Risico op zelfmoord
groter door crisis
BRUSSEL l Bedrijven doen te weinig aan zelfdodingspreventie. Dat zegt Grieke Forceville van het Centrum ter Preventie van Zelfdoding (CPZ). Nochtans is er door de economische crisis een groeiende noodzaak aan hulpverlening.
Door de recessie neemt ook bij ondernemers de vraag om hulp toe, stelt het CPZ vast. "Dit jaar kregen we van een grote bank de vraag naar opleidingen en een draaiboek over zelfdodingspreventie", zegt Forceville. Bij vele bedrijven bestaat evenwel een lacune op dat vlak. "De sociale diensten van ondernemingen zijn dikwijls bezig met administratie en de medische diensten met oogonderzoeken. Hun probleem is dat hen een dubbele rol wordt toegedicht. Veel werknemers doen zich anders voor tegenover de bedrijfsarts of sociaal assistent(e) uit vrees dat de informatie wordt doorgespeeld naar de werkgever, ook al is dat in werkelijkheid niet zo."
Zowel Forceville als KUL-expert Alexandre Reynders wijzen op het belang van signaaldetectie. "De topkaders van bedrijven moeten alert zijn, en in de huidige situatie vooral de sociale diensten van grote banken met problemen", zegt Reynders. "Het is erg belangrijk dat zij signalen leren herkennen en kunnen doorverwijzen naar professionele hulpverleners."
Zowel in Europa als in de VS stijgt volgens zelfdodingslijnen het aantal mensen dat door financiële rampspoed en jobonzekerheid aan een wanhoopsdaad denkt. (MR)
>6