 203 dagen en 472 miljoen kilometer door de ruimte. Het voertuig landde in de Jezerokrater, een uitgedroogd meer. Daar zal de komende twee jaar op zoek worden gegaan naar sporen van vroeger microbiologisch leven.
Elders op Mars rijdt nog steeds voorganger Curiosity rond. Die landde in 2012 op de planeet.