Donderdag 19/05/2022

Rio's sloppenwijken installeren camera's tegen politie

'Weerloze' bewoners zijn bruut geweld meer dan zat

Rio de Janeiro

Le Monde

Jean-Jacques Sévilla

In het Braziliaanse Rio de Janeiro is de veiligheidsobsessie niet langer het monopolie van de condomínios fechados, de tot burchten omgebouwde, exclusieve residenties van de rijke bovenklasse in onder meer de wijk Barra da Tijuca. Aan de andere kant van de stad is ook de sloppenwijk Jacarezinho gevallen voor de charmes van door waakhonden gecontroleerde toegangen en camera's die op de belangrijkste knooppunten van de favela zijn opgesteld. Maar er is een groot verschil met Barra da Tijuca: terwijl de inwoners van de rijke wijk zich beschermen tegen de criminaliteit, willen de ingezetenen van Jacarezinho zich verweren tegen de... politie.

Sinds begin juli zijn de belangrijkste toegangen tot de Jacarezinho met hangsloten beveiligde poorten. In de onmiddellijke nabijheid ervan hangen minuscule bewakingscamera's. Volgens Rumba Gabriel, voorzitter van de bewonersvereniging van de favela, moeten de maatregelen "slechte politieagenten" verhinderen de mensen af te persen, of, als dat niet lukt, "bewijzen opleveren van het geweld dat de politie tegen weerloze inwoners gebruikt".

Aangezien Jacarezinho berucht is om zijn bloeiende cocaïne- en marihuanahandel, pleegt de militaire politie, die in Brazilië voor de openbare veiligheid bevoegd is, er geregeld routine-invallen. Alleen willen die makkelijk ontaarden in strafexpedities tegen een bevolking, die in haar geheel beticht wordt van medeplichtigheid aan de drugstrafikanten.

Het in Jacarezinho genomen initiatief wil een pilotproject voor "vreedzame zelfverdediging" zijn en belooft zich snel over de 1.200 krottenwijken van Rio uit te spreiden. Want in tijden als deze hebben hun inwoners goede redenen om de zogenaamde ordetroepen even hard te vrezen als de georganiseerde misdaad. In minder dan een maand tijd werden 28 politieagenten uit Rio ontslagen en in de cel gestopt. Ze begingen diverse misdaden, waaronder de verkrachting en daaropvolgende executie van een gijzelaar, een zaak die met groot banditisme te maken had. Bij het laatste voorval dat een smet wierp op het blazoen van het korps werden twee agenten van de militaire en twee anderen van de burgerpolitie na een anonieme tip op 21 juli op heterdaad betrapt. De vier waren een lading voedingswaren uit twee vrachtwagens aan te laden, die enkele dagen eerder in de buurt van Rio buit was gemaakt.

De talrijke onfatsoenlijke uitwassen van de politie van Rio, berucht want tot op de hoogste niveaus aangevreten, halen het nieuws op een moment dat de onvrede, aangewakkerd door de roep om betere salarissen, steeds luider klinkt en zich ook in de kazernes en commissariaten van andere Braziliaanse deelstaten begint te verspreiden.

Het verzet begon in mei in de staat Tocantins, in het centrum van het land, waar de politie twaalf dagen lang staakte. Om in Bahia de orde te handhaven, werd er onlangs een legereenheid naar de deelstaat gestuurd, waarna er een akkoord ondertekend werd tussen de vertegenwoordigers van de stakingsbeweging en de plaatselijke overheid.

De Braziliaanse president Fernando Henrique Cardoso ('FHC'), die geconfronteerd wordt met protest dat als een olievlek dreigt uit te dijen, heeft in de pers voor ophef gezorgd met zijn plannen om de bewuste legereenheden straks politiebevoegdheden toe te kennen. Een en ander dreigt inderdaad duistere herinneringen op te roepen aan de militaire dictatuur (1964-1985). © Le Monde

President Cardoso dreigt leger in te zetten waar politie haar werk niet langer doet

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234