Maandag 21/10/2019

Risico's kankerverwekkende stoffen op kunstgrasvelden "praktisch verwaarloosbaar"

Beeld anp

Voetballen op kunstgrasvelden die zijn ingestrooid met rubberkorrels is geen probleem. De korrels zijn niet gevaarlijk, de risico's voor de gezondheid zijn "praktisch verwaarloosbaar". Dat concludeert het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een rapport na een onderzoek dat maanden duurde.

Dit najaar ontstond ophef over het gebruik van het rubbergranulaat, vermalen autobanden, op de voetbalvelden. Verscheidene wetenschappers vonden het gebruik ervan onverantwoord omdat het stoffen kon bevatten die kankerverwekkend zouden zijn. Het RIVM heeft nu geconcludeerd dat er weliswaar stoffen in het rubber zitten die kanker zouden kunnen veroorzaken, maar dat er zo weinig uitkomt dat dat geen risico vormt.

De experts doen de uitspraak nadat ze korrels, die verzameld werden op honderd kunstgrasvelden, bestudeerden. Ze pleiten er wel voor met betere gezondheidsnormen te komen voor de velden met rubberkorrels. De normen die er op dit moment zijn verschillen van land tot land en van product tot product. Betere en strengere normen kunnen de zorgen over de gezondheidsrisico's inperken.

Het RIVM onderzocht de stoffen in rubbergranulaat van sportvelden. Daarnaast werden laboratoriumproeven gedaan om te onderzoeken welke stoffen uit de korrels vrijkomen als de sporter ermee in aanraking komt. Daarmee is uitgezocht in welke mate stoffen via de huid in het lichaam kunnen komen, via het spijsverteringskanaal of via de longen. "Rubbergranulaat bevat weliswaar schadelijke stoffen, maar deze stoffen komen slechts in beperkte mate vrij uit het rubbergranulaat na inslikken, bij huidcontact of door verdamping bij warm weer", stellen de Nederlandse onderzoers.

Volgens hen liggen de gemeten concentraties schadelijke stoffen in rubbergranulaat ruim onder de algemene Europese normen. Een verband tussen sporten op kunstgras met rubbergranulaat en het ontstaan van leukemie en lymfeklierkanker is niet gevonden. Belangrijke kanttekening is dus dat de velden gebruikt moeten worden waarvoor ze bedoeld zijn: sporten. Kleine kinderen moeten de korrels natuurlijk niet onbeperkt in hun mond stoppen, zo zegt het RIVM.

Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234