Zaterdag 17/08/2019

Rita Verdonk verkiest Kamerzetel boven lidkaart VVD

DEN HAAG l De Nederlandse ex-minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken heeft haar lidmaatschap van de VVD per direct opgezegd. Dat maakte het populaire Kamerlid bekend in het tv-programma Nova.

Eerder op maandagavond had Verdonk om negen uur een ontmoeting van een kwartier met het VVD-hoofdbestuur in het NH-hotel in Den Haag. Ze werd er opgedragen om uiterlijk vrijdag haar Kamerzetel op te geven. Wanneer zij niet aan dit ultimatum gehoor zou geven, zou het bestuur haar royeren als lid. "Want als dit zo doorgaat, ontstaat een onwenselijke situatie die de partij schade toebrengt", aldus voorzitter Jan van Zanen.

Vorige maand werd Verdonk al uit de VVD-Kamerfractie gezet na haar hardnekkige kritiek op de rol van de partij in het integratiedebat. Verdonk zei gisteren in NRC Handelsblad een dubbel gevoel aan haar gedwongen afscheid van de VVD te hebben overgehouden. "Het was een moeilijke beslissing. Maar het vertrouwen is weg, ik ga nu mijn fractie-Verdonk op poten zetten." Verdonk blijft zeker in de Tweede Kamer, maar ze beraadt zich nog op het starten van een eigen partij.

Verdonk verwijt het VVD-bestuur geen enkele serieuze poging te hebben ondernomen haar bij de partij te houden. Ze benadrukte dat ze bij de parlementsverkiezingen vorig jaar 620.555 voorkeurstemmen kreeg, goed voor negen VVD-zetels. Dit was meer dan partijleider Mark Rutte, Verdonks voornaamste rivaal. Op basis van haar grote achterban had Verdonk op meer politieke speelruimte gerekend. "Je kunt moeilijk volhouden dat ik de partij onevenredig nadeel berokken als ik in mijn eentje bijna de helft van de VVD-zetels heb binnengehaald", aldus Verdonk in de Volkskrant. Ze beweerde dat de VVD door haar vertrek als volkspartij verleden tijd is en waarschijnlijk een ruk naar links zal maken.

De breuk tussen de VVD en Rita Verdonk was volgens fractieleider Rutte onvermijdelijk omdat een onwerkbare situatie was ontstaan. "Niemand is groter dan de partij", stelde hij. Rutte is niet bang voor een scheuring in de VVD omdat de liberale beweging daar te sterk voor zou zijn.

Hans Wiegel, voormalig VVD-leider en vertrouweling van Verdonk, noemde haar vertrek op de Nederlandse radio "buitengewoon slecht" voor de VVD. Hij verwijt het partijbestuur dat het niet heeft nagedacht over de gevolgen die het opstappen van Verdonk heeft.

Als protest tegen het vertrek van Verdonk kondigde VVD-raadslid Jan Talen uit Staphorst aan met de steun van 10 tot 35 regionale afdelingen op de VVD-ledenvergadering van 8 december een motie van wantrouwen tegen het hoofdbestuur te zullen indienen.

Talen verklaarde in NRC Handelsblad dat hij een partijscheuring vreest wanneer een dergelijke motie zou worden verworpen. Hij heeft inmiddels al ruim 4.200 handtekeningen opgehaald van mensen die het vertrouwen in het bestuur willen opzeggen. "Ik krijg tientallen, honderden mails per dag. We gaan in alle hevigheid door. De partijtop kan niet zo met haar leden omgaan." (WB)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden