Donderdag 04/06/2020

'Rijkswachttop stelt valse dossiers op tegen ondergeschikten'

Vertegenwoordigers van drie rijkswachtbonden beschuldigen de generale staf ervan 'systematisch met behulp van manifest vervalste stukken procedures op te starten tegen ondergeschikten'. Ter staving van hun bewering verwezen ze gisteren tijdens een tv-debat naar de gebeurtenissen bij de BOB-cel die in de marge van de zaak-Dutroux voor het parket van Neufchâteau werkte. Anne-Marie Lizin (PS) en Michel Foret (PRL-FDF) willen dat het comité P zich over de zaak buigt.

BRUSSEL.

EIGEN BERICHTGEVING

Leven wij dan in een bananenrepubliek?", vroeg moderator Pascal Vrebos aan het eind van het tv-debat Controverse (RTL) aan de vertegenwoordigers Marganne (algemeen syndicaat rijkswachtdiensten), Baudouin (syndicale federatie rijkswachtpersoneel) en Hainaut (christelijke vakbond openbare diensten). Het antwoord was drie keer "ja".

Begin 1998 wordt rijkswachtadjudant Christian Pirard van de antenne-Neufchâteau door de Brusselse substituut Philippe Meire belast met een reeks onderzoeksdaden rond de tien jaar oude moord op het Turkse meisje Hanin Ayse Mazibas. Het dossier, dat bulkt van de gelijkenissen met dat van Loubna Benaïssa, is van onder het stof gehaald naar aanleiding van verklaringen van getuige X1, Regina Louf. Van zodra Pirard de hem opgedragen taken begint uit te voeren, krijgt hij problemen met zijn eerste hiërarchische overste: Jean-Luc Duterme, commandant van de antenne-Neufchâteau. Duterme eist dat Pirard de bevelen van de substituut naast zich neerlegt. Wanneer Pirard dat beleefdheidshalve toch maar signaleert aan Meire, krijgt hij nieuwe problemen. "Met behulp van manifest vervalste stukken wordt de rijkswachter over de hele lijn negatief geëvalueerd, wat als gevolg heeft dat hij financieel verlies leidt en niet kan toetreden tot de BOB, hoewel hij aan alle voorwaarden voldoet", zegt André Hainaut. "Het is mogelijk dat de commandant weinig ziet in het onderzoek, maar in feite is dat zijn taak niet. Een onderzoek wordt geleid door een magistraat. Het geval-Pirard hebben we kunnen corrigeren - de rijkswachttop bekende ten dele schuld - maar slechts dankzij de combattiviteit van de betrokkene. Als hij niet reageert, blijven de valse aantijgingen in de dossiers zitten en gaan die door voor waarheid."

Volgens de andere vertegenwoordigers van het rijkswachtpersoneel gebeurt het "zeer courant" dat de rijkswachttop bij het minste conflict tussen officieren en ondergeschikten op deze manier bijdraagt tot "het vereffenen van rekeningen". Meestal is het beschermen van de officieren het hoofdmotief, zegt Hainaut. "Dat hopen we tenminste."

Een extreem voorbeeld van tot wat dit kan leiden, zegt hij, is het onderzoek 231/97 van de Brusselse onderzoeksrechter Jacques Pignolet, zegt Hainaut: "Het onderzoek is een jaar geleden geopend en had tot doel aan te tonen dat de vaste ondervrager van X1, adjudant Patriek De Baets, het onderzoek gemanipuleerd had, onder meer door de getuige antwoorden in te fluisteren. Wij hebben dat dossier van voren naar achteren en van achteren naar voren gelezen. Het is onwaarschijnlijk. Er is niets, absoluut niéts. Het dossier bestaat van A tot Z uit verzonnen verklaringen ten laste van De Baets en zijn collega Aimé Bille (die omwille van de tegen hen geuite verdenkingen uit de antenne-Neufchâteau werden verwijderd, nvdr). Hier heeft men een jaar intensief onderzoek laten verrichten door de Algemene Inspectie van de rijkswacht, is men heel diep in het privé-leven van de betrokkenen gedoken, in de hoop toch maar 'iets' te vinden. Het is een heuse lastercampagne. Nu moet men vaststellen dat in het X1-dossier precies het omgekeerde gebeurd is van wat rijkswachtofficieren beweerden. Die mensen zijn minutieus te werk gegaan. De Baets en Bille hebben inmiddels om en bij de honderd tegenklachten ingediend. Naar onze mening zijn die klachten wél gefundeerd omdat ze punctueel aantonen hoe het valse onderzoek tegen hen tot stand is gekomen. Het gaat om zeer objectieve gegevens, zoals het al of niet bestaan van een proces-verbaal. Je kan je vragen stellen bij rijkswachtofficieren die tegen hun ondergeschikten een klacht indienen wegens het 'achterhouden van informatie', daar waar ze perfect weten dat die informatie wel in het dossier zit."

De kamerleden Anne-Marie Lizin (PS) en Michel Foret (PRL-FDF) kondigden gisteren aan dat ze een aantal dossiers willen laten onderzoeken door het Comité P, dat de Belgische politiediensten hoort te controleren. Daar was in de marge van de X1-onderzoeken al eerder sprake van, maar nu lijkt het steeds meer te evolueren in de richting van een "onderzoek van het onderzoek van het onderzoek".

De Brusselse onderzoeksrechter Jacques Pignolet bezorgde De Baets en Bille in juli al een kopie van zijn dossier 231/97. In syndicale kringen wordt dit aanzien als "een indicatie dat de betrokken magistraat zelf ook niet meer weet wat hij met zijn dossier moet aanvangen". (DDC)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234