Zaterdag 15/08/2020

InterviewVaccinoloog Heidi Theeten

‘Risico op tweede golf hangt vooral af van ons gedrag, niet van antilichamen’

Beeld Photo News

Slechts 5,5 procent van de Belgen heeft momenteel antistoffen tegen het coronavirus in zijn of haar lichaam. We zien dus geen stijging ten opzichte van de 6,9 procent eind mei, zo meldt VRT NWS. Deze cijfers doen vermoeden dat antilichamen al na twee tot drie maanden uit het lichaam van patiënten kunnen verdwijnen. ‘Dit heeft geen rechtstreeks gevolg voor de verspreiding van het virus’, zegt vaccinoloog Heidi Theeten (UAntwerpen). 

Moet de wetenschappelijke aanpak volledig worden herzien door dit nieuw onderzoek? 

“Een onverwachte impact op de wetenschap heeft dit niet. De cijfers zijn geen bewijs, maar bevestigen eerder belangrijk onderzoek dat gepubliceerd werd in Nature Medicine. Ook die onderzoekers berichtten dat antilichamen snel uit het bloed verdwijnen. Voornamelijk voor de tellingen moeten we hier als wetenschappers rekening mee houden. We kunnen ons niet meer uitsluitend baseren op de aanwezigheid van antilichamen om te bepalen hoeveel mensen er maanden geleden besmet werden. Hierdoor bevinden we ons nu weer even op glad ijs wat betreft de tellingen.” 

Zijn de huidige cijfers dan nog betrouwbaar of zijn er eigenlijk meer besmettingen?

“Hoeveel mensen er besmet waren bij het begin van de uitbraak van het virus kunnen we nu niet meer berekenen op basis van de antistoffen. De huidige cijfers over de dalende trend in België zijn wel betrouwbaar. De GEES (de werkgroep die zich bezighoudt met de exitstrategie, red.) legt voor die cijfers steeds verschillende rapporten samen voor een onderbouwd cijfer. Men kijkt hiervoor niet enkel naar de aanwezigheid van antilichamen, maar ook naar bijvoorbeeld het aantal hospitalisaties.”

Welke invloed heeft het verlies aan antilichamen op de ontwikkeling van een vaccin? 

Er waren wel al langer vermoedens dat de antilichamen sneller verdwijnen dan bij andere virussen, dus er wordt hier al in zekere zin rekening mee gehouden. Deze nieuwe cijfers zullen de komst van een vaccin dus vermoedelijk niet vertragen. 

“Het wordt nu moeilijker om te onderzoeken of een vaccin werkt. Normaal baseren de onderzoekers zich daarvoor op de aanwezigheid van antilichamen in het bloed van de proefpersonen, maar dat zal dus niet volstaan. Er zijn uiteraard andere oplossingen, zoals het werken met virus challenges, een virus dat lijkt op het coronavirus maar met minder symptomen.”

Kunnen mensen nu een tweede keer besmet raken met het virus?

“Dat hoeft niet zo te zijn. We hebben meer dan enkel antistoffen in ons lichaam die ons kunnen beschermen tegen het coronavirus. Om het risico op een tweede besmetting in kaart te brengen, moeten we eerst rapporteringen kunnen onderzoeken van patiënten die tweemaal besmet zijn. Tot nu toe zijn die gevallen erg zeldzaam, zeker in België.”

Wat betekent dit onderzoek voor de de kans op een tweede golf?

“Het verlies aan antilichamen heeft geen rechtstreeks gevolg voor de verspreiding van het virus. We moeten onderzoeken of deze afbraak gepaard gaat met een verlies aan immuniteit, maar dat weten we nog niet

“Het risico op een tweede golf hangt vooral af van ons gedrag, niet van antilichamen. Het grootste deel van de Belgische bevolking is nog niet besmet geweest, zij hebben dan ook geen antistoffen aangemaakt. Indien we een tweede golf willen vermijden, kunnen we enkel de maatregelen opvolgen en voorzichtig zijn.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234