Zaterdag 17/08/2019

Rita Verdonk blijft lid van verdeelde VVD én behoudt onafhankelijke zetel

Den Haag l De populaire Rita Verdonk, die vorige week uit de liberale fractie werd gezet, zegt dat ze vasthoudt aan haar zetel maar tegelijk ook lid van de VVD blijft. Een ambigue situatie waarmee Verdonk binnen de VVD voor enorme spanningen zorgt.

Ex-minister Rita Verdonk blijft lid van de Tweede Kamer nu ze uit de VVD-fractie is gezet. Ze wil haar zetel maar ook haar VVD-lidmaatschap niet opgeven. Dat hebben bronnen rond Verdonk laten weten. Verdonk zal als Kamerlid in veel gevallen dezelfde standpunten als de VVD innemen, maar daar op onderdelen van afwijken.

Of ze uiteindelijk ook een nieuwe beweging gaat oprichten, beslist ze later. Volgens recente peilingen heeft zo'n Lijst-Verdonk de potentie om tussen de 18 en 27 zetels binnen te halen. Met andere woorden: Verdonks partij kan uit het niets de tweede of zelfs de grootste formatie van het land worden.

Er zijn trouwens steeds meer aanwijzingen dat Verdonk al volop bezig is met de oprichting van zo'n eigen formatie. Eind vorige week nog probeerde ze het VVD-Kamerlid Charlie Aptroot over te halen om met haar een nieuwe beweging op te zetten. Aptroot in NRC Handelsblad: "We hebben elkaar gebeld en ge-sms't, ja. Ze vroeg of ik niet met haar mee wilde doen, als ik de fractie uit zou gaan." Aptroot liet na het VVD-congres zaterdag weten dat hij de VVD trouw zou blijven.

Verdonk werd donderdag uit de VVD-fractie gezet naar aanleiding van uitspraken op een besloten bijeenkomst. Volgens Rutte berokkende Verdonk de partij al te vaak schade. Op de VVD-ledenvergadering van zaterdag bleek grote verdeeldheid over de kwestie. Erelid Hans Wiegel wilde een ultieme lijmpoging, maar daar voelden ereleden als ex-financiënminister Gerrit Zalm en ex-EU-commissaris Frits Bolkestein juist niets voor.

Hoe de VVD zal reageren op de beslissing van Verdonk om als onafhankelijk Kamerlid lid te blijven van de VVD is niet duidelijk. Mogelijk wordt Verdonk definitief uit de partij gezet. Een andere mogelijkheid is dat Verdonks ambigue positionering en indrukwekkende stemmenpotentieel zoveel druk op de VVD zet dat de positie van partijleider Mark Rutte onhoudbaar wordt. (KoV)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden