Zaterdag 23/01/2021

Ringland

Ringlandstudie over luchtkwaliteit bekroond door Wereldlongorganisatie

Beeld BELGA

De gezondheidsstudie die Ringland uitvoerde rond de overkapping van de Antwerpse ring, is bekroond door de Wereldlongorganisatie. Studiecoördinator Daan Van Brusselen is op dit moment op de World Lung Conference in Kaapstad, waar hij de studie mag toelichten.

De Ringlandstudie werd uit 2.200 studies geselecteerd om morgen te worden voorgesteld tijdens de conferentie van de Wereldlongorganisatie. Het thema van die conferentie is 'Een nieuwe agenda: longgezondheid na 2015' en focust op veranderingen en nieuwe uitdagingen op het vlak van openbare gezondheid.

De studie van het Antwerpse burgercollectief Ringland past perfect in dat plaatje, vinden de organisatoren van het congres. Ringland toont aan dat een overkapping van de Antwerpse ring de luchtkwaliteit wel degelijk verbetert, en vertaalt dat in concrete cijfers.

"Voor studies naar grote infrastructuurprojecten wordt veelal de mobiliteitslogica als uitgangspunt genomen", zegt Sven Augusteyns, woordvoerder van Ringland. "Terwijl voor de mensen die er rondom wonen de leefbaarheid het belangrijkst is. Wanneer er een Milieueffectenrapport wordt opgemaakt, wordt de gezondheidsimpact nooit letterlijk vertaald in cijfers. Onze studie geeft heel treffend aan welke gevolgen de infrastructuur heeft voor de volksgezondheid."

21 doden per jaar minder

De gezondheidsstudie toonde aan dat door het Ringlandproject jaarlijks 21 doden kunnen vermeden worden en dat de longfunctie van kinderen er significant op vooruit gaat in 356 scholen in de eerste 1.500 meter rond de ring.

Dat is slechts het topje van de ijsberg, stelt Ringland: 300.000 mensen krijgen een betere luchtkwaliteit dankzij de overkapping. Dat betekent dat er veel minder mensen met chronisch longlijden zijn, minder doktersbezoeken, minder mensen die naar spoed moeten, wat ook voelbaar zal zijn in de kost van de gezondheidszorg. Volgens Ringland is een volledige overkapping met luchtfilters noodzakelijk. Indien men slechts korte stukken overkapt, zal de uitstoot van de Ring nog steeds in de stad terechtkomen.

"Met de selectie van de Ringlandstudie geeft de wereldlongorganisatie aan dat men op een andere manier moet nadenken over grote infrastructuurprojecten: volksgezondheid moet daarin veel centraler staan", zegt studiecoördinator Daan Van Brusselen, die de studie morgen mag presenteren. "Zeker nu meer dan de helft van de wereldbevolking in steden woont en de luchtkwaliteit een grote impact heeft op de gezondheid van de bevolking."

Luchtkwaliteit in Antwerpen zonder Ringland.Beeld rv
Luchtkwaliteit in Antwerpen met Ringland.Beeld rv

Crowdfunding

De Wereldgezondheidsorganisatie berekende dat jaarlijks zeven miljoen doden veroorzaakt worden door slechte luchtkwaliteit. "Dat betekent dat luchtvervuiling de grootste gezondheidsimpact heeft van alle milieufactoren. Dat is een globaal probleem, maar moet op héél veel plekken lokaal aangepakt worden."

Deze beslissing is dus ook voor Vlaanderen van groot belang, zegt Augusteyns. "In Vlaanderen hebben we wel degelijk een luchtkwaliteitsprobleem. Het Europees Milieuagentschap publiceerde zopas nog een rapport waaruit blijkt dat in 2012 meer dan 11.000 mensen vroegtijdig overleden zijn als gevolg van de luchtvervuiling. We moeten dus de juiste technieken en manieren vinden om met dat probleem om te gaan."

Ringland is dan ook zeer blij met deze selectie. "Heel Ringland is via crowdfunding gesponsord door de bevolking", zegt Augusteyns. "We zijn tevreden dat de Wereldlongorganisatie inziet dat ook burgers betrokken kunnen worden bij volksgezondheid en daadwerkelijk een verschil kunnen maken. Ook veel universiteiten hebben hieraan meegewerkt. Dit is een mooie beloning voor de inspanningen van veel mensen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234