Zondag 24/10/2021

'Robert, nu niet gevoelig zijn. Slim zijn'

'Moet ik eerlijk zijn? Natuurlijk staat of valt de bondscoach met het resultaat van deze week.' Georges Leekens loodste als laatste bondscoach 'zijn jongens' en met hen heel België via een achterpoort naar een WK voetbal. Stel dat de Duivels zich ook nu kwalificeren, dan heet de nieuwe mirakelman Robert Waseige. 'Maar na dat WK zou hij toch beter de eer aan zichzelf houden.'

Hans Jacobs Kurt Boes

Dát waren nog eens tijden in het Koning Boudewijnstadion. De Belg, van nature toch wat modest en ingetogen, laat zich eens goed gaan. Polonaise, feestgezangen, een vaatje bier meer of minder, het kan niet op. De Rode Duivels - Duivels mét een dikke hoofdletter - hebben zopas Ierland op de knieën gedwongen en mogen eindelijk de hst richting Frankrijk boeken. Leekens: "In Ierland hebben we de beste wedstrijd uit mijn carrière als bondscoach gespeeld, vooral op tactisch vlak. In Brussel trok het op niets, dat was een match met een hoog Hitchcock-gehalte. Maar we bleven wel inzet aan sluwheid koppelen. En uiteindelijk telt alleen het resultaat." Leekens' ogen fonkelen nog altijd. "Een fantastisch gevoel, die barragewedstrijden. Spanning, stress, het alles-of-nietsgevoel, ik word er nog altijd geil van." Vanavond en komende woensdag staan weer twee WK-kwalificatiethrillers van formaat geprogrammeerd. Deze keer heet de opponent Tsjechië.

Hoe staat de nationale ploeg er voor?

Georges Leekens: "De situatie is nu helemaal anders. Wij hebben een haast uitzichtloze situatie rechtgezet na een fantastische remonte. Wij grepen de laatste kans in een groep met Nederland én Turkije, tegen wie niet elk land zomaar wint. Vandaag komen de Duivels van euforie en waren ze haast gekwalificeerd."

En dat in een zwakke groep, zo zegt u.

"Sorry, maar Schotland en Kroatië zijn als voetballand voorbijgestreefd. Die oude Kroaten hebben het slim en leep gespeeld. En nu begint de spanning weer, honderd procent vertrouwen is er niet meer. Want de Rode Duivels hebben de eerste kans laten schieten, de grootste kans ook op WK-kwalificatie. Elke speler weet dat hij slecht heeft gespeeld. Ze hebben het dus zelf verspeeld, maar krijgen toch nog een barrage. Wat wil je nog meer?"

Hoe moet een bondscoach die barragewedstrijden aanpakken?

"Ik geef Robert een goede raad: speel op z'n Belgisch. We hebben geen toptalent. Dus is tweehonderd procent engagement vereist, maar de Rode Duivels moeten vooral slim spelen. In de laatste wedstrijd tegen Kroatië was het bijvoorbeeld niet intelligent om voor de eigen verdediging veel ruimte te laten. Die oude Prosinecki trok dan nog een paar spelers naar links en rechts, zo kwam het middenveld constant in de problemen. En waar was de passing? Die trok op niets, kan ook niet anders als het middenveld niet georganiseerd is. De Duivels leunden te veel achteruit. De wil tot scoren was niet aanwezig."

Maar terug naar Tsjechië.

"In zo'n wedstrijden doet de tegenstander er eigenlijk niet toe. De spelers moeten alle wedstrijden onder Waseige vergeten. De nationale ploeg leefde lang op een wolk. Zo slecht was het niet, maar zo goed was het nu ook niet. We hebben niet de creativiteit om tot favoriet te worden gebombardeerd. België heeft minder voetbalkwaliteit dan Tsjechië, maar heeft de intelligentie. Dus ga voor dat doelpunt, maar zet de boel niet open."

België kan eindelijk nog eens als echte underdog starten.

"Dat kan een voordeel zijn. De Tsjechen geloven dat ze zullen winnen, en die rol van underdog ligt de Belgen helemaal. De eerste wedstrijd in Brussel is wel cruciaal. Ik ben overtuigd dat deze groep in Praag 'op resultaat' kan spelen."

Kan de huidige groep die stress van een barragewedstrijd wel aan?

"Dat probleem kan terecht aangehaald worden. Marc Wilmots kan bijvoorbeeld heel makkelijk met stress om, maar is er nu niet bij. Hij kanaliseert ook de stress, zijn rust straalt af op de andere spelers. Maar er zijn toch anderen die Champions League-wedstrijden hebben gespeeld, die de vorige barragewedstrijden, het WK in Frankrijk of Euro 2000 hebben meegemaakt. Die moeten de rol van Wilmots overnemen."

Dat is het nu net. Iedereen wil de fakkel maar al te graag doorschuiven.

"Tja, de nationale ploeg heeft geen topvedetten meer. Met topvedetten bedoel ik spelers die geen allures hebben, maar wel uitstraling. Lorenzo Staelens, Franky Van der Elst... spelers op wie je dag en nacht kon rekenen. In hun bescheidenheid waren ze groot. Wilmots heeft dat ook. Daarom apprecieerde ik hem, niet voor zijn techniek. Maar deze groep mag geen Wilmots-obsessie krijgen."

In dat opzicht is het wel een voordeel dat Wilmots er van in het begin al niet bij was.

"De andere wisten meteen waar ze aan toe waren. Deze groep moet het collectief doen, want de nationale ploeg mist zogeheten 'dragende' spelers. Ze moeten elkaar 'meezuigen'. Ga er gewoon voor, neem je verantwoordelijkheid en trek je mond open."

Durven spelers misschien hun mening niet meer te verkondigen uit angst om er de volgende keer niet meer bij te zijn?

"Dat zou ik zielig vinden. Dan verlies ik liever mijn basisplaats. Aan het ploegbelang werken zowel trainer als spelers mee. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Maar Belgen zijn vaak twijfelaars. Ze hebben soms peptalk nodig om erin te geloven. Neem nu Geert De Vlieger. In Nederland heeft hij enorm veel geleerd: onder meer leren coachen en roepen. Toch twijfelen velen of hij wel internationaal niveau aankon. Waarom? Omdat hij bekend stond als 'braaf Geertje'. Naast het veld heb ik graag 'braaf Geertje'. Maar op het veld heb ik 'stout Geertje' nodig."

Na het WK in Frankrijk hebt u heel wat spelers getest...

"Ik heb wel zestig spelers geprobeerd, ook sommigen van wie ik verwachtte dat ze geen internationaal niveau zouden aankunnen."

... en Waseige heeft op die basis verder gewerkt. Voelt u zich ook gedeeltelijk verantwoordelijk als België zich niet zou kwalificeren?

"Nu niet meer. Op Euro 2000 stond wel nog 'mijn' groep op het veld."

Stel dat België zich kan kwalificeren, heeft het dan een plaats op het komende WK?

"Vergelijk de Belgische clubs met de buitenlandse clubs en je weet genoeg. België heeft te lang stilgestaan. Neem bijvoorbeeld de Pro License, het diploma voor proftrainers. Mensen als Eric Gerets en Jos Daerden waren al les aan het volgen in Nederland terwijl bij ons nog geen diploma vereist was."

Maar als de nationale ploeg zich plaatst, is het Belgische voetbal natuurlijk gered.

"Neen. Neen, neen, neen. We zijn en blijven een klein land, financieel zullen we nooit kunnen wedijveren met het buitenland. Maar probeer er toch iets aan te doen. Het helpt niet om je te verschansen achter het budget. Vroeger wonnen Belgische clubs toch ook van AC Milan of Real Madrid? Ook toen hadden die een budget dat tien keer hoger lag. De nationale ploeg heeft wel een wipplankfunctie voor het Belgische clubvoetbal. Succes van de nationale ploeg doet veel deuren opengaan, bij een niet-kwalificatie gaan ze onherroepelijk dicht."

En valt het doek voor Robert Waseige?

"Wat moet ik daarop zeggen? Moet ik eerlijk zijn?"

Uiteraard.

"Natuurlijk is het van de week erop of eronder voor Waseige. Voor mij waren die barragewedstrijden tegen Ierland ook erop of eronder, dat weten jullie goed genoeg. Die wet geldt voor Louis van Gaal, waarom dan niet voor Waseige. Hij kan het nadien nog wel even rekken, maar veel krediet heb je dan niet meer."

Wat zou u voorstellen als België zich niet kan kwalificeren: tabula rasa, een aantal spelers weg en beginnen met een schone lei?

"Na het WK in Japan en Zuid-Korea zullen sowieso heel wat spelers afhaken."

Is het lot van elke bondscoach, Guy Thys uitgezonderd, niet afgemaakt worden en op straat gezet worden?

"Een bondscoach krijgt sowieso minder krediet en meer kritiek. Maar Robert mag niet klagen met bijvoorbeeld de media. Ik heb destijds heel wat meer naar mijn hoofd gekregen, sommige Waalse journalisten vochten een persoonlijke vete uit. De media zijn nu fantastisch positief."

De laatste tijd reageerde Waseige nochtans wat kribbig naar de media. Zo weigerde hij een interview voor de VRT-radio, omdat die hem naar eigen zeggen gekleineerd hadden.

"Dan had ik er twee, drie moeten doodslaan. Neen, hij moet naar niets of niemand luisteren als je daar gevoelig voor bent. Je moet gevoelloos worden. Maar hij is Waseige en ik ben Leekens. Niet gevoelig zijn, Robert. Slim zijn. Concentreer je op je job en maak er het beste van. Dan kan niemand je iets verwijten. Er zijn in elk geval al geen communautaire problemen. Nogmaals, de voorbije jaren droop het positivisme van de media af, vooral tijdens Euro 2000."

Was Euro 2000 een mislukking?

"Ondanks het thuisvoordeel heeft België zich niet kunnen plaatsen voor de tweede ronde. Maar we hebben wel een financieel overschot en er is een reuzesfeer geweest, roept men dan. Volstaat dat om te spreken van een fantastische campagne? Dat denk ik niet, helemaal niet. Integendeel. Euro 2000 is mislukt. Ik ben eigenlijk blij dat ik het niet heb uitgezongen tot Euro 2000. Na de uitschakeling had ik niet over straat willen lopen."

Conclusie: Waseige heeft zijn werk niet goed gedaan.

"Dat is geen kritiek op Robert, dat is een vaststelling."

Maar de bondscoach blijft toch eindverantwoordelijke van de nationale ploeg?

"Het hart van de nationale ploeg, de inzet is belangrijk, maar wat zich tussen de twee oren afspeelt, is nog belangrijker..."

Dat was eigenlijk de vraag niet. Heeft Waseige gefaald als hij de Rode Duivels niet naar het WK loodst?

"Ik ga geen oordeel vellen. Robert heeft zeker zijn waarde gehad voor het Belgische voetbal. (diepe zucht) Tja, als de resultaten negatief zijn, word je negatief beoordeeld. Zo simpel is dat. En zelfs als we ons kunnen plaatsen, zou ik Robert adviseren om te stoppen na het WK. Hij heeft zijn verdienste, maar ook een bepaalde leeftijd. Hij zou dan twee grote campagnes meegemaakt hebben. Dat is al veel. Van de 32 landen die aan het WK in Frankrijk hebben deelgenomen, zit nog maar één bondscoach op zijn stoel. Dat zegt genoeg."

En wie na Waseige?

"Bondscoach zijn is niet iedereen gegeven. Heel veel trainers in België zijn er niet voor geschikt. Hugo Broos of Aimé Anthuenis hebben 'dat' bijvoorbeeld wel in zich. Het is een zeer moeilijke job: in de nationale ploeg gaat het van euforie naar depressie. Er is geen tussenweg."

Maar hopelijk ziet u zaterdag van op de tribune België winnen tegen Tsjechië.

"Voorlopig heb ik nog geen uitnodiging in mijn bus gevonden."

Secretaris-generaal Alain Courtois nodigt alle spelers uit die de barragewedstrijden tegen Ierland hebben gespeeld. Daarbij hoort toch ook de toenmalige bondscoach?

"Dat weet ik niet. Ik heb zelfs geen enkele uitnodiging gekregen voor een wedstrijd van Euro 2000."

'Die barragewedstrijden. Spanning, stress, ik word er nog altijd geil van''Of ik ga kijken? Ik heb zelfs geen enkele uitnodiging voor Euro2000 ontvangen'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234