Maandag 14/06/2021

Robert Goddard

Een schuldig huis

Thriller

Uitgeverij Bzztôh

ISBN 90 5501 677 2

285 pagina's * 690 frank (17,1 euro)

De grootmeester van de plot

Verhaaltjes vertellen mag weer, en dan niet alleen in het door velen nog steeds ten onrechte verguisde thrillergenre. Wie door vriend en vijand al meer dan tien jaar wordt beschouwd als de grootmeester van de plot is de Brit Robert Goddard (°1954). Verwacht niet echt bloedstollende spanning, maar wel een perfect verteld verhaal dat je langzaam in zijn greep krijgt zodat je het boek onmogelijk opzij kunt leggen. Voor de petite histoire: Herman Brusselmans zweert bij Goddard, al merk je dat niet meteen aan 's mans eigen literaire (?) productie.

In Set in Stone keert Goddard terug naar een thema dat hij ook al in 1991 in Take no Farewell gebruikte: de architect(uur) als motor van een intrigerend verhaal. Tony en Marina Sheridan verhuizen van Londen naar Cornwall, maar dat loopt al snel mis. Marina valt van een rots en de politie denkt aan zelfmoord. Tony gelooft dat niet en ontdekt al snel dat de sleutel ligt in Otherways, een huis dat gebouwd is door een architect die nadien nooit meer een huis bouwde en bewoond werd door een man die zijn vrouw vermoordde en daarna zelf ter dood veroordeeld werd. Voeg daarbij een mysterieuze brief, een Sovjet-spion en je hebt een borrelend mengsel dat je bedwelmt en je overlevert aan de verteltover van Goddard.

Historische Thriller

Aaron Elkins

De Buit

Uitgeverij Van Holkema & Warrendorf ISBN 90 2698 174 0 288 pagina's * 598 frank (14,82 euro)

Aaron Elkins is de auteur van een reeks thrillers met antropoloog-speurneus Gideon Oliver in de hoofdrol. Samen met zijn vrouw Julie trekt hij naar exotische plekken om allerlei mysteries te ontrafelen. Een tweede serie leidt de lezer naar de kunstwereld. Hoofdpersoon is hier Chris Nogren, een curator van het Seattle Museum. In zijn recentste boek Loot blijft Elkins zijn inspiratie halen in de kunstwereld; in casu de door de nazi's geroofde kunstwerken. Een halve eeuw na het einde van de oorlog ontdekt kunsthistoricus Ben Revere in Boston als bij toeval een schilderij van Velazquez dat destijds door de Duitsers was ontvreemd. Hij besluit de herkomst van het doek te achterhalen, maar iedereen die hem op het juiste spoor kan helpen, wordt meteen vermoord. Revere beseft dat hij een vijftig jaar oude beerput heeft geopend. De nauwkeurigheid waarmee Elkins geschiedkundige details behandelt, doet de grenzen tussen fictie en realiteit in dit boek al snel vervagen.

Politieroman

Henry Porter

Axiom

Uitgeverij De Boekerij

ISBN 90 225 2622 4 416 pagina's * 695 frank (17,22 euro)

Harry Porter is journalist en heeft voor de meeste grote kranten van Engeland gewerkt. Nu is hij redacteur van Vanity Fair. Met zijn misdaaddebuut Axiom schreef hij een thriller die vooral geroemd werd voor de verrassende plottechniek en de efficiënte schrijfstijl. Het uitgangspunt van Axiom is simpel: stel dat je waar ook ter wereld een bom kon laten ontploffen, simpelweg door één telefoontje te plegen.

Het verhaal begint wanneer de Ier Constantine - Con - Lindow in Londen staat te wachten op de bus die zijn broer Eamonn naar hem toe moet brengen. Net wanneer de bus arriveert, ontploft die. 's Anderendaags wordt Con in het ziekenhuis door twee agenten beschuldigd van moord. Tegen de inlichtingendiensten in moet hij proberen zijn onschuld te bewijzen. Zijn speurtocht leidt hem naar Boston, de bossen van de noordelijke VS en uiteindelijk naar Londen én een gewetenloze moordenaar.

Politieroman

Henning Mankell

De witte leeuwin

Uitgeverij De Geus

ISBN 90 5226 544 5 543 pagina's * 998 frank (24,73 euro)

Henning Mankell (°1948) is een van de meest gelezen auteurs van Zweden en in Duitsland werd hij zelfs uitgeroepen tot auteur van het jaar. Zijn thrillers werden al in zestien talen vertaald. Bij De Geus verscheen eerder al Comédia infantil, gevolgd door de romans rond hoofdpersonage inspecteur Kurt Wallander: Moordenaar zonder gezicht en Honden van Riga. In de Witte Leeuwin moet Wallander de verdwijning oplossen van makelaar Louise Akerblom. De vrouw is vermoord en op de plaats van de misdaad wordt een vinger gevonden die toebehoort aan iemand met een donkere huidskleur. Alles wijst op een executie. Ondertussen beraamt een groepje fanatieke Zuid-Afrikaanse Boeren een aanslag op Mandela. Wallander vermoedt dat er een verband is tussen de verdwijning van Akerblom en de samenzwering in Zuid-Afrika. Volgens Vrij Nederland zijn de Mankell-thrillers steevast drie sterren waard. Vooral de "knisperige dialogen" en de "veelbetekenende korte zinnetjes" kunnen bekoren.

Misdaadroman

Deon Meyer

Feniks

Uitgeverij Van Buuren

ISBN 90 5695 077 0 352 pagina's * 738 frank (18,29 euro)

Deon Meyer is een Zuid-Afrikaanse auteur die eerder als journalist actief was bij Die Volksblad. In '91 schreef hij zijn eerste roman Wie met vuur speelt en die leverde hem al meteen de titel van 'beste misdaadauteur van het jaar' op. Feniks is pas zijn tweede roman.

We ontmoeten Mat Joubert. Die ziet het niet meer zitten, nu zijn vrouw gewelddadig om het leven gekomen is. Hij krijgt problemen met zijn gewicht, hij rookt en drinkt en dat maakt hem nu niet meteen de meest geknipte politiespeurder om het onderzoek te leiden naar een seriemoordenaar die blijkbaar volledig willekeurig zijn slachtoffers kiest. Maar Mat beseft al gauw dat zijn leven opnieuw zin kan krijgen, wanneer hij erin zou slagen de moordenaar te klissen. Meyer slaagt erin van dit uiterst clichématige gegeven toch nog een fijne thriller te brouwen; vooral omdat de sfeer broeierig is en omdat het turbulente leven in Zuid-Afrika zeer overtuigend wordt geëvoceerd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234