Donderdag 25/02/2021

Robbie Vandaele gaat vrijuit

BRUSSEL.

EIGEN BERICHTGEVING

Mo vent, wa ben ik content,' riep hij glunderend. Robbie Vandaele wist met zijn geluk geen blijf toen hij hoorde dat Luc Van Hoogenbemt, voorzitter van de Disciplinaire Raad van de Vlaamse Gemeenschap en in het dagelijks leven rechter bij het Hof van Beroep in Antwerpen, hem vrijsprak. In beroep werd de twee jaar schorsing ongedaan gemaakt die de Disciplinaire Commissie had uitgesproken voor het negeren van een dopingcontrole na de wedstrijd in Lede (6 juli 1997). De Raad gaf Vandaele echter het voordeel van de twijfel. De stuntelige controle, de niet-identificatie van de dokter, het feit dat controlearts Van der Sypt zelf toegaf dat het niet evident was om renners voorbij de aankomst staande te houden en vooral gebrek aan bewijzen waren daarbij doorslaggevende elementen.

In het nieuwe seizoen zullen toestanden zoals in Lede niet meer kunnen. Om de oproepingsprocedure duidelijker te maken en te vermijden dat renners het argument van onwetendheid kunnen aanvoeren, werd bij ministrieel besluit vastgelegd dat renners zelf moeten nagaan of ze zich al dan niet bij de dopingcontrole moeten aanbieden. Ten laatste vijftien minuten na de aankomst hangt een arts een lijst met rugnummers van te controleren renners uit aan de aankomstlijn en in het controlelokaal. Van 'kromme haas gebaren' kan dus niet meer. Maar toch is de nieuwe procedure niet waterdicht. Men kan moeilijk van vermoeide en bezwete renners verwachten dat ze een kwartier, eventueel in regen en kou, moeten wachten alvorens te weten of zich moeten aanbieden bij de controle. Logischer zou zijn dat de lijst vlak na het einde van de wedstrijd al bekend is. Nederland kent alleszins een sluitender systeem: renners vernemen of ze al dan niet naar de controle moeten bij het inleveren van hun rugnummer. En dat laatste moeten ze persoonlijk doen. 'Niet weten' is dus uitgesloten.

Hoe dan ook, de koning van de kermiscoureurs kan zich weer onverminderd aan zijn beroep wijden. "De voorbije maanden was het zwak op dat vlak," lichtte Robbie Vandaele toe: "De affaire spookte bestendig in mijn hoofd. Ik trainde wel wat, maar niet zoals van een heuse prof kan verwacht worden. Wat wil je, het moreel was er niet. Mijn naam was besmeurd, er was die voortdurende onzekerheid. Je kan dus niet geloven hoe gelukkig ik nu ben. Met deze uitspraak is recht geschied. Ik ben altijd zuiver geweest."

"Vanaf nu kan ik weer met volle overtuiging trainen om mijn conditionele achterstand weg te werken. De eerste twee maanden wordt het wellicht aanmodderen. Maar dat baart me weinig zorgen. Vanaf mei breekt mijn periode aan, dan komen de kermiskoersen. Mijn doel is het goede seizoen '97 te bevestigen, bewijzen dat ik een waardig renner ben. Een die het zonder doping kan." (TL)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234