Donderdag 09/12/2021

Robert Fisk ziet dodenaantal aan Palestijnse en Israëlische zijde nog verder uit balans raken

Nieuw rondje bloedvergieten in Gaza

Robert Fisk is Midden-Oostencorrespondent en columnist voor de Britse krant The Independent.

Iraëlische gevechtsvliegtuigen gaan onverminderd voort met hun luchtaanvallen op de Gazastrook. Israël heeft gewaarschuwd dat het conflict 'langer zal duren dan gedacht'. Robert Fisk heeft het over een totaal buitenproportionele slachting door Israël: 'Het is obsceen, een gruwelijk spel.'

We zijn het bloedvergieten in het Midden-Oosten zo gewoon geraakt dat het ons niets meer doet, op voorwaarde dat we de Israëli's niet beledigen. Het is niet duidelijk hoeveel van de doden in Gaza burgers zijn, maar het antwoord van de regering-Bush, om het nog niet te hebben over de slappe reactie van Gordon Brown, bevestigt voor de Arabieren nog eens wat ze al decennialang weten: hoe ze ook tegen hun vijanden strijden, het Westen zal altijd de kant van Israël kiezen. Zoals gewoonlijk was het bloedbad de schuld van de Arabieren, die zoals we allemaal weten alleen geweld begrijpen.

Sinds 1948 hebben we van de Israëli's alleen maar dit soort nonsens gehoord, net zoals de Arabische nationalisten en daarna Arabische islamisten met hun eigen leugens leurden: dat de zionistische 'dodenwagen' omver zal worden gegooid, dat heel Jeruzalem zal worden 'bevrijd'. Altijd hebben de heren Bush senior, Clinton, Bush junior, Blair of Brown beide partijen opgeroepen om zich te 'beheersen', alsof zowel de Palestijnen als de Israëli's F-18's en Merkavatanks en veldartillerie hebben. De zelf in elkaar geknutselde raketten van Hamas hebben in acht jaar twintig Israëli's gedood, maar een blitzoffensief van één dag waarbij driehonderd Palestijnen door Israëlische vliegtuigen om het leven komen is gewone kost.

Bloedvergieten heeft zijn eigen routine. Ja, Hamas heeft de woede van Israël aangewakkerd, net zoals Israël de woede van Hamas heeft aangewakkerd, die was aangewakkerd door Israël, die was aangewakkerd door Hamas, die... Begrijpt u wat ik bedoel? Hamas vuurt raketten af op Israël, Israël bombardeert Hamas, Hamas vuurt meer raketten af en Israël bombardeert opnieuw. Begrepen? We eisen veiligheid voor Israël, terecht, maar we gaan voorbij aan de massale en totaal buitenproportionele slachting door Israël. Het was Madeleine Albright die ooit zei dat Israël "belegerd" werd, alsof er Palestijnse tanks in de straten van Tel Aviv stonden.

Cynisme

Zondagavond was de verhouding 296 dode Palestijnen tegenover één dode Israëli. In 2006 waren dat tien Libanese doden tegenover één dode Israëli. Dit weekend beleefden we de meest inflatoire dodenverhouding sinds - de oorlog in het Midden-Oosten van 1973? De Zesdaagse Oorlog van 1967? De Suezoorlog van 1956? De Onafhankelijkheidsoorlog van 1948? Het is obsceen, een gruwelijk spel. Dat gaf Ehud Barak, de Israëlische minister van Defensie, onbewust toe toen hij dit weekend met Fox TV sprak. "Het is onze bedoeling de regels van het spel totaal om te gooien", zei Barak.

Precies. Maar de regels van het spel veranderen helemaal niet. Dit is een verdere verglijding van de Arabisch-Israëlische dodenverhoudingen, een procentuele verschuiving die nog verschrikkelijker is dan de tuimelende aandelen van Wall Street, maar die in de VS weinig interesse losweekt. De VS die, laten we dat niet vergeten, de F-18's en de Hellfireraketten maakten die Israël volgens de regering-Bush maar met mate mag gebruiken.

Nogal wat doden van de afgelopen dagen schijnen Hamasleden te zijn, maar wat zou dat moeten oplossen? Zal Hamas nu zeggen: 'Waw, deze blitz is verschrikkelijk. We doen er beter aan de staat Israël te erkennen, de Palestijnse Autoriteit te respecteren, een nieuw Amerikaans 'vredesproces' in het Midden-Oosten te steunen, onze wapens neer te leggen en te bidden dat we gevangengenomen worden en voor onbepaalde tijd opgesloten worden.' Is het dat wat Hamas volgens de Israëli's, de Amerikanen en Gordon Brown zal doen?

Ja, laten we denken aan het cynisme van Hamas, het cynisme van alle gewapende islamitische groeperingen. Hun nood aan moslimmartelaars is even cruciaal voor hen als de nood van Israël om ze te creëren. De les die Israël denkt bij te brengen - onderwerp jullie of we zullen jullie verpletteren - is niet de les die Hamas aan het leren is. Hamas heeft nood aan geweld om de onderdrukking van de Palestijnen in de verf te zetten en hangt af van Israël om dat geweld te leveren. Een paar raketten richting Israël en Israël doet wat het verwacht wordt te doen.

Geen zucht van Tony Blair, de vredesgezant voor het Midden-Oosten die in zijn huidige incarnatie nooit een voet in Gaza heeft gezet. Geen verdomd woord.

We horen de gebruikelijke, Israëlische tekstregel. Generaal Yaakov Amidror, het voormalige hoofd van de 'research- en studiedivisie' van het Israëlische leger, verklaarde dat "geen enkel land zou aanvaarden dat zijn burgers het doelwit van raketaanvallen zijn zonder krachtige stappen te zetten om hen te verdedigen". Inderdaad. Maar toen de IRA mortieren over de grens naar Noord-Ierland vuurde, toen hun guerrilla's over de grens van de Republiek kwamen om politiebureaus en protestanten aan te vallen, liet Groot-Brittannië toen de RAF op de Ierse Republiek los? Bombardeerde de RAF toen kerken, tankers en politiebureaus en doodden ze toen driehonderd burgers om de Ieren een lesje te leren? Nee. Omdat de wereld dat als crimineel gedrag had beschouwd. De Britten wilden zich niet verlagen tot het niveau van de IRA.

Ja, Israël heeft recht op veiligheid. Maar een bloedbad zal daar niet voor zorgen. Sinds 1948 hebben luchtaanvallen Israël nooit beschermd. Israël heeft Libanon sinds 1975 duizenden keren gebombardeerd en geen enkele aanval heeft het terrorisme 'geëlimineerd'. Wat was dus de reactie? De Israëli's dreigen met grondaanvallen. Hamas wacht op een nieuwe krachtmeting. Onze westerse politici steken hun hoofd in het zand. En ergens in het oosten - in een grot, een kelder, een berg - lacht een welbekende man met een tulband in zijn vuistje.

Dit weekend beleefden we de meest inflatoire dodenverhouding sinds - de oorlog in het Midden-Oosten van 1973? De Zesdaagse Oorlog van 1967? De Suezoorlog van 1956? De Onafhankelijkheidsoorlog van 1948?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234