Maandag 28/11/2022

Rob eindigt als quizmaster

Wie verwacht had dat Rob Vanoudenhoven voor zijn twaalfde en laatste werk weer zou uitpakken met een ongelooflijke stunt, kwam bedrogen uit. Rob bleef tijdens de reguliere uitzending braafjes in de studio - er was zelfs niet eens een centrale gast - en speelde een weliswaar spannende quiz met zijn twaalf 'vrienden'. Maar het was dan ook niet zomaar een quizje, want de winnaar werd de eigenaar van het veelbesproken 'huis van Rob' in Nieuwpoort. Voor de ontknoping vloog Rob na het studiogedeelte met de drie finalisten naar de kuststad. Pas na Flikken kreeg de kijker te zien wie zich voortaan de eigenaar van de vakantiewoning mag noemen.

Vorig jaar sloot Rob Vanoudenhoven de eerste reeks van De XII werken af met een ongelooflijke stunt. Hij werd door Urbanus uitgedaagd om tegen het einde van de uitzending de Elisabethzaal in Antwerpen te doen vollopen. De oproep van Rob aan het begin van de uitzending was niet aan dovemansoren gezegd. Nog geen uur later was niet alleen de Elisabethzaal tot in de nok gevuld, ook op het Stationsplein stonden nog eens duizenden mensen.

Er werd dan ook met meer dan gewone belangstelling uitgekeken hoe Rob zijn tweede seizoen zou afsluiten. Nagenoeg iedereen ging er immers van uit dat de sympathieke presentator wel weer voor het nodige spektakel zou zorgen. Dat zou ongetwijfeld ook wel gebeurd zijn, ware het niet dat Rob in die laatste uitzending ook nog een vakantiewoning had weg te schenken. Het was allemaal vrij onschuldig begonnen. In elke uitzending zou Rob Vanoudenhoven er via een eenvoudige kijkersvraag een 'vriend' bij krijgen. Maar die wedstrijd kreeg tijdens de derde aflevering een spectaculaire wending. Voor deze uitzending wist Rob met behulp van de West-Vlaamse projectontwikkelaar Aimé Desimpel in één maand tijd een huis te bouwen. Dat huis zou Desimpel schenken aan één van de 'vrienden van Rob'.

Zo'n grote prijs wordt niet elke dag geschonken en dus kon Vanoudenhoven die ook niet zomaar snel weggeven tijdens de laatste minuten van de laatste uitzending. Die laatste aflevering moest dan ook volledig in het teken komen te staan van 'het huis van Rob'. Dus werd de centrale gast vervangen door de twaalf 'vrienden'. Aanvankelijk werden er nog plannen gemaakt om met die twaalf mensen naar buiten te trekken en hen aan praktische proeven te onderwerpen. Maar de tijd ontbrak en de hele ploeg zit intussen al een tijdje op het tandvlees. Zo werd uiteindelijk gekozen voor een quiz om uit te maken wie de grootste vriend is van Rob en zijn huis cadeau krijgt.

De vragen stonden in het teken van De XII Werken. Alle centrale gasten en opdrachten passeerden de revue en omdat er voor het laatste werk geen centrale gast was, verzon Rob er zelf één. In een school van Leopoldsburg verzamelde hij de nieuwjaarsbrieven van de kinderen voor hun vaders die als soldaat op vredesmissie zijn in Bosnië. Zou hij erin slagen de juiste nieuwjaarsbrieven aan de juiste vaders te overhandigen. Tegelijk had hij een karrenvracht geschenkjes bij voor Bosnische kinderen, die hij ter plekke uitdeelde.

De vragen werden beantwoord met behulp van een computer. Dat deed een beetje denken aan de formule die ook op het einde van elke aflevering van De Mol werd gebruikt. 'Het Twaalfde Werk' had dan ook veel weg van een spannende afvallingskoers. Elke kandidaat had een sleutel om de hals. Zij die afvielen, moesten die sleutels inleveren en die werden na een ongemeen spannende laatste ronde uiteindelijk geschonken aan de drie finalisten, met wie Rob gisteravond naar Nieuwpoort trok: Pieter Markey uit Gullegem, Annemie Jacobs uit Zellik en Liesbet Marckx uit Denderbelle. Wie de juiste sleutel in het bezit had, werd de eigenaar van het huis van Rob.

Maar daarvoor was het wachten tot het tweede deel, dat pas na Flikken werd uitgezonden. In het eerste deel nodigde Rob Vanoudenhoven de sympathisanten uit om dat live mee te maken in Nieuwpoort, bij een glas glühwein en gebakken sprotjes. In en om Nieuwpoort waren dan ook overal bordjes geplaatst om deze mensen naar het huis van Rob te leiden. Op deze uitnodiging zijn heel wat mensen ingegaan, al was het uiteraard niet te vergelijken met de stormloop op Antwerpen een goed jaar geleden.

Hiermee komt een einde aan de tweede reeks van De XII Werken. Volgende week is er wel nog een compilatie-uitzending. Werd er reeds lang getwijfeld om een tweede reeks te maken, een derde komt er zeker niet. Daar laten Rob Vanoudenhoven en zijn team geen twijfel over bestaan. Na 24 opdrachten is de formule op. Het wordt voor Rob dus uitkijken naar een nieuwe uitdaging.Leo Bonte

Er komt geen derde reeks van 'De XII Werken', omdat de formule helemaal opgebruikt is

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234