Woensdag 11/12/2019

Rinaldo rules

Mijn restaurant

vtm, dinsdag en donderdag 21u30

Sinds het begin zijn we trouwe fan van dit culinaire entertainment dat woorden als 'cuisson', 'afkruiden' en 'mise en place' de spreektaal heeft binnen ge- smokkeld. Toch kunnen we ons niet van de indruk ontdoen dat het format stilaan lood in de vleugels krijgt. Het blijft leuk om naar te kijken maar roept, on- danks een jaartje rust en een nieuwe jury, stilaan een déjà-vugevoel op Alsof alles al eens gegeten is. Nog maar eens een pand plamuren. Opnieuw die sollicitatieprocedure en de processie van experts die deelnemers met opgestoken vingertjes manen niet enkel het fornuis maar ook de kassa in de gaten te houden.

Veel heeft die goede raad trouwens niet opgeleverd. Bijna alle tv-eethuizen gingen dicht en brachten de 'winnaars' schulden in plaats van sterren. Misschien ware het beter geweest de chefs in spe eerlijk voor te lichten over hun echte rol in deze afvalrace. Die van inwisselbare instant-BV's, enkel gecast vanwege hun amusementswaarde. Maar goed, ze hebben er tenslotte zelf voor gekozen en 'the show must go on'. Zo lang het gerecht massaal wordt gesmaakt zal het, relatiebreuken en faillissementen ten spijt, verder worden opgediend.

Dat moet nu wel zonder de keizer van de vaderlandse gastronomie en dus kon de lat lager. Geen topkeuken meer, maar gewoon lekkere, eerlijke kost. Een beetje jammer, want de expertise en het ongezouten oordeel van Peter Goossens gaf dit programma toch nog enige geloofwaardigheid. Zo hadden we dolgraag zijn gezicht gezien bij de tot lillende drab gebakken ganzenlever of bij een pepersaus die de jury collectief deed kokhalzen.

Nu wordt de dienst uitgemaakt door een sympathieke architect, een niet onaardige marketingexperte, een culinair recensent en een de leer van Epicurus toegedane journalist. Proevers in plaats van kokers, wat nog duidelijker maakt dat het keukengebeuren slechts een alibi is om te focussen op woelige intermenselijke relaties. Dit programma moet het immers hebben van conflicten en conflictjes, à volonté aangereikt door slim gekozen kandidaten. Sofie zag het al snel niet meer zitten met jeugdvriend Steven, een stukadoor die op een blauwe maandag zijn leven een nieuw elan wou geven door een luxebrasserie te beginnen. Probleem: het koken bleek niet echt te lukken. Op een bank ging het meisje de confrontatie aan. "Je kunt het gewoon niet, Steven. Ik doe alles en jij niets." Daar had de stukadoor niet van terug. Hij stapte miskend en begeleid door een streepje dramatische muziek op, om even later berouwvol terug te keren.

Het lesbische koppeltje Amber en Elodie moet vooral vertedering wekken. Ze zijn dus nu al kandidaat-winnaars. Want het is uiteindelijk de sms'ende kijker die zonder ook maar één hap te moeten proeven de hoofdprijs toekent. En die gaat zo goed als zeker niet naar West-Vlamingen Eef en Michael, bij wie vooral dollartekens in de ogen scitteren. Bart en Kris vormen dan weer met voorsprong het sloomste duo dat ooit aan dit programma heeft meegedaan. Bart serveert enkel troep en leraar Kris lijkt constant in een ander universum te vertoeven.

De absolute smaakmakers zijn Daniël en Rinaldo. Een homokoppel met een obsessie voor de Italiaanse keuken. Vooral Rinaldo zorgt voor ambiance. De journalist noemde zijn gerechten 'waanzinnig lekker' en de recensent - "dit is een bord met rust" - toverde bij het verorberen van de carpaccio met zalm, kabeljauw en granaatappel warempel een glimlach te voorschijn. Al verdween die snel toen de driftkikker publiekelijk vraagtekens durfde te zetten bij diens expertise. "Er wordt bij pasta geen sla gegeven. Nooit!" De recensent meldde dat hij al honderden keren in Italië was wezen tafelen en daar telkens op simpel verzoek een 'insalata di pomodori' had gekregen. Rinaldo werd een fundamentalist genoemd en haalde tot mijn grote vreugde de schouders op. "Het is mijn restaurant en daar serveer ik wat ik wil." Niet de klant maar hij was koning. Die zat. Er kwamen excuses maar toen het businessplan voor de tweede keer een onvoldoende kreeg, begon het potje opnieuw over te koken. De licht ontvlambare relnicht doet een beetje denken aan de legendarische ex-winnaar Claudio. Ook Rinaldo kan koken en beschikt over een temperament dat dit te vaak indommelende programma af en toe brutaal wakker schudt.

Moge hij er tot de finale in blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234