Zaterdag 15/05/2021

Rita Verdonk (1)

Hugo Camps en Bert Wagendorp maakten scherpe kanttekeningen bij het fenomeen Rita Verdonk (DM 18/10). Ik wil graag een aanvullende opmerking maken. Laatst discussieerden Rita Verdonk en Paul Scheffer op Nederland I in het duidingsprogramma Nova. Scheffers boek Het land van aankomst kwam even ter sprake. Meteen liet Verdonk uitschijnen dat zij dat boek niet had gelezen. Haar interesseren praktische problemen, geen theoretische bespiegelingen. Praxis, het tweespan van theorie en praktijk, is aan deze vrouw niet besteed.

Zij bevestigt de indruk die men al van haar kreeg toen zij minister was en over vreemdelingen en immigranten ging. Zij leest niet. Gevolg: zij denkt niet. Zij behoort tot de categorie politici/ae die Hannah Arendt gedachteloosheid verweet. Simpele beleidsmakers en probleemoplossers zijn het, mannen en vrouwen die de bagage missen om na te denken over de gevolgen van hun gedachteloze, en dikwijls gewetenloze, daden. Zij ontberen de gave zich terug te trekken uit het almaar doelgerichte politieke gesjouw en gesleep. Zich verschansen in de krochten van de geest kunnen zij niet. Hun bron van inspiratie zijn de ingewanden, de guts. Daar haalt iemand als president George W. Bush zijn dagelijkse wijsheden helaas ook vandaan ("I am a gut player").

Dit soort politici/ae heeft niet de geestkracht en de veerkracht te rade te gaan met de werkelijkheid, zoals die is, daarvan te leren en daarmee integer om te gaan. Leiderschap is bij hen niet in goede handen. Dat is de reden dat zij, vond Arendt, leugens vertellen en de bevolking misleiden. Hun daadkracht komt veelal neer op lying in politics - noem het crimineel, noem het doodzonde.

Jurjen Wiersma, hoogleraar ethiek aan de Faculteit voor Protestantse Godgeleerdheid in Brussel

Rita Verdonk (2)

Bedankt, Hugo Camps, voor uw column waarin u eens te meer kort, krachtig en gevat uw mening verwoordt, ditmaal over de Trotse Nederlandse Walkure Rita Verdonk. Helaas riskeert dat akelige mens een massa stemmen te vergaren, wat helaas ook veel zegt over het 'denken' met de onderbuik van een groot deel van het kiesvee.

Verdonk en Dedecker, ware dat geen mooi koppel, over de grenzen heen, als fractie in het Europees Parlement ?Gelukkig beperkt de mateloze ambitie van IJzeren Rita zich (voorlopig) nog tot het Nederlandse premierschap.

Frank Wallaert,

via onze website

Jeugdgevangenissen

Men is bereid veel geld te stoppen in jeugdgevangenissen en in capaciteitsvermeerdering van de gevangenissen, maar geld voor de vele onafhankelijke - niet van een centrum voor algemeen welzijnswerk afhankelijke - opvanginitiatieven in Vlaanderen, Brussel en Wallonië heeft men blijkbaar niet. Is de regering bereid hieraan iets te doen?

Beter voorkomen dan genezen... en in de gevangenis geneest men niet, dat weet ik uit ervaring. Onafhankelijke opvanginitiatieven erkennen, en nieuwe oprichten, daarvoor moet er geld komen. Dan mogen we hopen dat gevangenissen minder vol zullen zitten, dat dolende jongeren wat minder aan hun lot worden overgelaten en dat onze maatschappij wat veiliger wordt.

Tonny Cornoedus, gevangenisaalmoezenier en voorzitter opvanghuis Pit-stop, Brugge

Wedden dat...

Een op de zeven Belgen leeft onder de armoedegrens. Dat was het gegeven dat op 17 oktober, de Dag tegen de armoede, iedereen in de kranten en op radio en televisie te lezen, horen en zien kreeg. Het feit dat een ongeval op de E19 (zonder slachtoffers) het hoofdpunt van het nieuws uitmaakte, en de berichtgeving over de miljarden buitenlandse investeringen net voor het item over de 'armendag' werd gepresenteerd, is veelzeggend. Het zal de meesten van de resterende 86 procent Belgen een zorg zijn.

Misschien had men er beter aan gedaan de regeringsonderhandelaars de voorbije vier maanden te huisvesten in de omstandigheden van een leefloner. Wedden dat Brussel-Halle-Vilvoorde geen probleem geweest zou zijn en dat wij allang een regering gehad zouden hebben?

Renaat van Poelvoorde, Aalst

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234