Maandag 18/10/2021

Robin Hood maar dan zonder geweten

Was Pablo Escobar een Robin Hood of een meedogenloze drugsbaron voor wie een mensenleven minder waard was dan een lijntje cocaïne? In de Netflix-reeks Narcos zien we beide gezichten. 'We wilden geen serie over goede Amerikanen als redders van de arme Colombianen.'

"Plata o plomo." Zilver of lood. Pablo Escobar, 28 jaar jong en een nog onbekende smokkelaar van vooral huishoudtoestellen, loopt al over van zelfvertrouwen als een handvol agenten zijn illegaal transport tegenhoudt aan de grens. Rustig stapt hij op hen af, spreekt de agenten met hun voor- en familienaam aan en stelt hen wat lastige vragen over hun familie. Vriendelijk als Escobar is, stelt hij hen voor om een tv-toestel of ander cadeau te aanvaarden en hem te laten doorrijden. Wie weigert, krijgt de kogel. Twijfelen doen ze best niet, wist de jonge Escobar toen al. "Op een dag zal ik de president van Colombia zijn."

President is hij nooit geworden, al was Escobar in de jaren 80 wellicht de machtigste en in ieder geval de rijkste man in Colombia. De Netflix-reeks Narcos vertelt het verhaal van Escobar, vanaf het prille begin als lokale smokkelaar tot de drugsbaron die nauwelijks nog wist waar hij zijn geld moest stockeren, en zijn strijd met de drugseenheid van de Amerikaanse politie. Door de bijna documentaire-achtige manier van vertellen, inclusief vertelstem en het gebruik van archiefbeelden, reconstrueert Narcos op intrigerende wijze een stukje moderne geschiedenis.

Niet zwart-wit

De man die in de huid van Escobar mocht kruipen is de Braziliaanse acteur Wagner Moura (39), die eerder al meespeelde in onder meer Tropa de Elite en Elysium. Dat had hij niet meteen zien aankomen. "Een magere Portugees sprekende Braziliaan vragen is niet meteen de meest logische keuze, toch?"

Moura zei ja, liet een snor groeien, verdikte twintig kilo en leerde de taal. "Een half jaar voor de start van de opnames ben ik naar Medellin getrokken om Spaans te studeren. Tijdens het draaien had ik ook altijd een dialectcoach bij, die samen met de acteurs continue mijn uitspraak verbeterden. Pas bij de opnames van de vierde en vijfde aflevering had ik het gevoel dat ik het voldoende kon. Maar het moeilijkste was toch om mijn lichaam te veranderen. Ik werd echt vet. Zoiets doe ik nooit meer."

Hoe gingen de Colombianen om met het feit dat een Braziliaan hun Escobar speelde?

"Toen ik Medellin aankwam om Spaans te studeren, durfde ik eerst niet zeggen dat ik Pablo zou spelen. Je bent immers een vreemdeling die een mythe uit hun land speelde. Maar op de set viel alles prima mee: de Colombiaanse acteurs hebben me enorm geholpen.

"Je merkt wel dat Escobar er nog altijd erg groot is, in een goede en slechte manier. De meesten zijn heel kritisch voor hem: iedereen kent wel iemand die door Escobars manschappen vermoord is. Maar in Medellin vinden sommigen hem nog altijd een Robin Hood. Je hebt er bijvoorbeeld de Barrio Pablo Escobar, een wijk met huizen die Escobar liet bouwen voor de arme mensen en waar zijn portret nog steeds naast dat van Jezus hangt. Daar mag je niets verkeerds zeggen over Escobar. Maar goed of slecht, hij is een belangrijk deel van hun geschiedenis. Je kunt niet over Colombia praten en het niet over Escobar hebben."

Wat wist u over Pablo Escobar?

"Ik wist van de bommen en drugsoorlog, maar niet meer. Toen ik het voorstel kreeg voor deze rol, ben ik onmiddellijk alle boeken beginnen lezen en documentaires bekijken. Ik denk dat ik alles over hem en over de moderne geschiedenis van Colombia gelezen heb. Ik deed dat om alles te vergeten en mijn eigen Pablo te creëren. Het zou ook geen zin hebben om zijn stem of manier van lopen te imiteren. Kleine dingetjes doe ik wel na, zoals de manier waarop hij soms aan zijn broek trekt, maar de meeste dingen kwamen natuurlijk. Ik denk dat ik wel een eerlijke en waarheidsgetrouwe Pablo neerzet."

Hoe vermijdt u om een held van iemand als Escobar te maken?

"Mijn grootste bezorgdheid ging over de totale serie. Ik wou geen Amerikaanse tv-show over goede Amerikaanse agenten die naar een derdewereldland gaan om er de arme mensen te redden uit de klauwen van een slechterik. Dat was ook de bezorgdheid van iedereen die betrokken was bij de productie, ook van de Amerikaanse schrijvers. Dat betekende heel veel voor ons.

"Het beeld dat we ophangen van Pablo Escobar mocht ook niet zwart-wit zijn. Ik zie hem zelf niet in termen van een held of een slecht iemand. Ik probeerde hem te begrijpen als mens."

Kijkt u als Zuid-Amerikaan op een andere manier naar Colombia dan een Amerikaan?

"Het is een reeks over een deel van de Latijns-Amerikaanse geschiedenis. Ik heb me in Colombia ook nooit een vreemdeling gevoeld. De geschiedenis die we vertelden is een deel van mijn geschiedenis. Brazilië en Colombia zijn allebei derdewereldlanden met grote sociale verschillen, met geweld en veel drugshandel. Ik wilde daarom dat Narcos een fair beeld zou geven, vooral voor de Colombianen. Dit gebeurde pas 25 jaar geleden en het blijft een belangrijk verhaal voor hen. Al blijft het natuurlijk altijd een verhaal dat vanuit een bepaald standpunt verteld wordt en dat nog eens aangevuld wordt met fictieve zaken. We zullen kritiek krijgen, maar ik ben er zeker van dat we dit ethisch goed aangepakt hebben. De geest van de serie zit goed."

Narcos, vanaf morgen te zien op Netflix

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234