Donderdag 28/10/2021

Portret

Riss, nieuwe directeur van Charlie Hebdo: "We moeten het blad heruitvinden"

Riss wordt de nieuwe publicatiedirecteur van Charlie Hebdo. Beeld PHOTO_NEWS
Riss wordt de nieuwe publicatiedirecteur van Charlie Hebdo.Beeld PHOTO_NEWS

Laurent 'Riss' Sourrisseau (48) wordt de nieuwe publicatiedirecteur van Charlie Hebdo, nadat zijn voorganger Charb samen met zeven leden van de redactie om het leven werden gebracht bij een aanslag op 7 januari. Riss zelf raakte gewond aan de schouder, maar dat weerhield hem niet mee te werken aan het laatste wapenfeit van Charlie Hebdo, nummer 1178. Maar wat weten we over de cartoonist, die nu aan het roer van Charlie Hebdo komt te staan?

In 1992 werd Charlie Hebdo nieuw leven ingeblazen, en daar was cartoonist Riss toen al bij. Samen met onder andere Philippe Val, Cabu en Charb zette hij zijn schouders onder de herlancering, nadat het satirisch blad in 1981 verdween.

Doorheen zijn jaren als tekenaar bij Charlie Hebdo bracht Riss ook tal van stripverhalen uit, zoals 'Mémé femme pratique' (1999), 'J'aime pas l'école' (2007) en 'Le Rêve américain expliqué aux mécréants' (2007). Hij werkte ook mee aan verschillende uitgaven over figuren zoals Nicolas Sarkozy, Lilliane Bettencourt en president Barack Obama.

In 2009 werd Riss redactiedirecteur van Charlie Hebdo aan de zijde van Charb. Samen bestuurden ze het blad, maar het was Charb die als publicatiedirecteur de eindverantwoordelijkheid droeg.

Toen de redactielokalen van Charlie Hebdo in 2011 vernield werden, zei Riss dat "het naar mijn weten de eerste keer is dat een medium vernield wordt. Maar een ding is zeker: het volgende nummer komt er, wat er ook gebeurt."

Riss (r.) aan de zijde van Luz (l.), die de cover van het laatste wapenfeit van Charlie Hebdo voor zijn rekening nam. Beeld EPA
Riss (r.) aan de zijde van Luz (l.), die de cover van het laatste wapenfeit van Charlie Hebdo voor zijn rekening nam.Beeld EPA

"Voor dood gespeeld"

Op 7 januari vielen twee gewapende mannen de redactie van Charlie Hebdo binnen. Riss raakte toen gewond aan de schouder, maar mocht vandaag het ziekenhuis verlaten. Bij de aanslag stierven acht leden van de redactie, waaronder publicatiedirecteur Charb en cartoonisten Cabu, Honoré, Wolinski en Tignous.

Toen Riss het ziekenhuis eerder vandaag verliet, wist Le Monde Riss te interviewen. In een getuigenis vertelt hij hoe hij zich bij de eerste schoten op de grond liet vallen. "Ik heb voor dood gespeeld, zou je kunnen zeggen." Wat hem het meest opviel vlak na de aanslag was de volledige stilte. "Buiten Nicolino was er niemand die kreunde. Dus dat betekende dat alle anderen dood waren."

Na de aanslag dacht Riss dat hij "dit beroep niet meer kon uitoefenen". Maar het is de massale steun, die hem geholpen heeft, zo vertelde hij aan Le Monde.

Toen vorige week het eerste nummer sinds de aanslag uitkwam, zei hoofdredacteur Gérard Biard: "Er waren twee bazen bij Charlie Hebdo: Charb en Riss. Charb is er niet meer, maar Riss zal het ziekenhuis mogen verlaten. We kijken allemaal naar hem uit." Het blad liet gisteren weten dat Riss de leiding van het blad zou nemen.

Twee cartoons

Riss gaf alvast zijn visitekaartje af als publicatiedirecteur en tekende twee cartoons voor het befaamde nummer 1178, dat op 14 januari in de winkel lag. Al tekende hij wel het met zijn linkerhand, omdat een kogel hem in de rechterschouder trof. Een van de cartoons toont een tekenaar en een terrorist, met het veelzeggende bijschrift: "Tekenaar bij Charlie Hebdo, dat is 25 jaar werk. Terrorist, dat is 25 seconden werk. Terrorist, een beroep van luierikken en rukkers."

De cartoonist verduidelijkt wel aan Le Monde dat hij moslims vooral niet wil viseren. "Men mag moslim zijn in een democratie, dat is geen probleem", benadrukt hij. "De terroristen hebben niets te maken met de overgrote meerderheid van Fransen die moslim zijn."

"Zwaargewichten kwijt"

Het volgende nummer van Charlie Hebdo komt er pas ten vroegste op 4 februari. "We moeten het blad heruitvinden", aldus Riss. "We moeten deze beproeving in iets creatiefs omzetten." Al wordt dat niet makkelijk. "Er is het tekenprobleem, dat van levensbelang is voor de identiteit van Charlie. Daar hebben we zwaargewichten verloren, en zo'n uitzonderlijke mensen vind je niet zomaar van vandaag op morgen."

Wat de toekomst ook brengt, Charlie Hebdo zal in de toekomst dezelfde lijn verderzetten, zo verzekerde Riss nog.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234