Maandag 18/01/2021

Rob de Bouwer

Ik heb helemaal niets tegen Oscar Wilde. Integendeel. Een lichte verering jegens zijn leven en werk is me zelfs niet helemaal vreemd, in zoverre dat ik al eens concreet overwogen heb al mijn zondagsgeld bijeen te sparen en een nacht of twee door te brengen in het hotel genaamd L'Hôtel, aan de Parijse Rue des Beaux Arts. Om daar in zijn sterfkamer, met een glaasje Piper op de nachttafel, nog één keer mijn oude exemplaar van zijn The Picture of Dorian Gray stuk te lezen.

Ik heb me, om wat vlotter over te komen in de omgang met andere mensen, ook al wel eens van een zogenaamde wildiaanse quote bediend, en moest ik over een lichaamsvorm beschikken die het dragen van een T-shirt nog mogelijk maakte, dan zou daarop staan, zwart op wit: 'We Are All In The Gutter, But Some Of Us Are Lookin' At The Stars' ofwel 'I Am Not Young Enough To Know Everything'.

Ofwel 'Slagerij Maertens Brugge'.

Want soms trek ik ook gewoon aan wat er over de stoel hangt, naast mijn bed.

Met één uitspraak van Wilde heb ik wél moeite en dat is misschien wel de meest gebruikte en misbruikte van allemaal. Die luidt, zoals u weet: 'All Art Is Quite Useless'. En, kijk, het is niet om contrarie te doen, maar daar ben ik het nu eens helemaal niet mee eens. Omdat ik kunst, en bij uitbreiding cultuur, nu eenmaal het belangrijkste vind wat er in het leven bestaat en, zoals ik wel eens in gezelschap durf te zeggen, het enige is wat ons écht onderscheidt van de andere chimpansees.

Natuurlijk weet ik ondertussen wel dat er hele doctoraatsverhandelingen geschreven zijn over wat Oscar nu precies bedoelde met die uitspraak en dat hij het vooral had over het feit dat kunst en cultuur niet meteen een bruikbaarheidsgarantie of een nutsaspect moeten vertonen om waardevol te zijn.

Maar ook daar ben ik het niet mee eens. Kunst is nodig zoals licht en lucht en water, bloed en andere lichaamsvochten nodig zijn. Kunst is absoluut essentieel! En dat laatste woord zegt het helemaal zelf.

Want wat zou dit bestaan dan kunnen zijn zonder schoonheid, zonder esthetiek, zonder reflectie en zonder visie? Helemaal niets, dames en heren. Het trekken van een slijmspoor op een koude steen.

Is bouwkunst ook kunst? Jazeker. Als we het dan tenminste over goede architectuur hebben. En daarmee bedoel ik: architectuur die bedacht is om mensen gelukkiger te maken, steden leefbaarder, landschappen nog boeiender dan ze van zichzelf al zijn. Stevig, schoon en bruikbaar, dat is toch wat een huis moet zijn, nee?

En bouwkunde is helemaal geen kunst wanneer er gebouwen gezet worden die gewoon gestolde betonstorten zijn, fabricages die alleen maar willen imponeren, gedrochten die namens de architect niets anders zeggen dan: 'Kijk, hier ben ik!'

Wat humane architectuur dan wel zou moeten zijn, wordt regelmatig geëtaleerd op de goed doordachte exposities in de toonzalen van de CIVA, een stichting die zich in een rustige straat van Elsene ophoudt, niet ver van Flagey.

Daar kunt u bijvoorbeeld, behalve op maandagen, nog tot 12 februari van dit nieuwe jaar gaan kijken naar een bijzonder fijne expo in verband met het werk van de Franse meester Rob Mallet-Stevens.

Rond het verhaal van de Villa Noailles te Hyères wordt hier nog een ander verhaal geweven. Dat van de goede smaak in het eerste deel van vorige eeuw. Dat van hoe totaal een totaalkunstenaar kan zijn.

Meer dan de moeite, deze tentoonstelling over leven en het werk van deze superieure Rob de Bouwer!

Kunst is nodig zoals licht en lucht en water, bloed en andere lichaamsvochten nodig zijn

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234