Woensdag 23/09/2020

"Robert M. wou eigen kinderdagverblijf openen"

Beeld UNKNOWN

Robert M., de 27-jarige verdachte van de Amsterdamse zedenzaak, werkte van 2004 en 2006 als vrijwilliger op de toenmalige Community School in Amsterdam. Hij werkte daar in de buitenschoolse opvang. De Community School heet tegenwoordig het Jan van der Heijdenhuis.

Dat heeft Ton van Diemen, directeur bedrijfsvoering van Combiwell, de welzijnsorgansatie die medeverantwoordelijk is voor de naschoolse opvang op de school, gezegd. Combiwell kreeg gisteren en vandaag meerdere meldingen van ouders die de foto van M. herkenden die politie en justitie hebben vrijgegeven.

Volgens Van Diemen is het vrijwel uitgesloten dat M. op de school kinderen heeft misbruikt. Vrijwilligers staan daar namelijk altijd onder toezicht van een bevoegde kracht en worden nooit alleen gelaten met de kinderen.

Eigen kinderdagverblijf
Volgens Richard Korver, advocaat van enkele ouders van slachtoffers, wilde de 27-jarige verdachte bovendien zijn eigen kinderdagverblijf oprichten.

Korver vertelt dat Robert M. een vertrouwensband wist op te bouwen met heel wat ouders en dat hij hen aanbood om ook 's avonds op hun kinderen te passen.

Strafmaat
Wat de exacte strafmaat zal zijn, is nog niet duidelijk. Maar dat die in de jaren gaat lopen, zoveel staat nu al zo'n beetje vast. Dat zegt de Amsterdamse strafpleiter Peter Plasman.

Plasman heeft aanzienlijke ervaring met cliënten wier misdaden tot grote maatschappelijke onrust hebben geleid. Zo verdedigde hij - in een verder verleden - de extreem sadistische kindermisbruiker René O., de moordenaar van cineast Theo van Gogh Mohammed B. en de moordenaar van politieagente Gabriëlle Cevat, Franklin F.

In de zaak rond Robert M. hangt de strafmaat af van een reeks factoren, aldus Plasman. "Om te beginnen: is er sprake geweest van seksueel binnendringen? In het geval van kinderen jonger dan twaalf jaar staat op dat feit twaalf jaar cel. Bij een complex aan strafbare feiten - en daarvan lijkt hier sprake - wordt bij het bepalen van de strafmaat uitgegaan van het delict met de hoogste straf plus een derde daarvan. Dan kom je dus op zestien jaar.''

Plasman vermoedt dat deze straf niet gehaald gaat worden. Voor het overige is van belang dat de kinderen die door M. misbruikt zouden zijn aan zijn zorg waren toevertrouwd. Daarop staat een maximumstraf van zes jaar. Op het vervaardigen van kinderpornografie staat vier jaar. Wat volgens de raadsman ook telt, is de vraag of er sprake is geweest van letsel bij de slachtoffertjes.

De hoogte van de op te leggen vrijheidsstraf hangt ook sterk af van wat er uit een onderzoek naar de persoonlijkheid van de verdachte komt, aldus Plasman. (anp/ka)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234