Zondag 17/10/2021

Rijp en overheerlijk

Miet Crabbé54 jaar

‘Ik ben blij over hoe ik eruitzie. Er is sinds mijn jonge jaren naar mijn gevoel weinig veranderd aan mijn lichaam. Het is interessanter geworden, omdat het nu een geschiedenis heeft. Ik heb vijf kinderen gebaard en elk kind heeft voor wat fijne blauwe lijntjes op mijn benen gezorgd. Voor de rest zijn er geen sporen van die zwangerschappen. Striemen heb ik nooit gehad. De vroedmeester zei dat mijn lichaam en huid gemaakt leken om kinderen te baren, alles nam zonder moeite zijn oorspronkelijke vorm terug aan. Ieder kind heb ik minstens twee jaar gezoogd en ook mijn borsten zien er nog ongeveer hetzelfde uit als toen ik nog geen kinderen had.“Alles wordt zachter met de jaren. Mijn huid is minder strak en ik ben wat te dik nu, maar ik besef veel beter dan toen ik jong was hoe mooi ik wel gevormd ben. Mijn lichaam is goed geproportioneerd, mijn huid is aangenaam om aan te raken. Ik voel me aantrekkelijk en heb de indruk dat mannen nog altijd appetijt voelen voor mij, zelfs jonge mannen. (lacht) Ik voel het en soms wordt het me ook expliciet gezegd. En dat doet deugd. Het maakt me mooier, zelfbewuster, sterker. Ik hou wel van de zuiderse cultuur waarin wat makkelijker gecomplimenteerd wordt, of gefloten op straat. Waarom zou je je inhouden om een ander iets liefs te zeggen? Ik merk dat ik hoe langer hoe gevoeliger word voor woorden.“De manier waarop ik naar mijn lichaam kijk, beïnvloedt ook mijn seksualiteitsbeleving. Soms kan ik in een sensuele sfeer geraken alleen al door mezelf in de spiegel te zien. Ik wíl mezelf ook mooi vinden. Als je merkt dat je ouder wordt, is dat soms wennen: er komen her en der wat rimpels, je wordt grijs, alles gaat wat hangen. En je beseft dat het beeld van vroeger nooit meer terugkomt.“Je schoonheid is veranderlijk. Ik zoek ernaar, want het is iets belangrijks voor mij. Als ik me niet op een bepaalde manier mooi voel, dan functioneer ik niet goed, op geen enkel vlak. Met diezelfde milde ogen kijk ik ook naar andere vrouwen. Veel vrouwen zijn te kritisch voor zichzelf. Ze meten zich complexen aan en zorgen ervoor dat mannen hen ook zo gaan beoordelen. Terwijl mannen met een gezonde lust veel verschillende types vrouwen aantrekkelijk kunnen vinden. “Er wordt gezegd dat een vrouw haar seksuele hoogtepunt rond haar veertigste beleeft. Ik geloof dat dat wel klopt, de pure drang vermindert immers na de vijftig. Maar ik kan nog altijd hevig verliefd worden en smachten. Hele sterke gevoelens hebben, geestelijk én lichamelijk. En dan is alles weer net als toen ik zeventien was.”

Annick Ruyts 45 jaar

‘Ik ben wel tevreden over hoe mijn lichaam er nu uitziet. Ik heb een zeer vrouwelijk lichaam en hou daar wel van. Het wordt hier en daar wat slapper, maar ik leer het steeds beter kennen en luister er ook beter naar. Ik ben vooral heel blij met de kracht van mijn lichaam: het heeft veel gebaard, gevreeën, gefeest, gerookt, gesport. Het reist de wereld rond, leeft onregelmatig, heeft vorig jaar de Mont Ventoux opgefietst en staat er toch nog altijd sterk en krachtig. Vijf jaar geleden is mijn baarmoeder verwijderd. Dat was een zware operatie. Ik ben toen erg ziek geweest. Maar nu ben ik beweeglijker en sportiever dan ooit. Ziekte leert je zorg dragen en beseffen dat het snel kan keren. Ik ben verre van perfect, maar toch hou ik steeds meer van dit lichaam. “Ik heb me nooit mooier gevoeld dan tijdens mijn zwangerschappen. Dat moederlijke vertaalt zich ook in mijn lichaam: borstvoeding heeft mijn borsten veranderd en mijn buik minder strak gemaakt, maar heeft ook een intimiteit gegeven die erg intens was. Nu ik ouder word, ben ik nog steeds ontzettend dankbaar dat mijn lijf me kinderen heeft gegeven. Ik heb een groot warm lijf dat veel kan geven. Dat heeft het moederschap me duidelijk gemaakt. “De relatie met mannen verandert als je ouder wordt. Je wordt soms onzichtbaar voor hen. Maar ik geloof wel dat je sommige mannen eerder aantrekt met je persoonlijkheid en charisma dan met een perfect uiterlijk. Mijn seksleven is nog nooit zo goed geweest als nu. Door de aanvaarding van mijn lichaam kan ik complexlozer van seks genieten dan toen ik veel jonger was. Als je je lichaam heel goed kent, kun je er beter mee spelen en laten spelen.“Het zou zeer stom zijn om als vrouw van 45 jaar te concurreren met jongere vrouwen. Ik ben in mijn leeftijd gegroeid en mijn lichaam ook. Mijn kinderen worden langzaam volwassen. Ik schuif een plaats op en doe dat met plezier om ruimte te maken voor hen. Ik was vroeger waarschijnlijk knapper, nu ben ik vollediger. Ik geloof dat met het ouder worden het innerlijk van een persoon mee zichtbaar wordt. Holle mensen worden lelijk oud. Als je persoonlijkheid hebt, krijg je vaak een meer karaktervol uiterlijk en dat is zeer aantrekkelijk.”

Veerle Schoepen 49 jaar

‘Er is in de loop der jaren veel veranderd aan mijn lichaam. Ik ben geëvolueerd van superslank tot mollig. Er zit nu veel meer vrouw aan mij. (lacht) Ik heb littekens van een knieoperatie en heb heel lang gewacht om die ingreep te laten uitvoeren, tot ik noodgedwongen in een rolstoel terechtkwam. Maar nu ik weer de vrijheid heb om te gaan en te staan waar ik wil, geef ik niet meer om die littekens. Ik ben meer dan een paar ongeschonden benen. Ik kan nu ook weer Cubaanse salsa dansen. Salsa is voor mij een soort van hoofse hofmakerij. Als ik dans met een goede danspartner kan ik uiting geven aan mijn sensualiteit en voel ik mij aantrekkelijk. “Wat de aandacht van mannen betreft, is er niet erg veel veranderd. Er zijn nog altijd meer mannen in me geïnteresseerd dan dat ik er wil. Ik heb ontdekt dat heel wat mannen een ronde, rijpe vrouw aantrekkelijk vinden. Aan mijn seksualiteitsbeleving ontleen ik een goed gevoel over mijn lichaam, wat dan weer een bron van genot is voor mij en mijn partner. Ik ben een laatbloeier op seksueel gebied. Het is zeker niet zo dat mijn hoogtepunt al voorbij is, het gaat eigenlijk nog steeds in stijgende lijn. “Ik ben nu niet meer zo mooi als toen ik jong was, maar zeker wel nog mooi. Wel ben ik veel minder preuts geworden. Toen ik twintig was, had ik er moeite mee om mezelf volledig naakt te tonen aan mijn partner, terwijl ik de ideale maten had. Nu ben ik mollig en heb ik totaal geen remmingen meer. Toen ik jong was, betekende ‘mooi’ voor mij ‘perfect’. Nu besef ik dat ‘niet perfect’ soms echt mooi kan zijn, en dat het ook allemaal afhangt van de ogen die het bekijken en van je persoonlijkheid. De jaren vormen je en geven je een warme uitstraling die eventuele onvolkomenheden minimaliseert.”

Sjé Stevens55 jaar

‘Over het algemeen ben ik tevreden over hoe mijn lichaam er nu uitziet, behalve mijn buikstreek. Sinds mijn jongere jaren ben ik zowat 15 kilo aangekomen. Vooral na mijn zwangerschappen zijn er enkele kilo’s blijven hangen. Tijdens de seks stoort mijn slappe buik me soms. Maar ik heb het geluk dat ik een fantastische, sensuele man heb die mij altijd het gevoel geeft dat ik zijn godin ben.“Rond mijn achtenveertigste waren mijn borsten zeer zwaar en zodanig buiten proportie dat ik op medisch advies een borstverkleining heb ondergaan. Een erfenis van mijn oma, die even rijkelijk was bedeeld. Die ingreep zou ik iedereen die in hetzelfde schuitje zit, kunnen aanraden. Wat een bevrijding! (lacht)“Ik vind mezelf niet uitgesproken knap, maar ik mag er zeker zijn. Ik voel me heerlijk vrouwelijk rond en ik oogst nog altijd veel bijval, zowel bij jonge als oudere mannen en vrouwen. Misschien ligt dat ook aan mijn open, enthousiaste en eerlijke manier van omgaan met mensen. Na een nogal nare echtscheiding ben ik ooit naar een fotograaf gestapt en heb me uitgebreid mooi en redelijk naakt laten fotograferen. Dat had ik toen nodig, want mijn zelfvertrouwen had een enorme mokerslag gekregen. Ik ben nooit naar buiten getreden met die foto’s, ze waren puur voor mezelf en insiders. Nu zou ik daar geen behoefte meer aan hebben. Ik hoef mijn kleren niet uit te trekken om me sexy te voelen. “Sommige oudere vrouwen hebben een speciale uitstraling waarmee ze uitdragen dat ze genieten van het leven. Als ik foto’s zie van mezelf als tiener en jongvolwassene, dan zie ik een hele mooie vrouw, maar ik voelde me toen veel onzekerder. Nu ik dertig jaar ouder ben en absoluut niet meer de ideale maten heb, voel ik me eigenlijk pas echt vrouw. Ik merk dat het lichaam niet het belangrijkste instrument is om sensueel over te komen. Je brein, subtiele taal en glimlach zijn zoveel krachtiger en dat geeft je een comfortabele rust.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234