Maandag 27/03/2023

NieuwsNatuur

Rivierdolfijnen in Mekong met uitsterven bedreigd door illegale visserij

Een dode Mekong-rivierdolfijn in Cambodja, met restanten van een visnet om het lijf gewikkeld. Beeld AP
Een dode Mekong-rivierdolfijn in Cambodja, met restanten van een visnet om het lijf gewikkeld.Beeld AP

Het gaat slecht met de laatste zoetwaterdolfijnen in de rivier Mekong in Zuidoost-Azië. In tien dagen zijn in een van de laatste leefgebieden in Cambodja drie gezonde dolfijnen dood gevonden. Steeds vaker worden ze slachtoffer van illegale visserij.

Ben van Raaij

Werd de Cambodjaanse populatie van Mekong-rivierdolfijnen in 1997 nog op tweehonderd exemplaren geschat, in 2020 was dat aantal al gekelderd tot 89. De dolfijnen raken vaak verstrikt in visnetten. Ook kampen ze met een afname van leefgebied door de bouw van stuwdammen, met watervervuiling en dalende vruchtbaarheid tot gevolg. Volgens het Wereld Natuur Fonds (WWF) zijn er dit jaar elf dolfijnen gestorven, waarmee het totale aantal dode dieren in drie jaar op 29 komt. In dit tempo is de soort in de Mekong over vijf jaar uitgestorven.

Volgens lokale natuurbeschermers was het laatste dode exemplaar dat deze week in de rivier werd aangetroffen een vrouwtje van 7 tot 10 jaar oud, bijna 2 meter lang en 93 kilogram zwaar. Ze was aan een vishaak geslagen en net als twee eerder gevonden soortgenoten in drijvend vistuig verstrikt geraakt.

De dode dolfijn werd gevonden in de oostelijke provincie Kratie, waar een diep deel van de Mekong een van de laatste habitats vormt van de bedreigde soort. De dolfijnen zijn er een geliefde bezienswaardigheid. Toeristen reizen af naar Kratie om de dolfijnen in de stille namiddag snuivend aan de oppervlakte te horen ademhalen en ze soms hoog uit het water te zien opspringen. Illegale visserij neemt echter toe in het gebied.

De vele sterfgevallen wijzen volgens het WWF op “een steeds verontrustender situatie en op de dringende noodzaak voor intensieve handhaving in de leefgebieden van de dolfijnen”. Zonder snelle actie (in de vorm van dag en nacht patrouilleren) zal de illegale visserij in dolfijnhabitats de kwetsbare populaties vernietigen, stelt Seng Teak van WWF Cambodja tegen persbureau AP.

Levensader

De Mekong- of Irrawaddydolfijn is een zoetwaterdolfijn met een stompe snuit en een aandoenlijke ‘glimlach’ die nog voorkomt in drie grote riviersystemen in Zuidoost-Azië: de Irrawaddy in Myanmar, de Mekong in Cambodja (de laatste dolfijn in buurland Laos stierf in februari) en de Mahakam in Indonesisch Borneo. Een verwante soort in de Yangtse in China, de Chinese vlagdolfijn of baiji, is recentelijk uitgestorven.

De ondergang van de dolfijnen is een van de vele tekenen dat het niet goed gaat met de Mekong, de levensader voor tientallen miljoenen mensen in Zuidoost-Azië. De vijfduizend kilometer lange rivier, die ontspringt op het Tibetaanse plateau en in Vietnam uitmondt in de Zuid-Chinese Zee, is afgelopen decennia volgebouwd met tientallen enorme stuwdammen, vooral in China.

De stuwdammen tasten de ecosystemen van de rivier en de bestaanszekerheid van de mensen stroomafwaarts aan. Er vloeit steeds minder water door de Mekong en de visvangst neemt af doordat vissen niet langer naar hun paaigronden kunnen trekken. Ook houden de dammen enorme hoeveelheden slib vast, waardoor de sedimentatie langs de rivier in vijftien jaar met meer dan twee derde is gedaald. Dat leidt tot een toenemende afkalving van de Mekong-delta in Vietnam en een achteruitgang van de rijstteelt.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234