Zondag 24/10/2021

Interview

Rik Van de Walle na negen stemrondes nieuwe rector van UGent: "Emoties tonen mag"

Rik Van de Walle. Beeld Wouter Van Vooren
Rik Van de Walle.Beeld Wouter Van Vooren

Universiteit Gent heeft - dan toch - een nieuwe rector. Eindeloze volharding, negen bitse maanden lang, bracht marathonloper Rik Van de Walle (47) tot aan de eindmeet. 'De kus op de mond van mijn vrouw: dat was ontlading.'

Smaakt uw overwinning nog zoet, na de negende stemronde?
"Het is een lang en hobbelig parcours geweest. Het was een grote opluchting de uitslag te horen. 72 procent van de stemmen is boven mijn verwachtingen. In alle personeelscategorieën behalen we (Rik Van de Walle vormde een duo met Mieke Van Herreweghe, red.) die grote meerderheid. Ik ben dankbaar en vereerd."

U was geëmotioneerd tijdens uw toespraak, kuste uw echtgenote vol op de mond. Is de nieuwe rector een gevoelig man?
"Dat is zo (lacht). Ik ben gevoelig en ik heb er geen enkel probleem mee om dat te tonen. Rectoren anno 2017 moeten niet in een ivoren toren zitten. In mijn beleidvoering heb ik het imago van een rationeel man. Maar op een dag als vandaag komt de emotie bovendrijven."

Hoe ervaarde u die lange procedure?
"Er waren momenten dat ik er genoeg van had. Dat ik moe was, er spanning was. Telkens weer de bekendmaking van die uitslagen. Op den duur vreet dat aan je. Ik heb en cours de route getoond dat ik daaronder leed, en dat mag. Een rector die ongevoelig is, daar heeft niemand iets aan. Beleidsmakers moeten gevoeligheid tonen."

De reglementen moesten gewijzigd worden en u kon pas winnen nadat het andere duo de handdoek gooide. Van aan de zijlijn leek het een lelijk schouwspel. Was dat ook zo?
"Nee(fel). Er waren twee kernproblemen. Het eerste reglement zorgde voor een verkiezingsgang die te lang duurde, en daarin zat ook geen stopcriterium. Kandidaten wisten niet wanneer het zou eindigen. Dat was in de laatste cyclus anders.

"De kandidaten Raeymaeckers en De Baets hebben de uitslag van de eerste ronde aanvaard, en op een zeer constructieve manier gecommuniceerd. Ze hebben opgeroepen om de rangen te sluiten en de universiteit daar een heel grote dienst mee bewezen. Een groot gebaar."

Slechts een tiende van de studenten stemde bij de laatste ronde. Voelt u zich voldoende gedragen?
"Zeker wel. Mieke en ik hebben een uitstekend resultaat gehaald. Alleen: de timing was ongelukkig. Het nieuwe academiejaar kwam eraan, nieuwe studenten moesten nog beginnen, oude waren al weg. Er was intussen ook verkiezingsmoeheid. Leg na acht keer stemmen maar eens uit dat mensen nog een negende keer moeten stemmen."

Heeft de universiteit imagoschade opgelopen?
"Ik vind imagoschade een te negatief woord. Ik denk dat we ons als universiteit getoond hebben zoals we zijn. We hebben durven denken, durven spreken en tegenspreken. Dat ging er zeer stevig aan toe soms. Dat an sich is niet problematisch, het duurde alleen te lang. Overigens: er schreven zich 5 procent méér eerstejaarsstudenten in. Dus we doen het zeer goed."

Wat is er van u af gevallen?
"Spanning. Hoe je het ook draait of keert, dit zorgde voor spanning bij kandidaten, bij familie. Vandaar misschien ook de vreugdeuitbarsting met mijn vrouw. Dat is een uiting van 'we zijn van die spannende fase vanaf, we kunnen weer vol vooruit'. Onzekerheid, ook. Je haalt keer op keer een zeer goed resultaat. Maarje bent niet verkozen. En je gelooft er natuurlijk wel in. Maar toch. Je weet maar nooit."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234