Zondag 26/03/2023

Belangrijk nieuwsTwitter

Rijkste man ter wereld krijgt Twitter in handen: bedrijf accepteert bod van 41 miljard euro van Elon Musk

Elon Musk. Beeld AFP
Elon Musk.Beeld AFP

Twitter is akkoord met de overname van het socialemediabedrijf door Tesla-topman Elon Musk. De rijkste man op aarde telt alles bij elkaar zo’n 44 miljard dollar (zo’n 41 miljard euro) neer om de onderneming van de beurs te halen.

RedactieYD en TB

Hoe is het zover gekomen?

Eerder deze maand bleek dat Musk zich bij Twitter had ingekocht. Daarna ging de bal snel aan het rollen: amper tien dagen nadat bekendraakte dat de Tesla-topman de grootste aandeelhouder was, bracht hij een bod uit op het platform.

Het internetbedrijf reageerde afwijzend door een zogenaamde ‘gifpil’ te activeren. Daardoor konden bestaande aandeelhouders met korting extra aandelen kopen. Het plan, dat unaniem door de raad van bestuur werd goedgekeurd, liet wel toe dat de raad van bestuur alsnog een overnamebod kon goedkeuren.

Donderdag zei Musk dat hij financiering ten belope van 46,5 miljard dollar (omgerekend 42,8 miljard euro) rond had, waarna Amerikaanse media meldden dat Twitter het aanbod met minder scepsis bekeek. Nog geen twee weken na zijn eerste bod krijgt Musk Twitter dan toch in handen.

Waarom is de overname er ondanks de tegenkanting toch gekomen?

Musk gaf eerder aan zelf ook te twijfelen aan de slaagkansen van zijn overnamepoging, maar de afgelopen dagen had hij ontmoetingen met aandeelhouders van Twitter om steun te vergaren voor zijn bod. Veel aandeelhouders namen contact op met Twitter nadat Musk zijn plannen voor de overname vorige week had ontvouwd, om te benadrukken dat het bedrijf deze kans niet moest laten liggen. Uiteindelijk lukte het Musk alsnog om de unanieme goedkeuring te krijgen van het bestuur van Twitter.

Waarom heeft Musk zijn oog op Twitter laten vallen?

De Tesla-baas beschouwt Twitter als een dorpsplein, waar het vrijelijk uitwisselen van denkbeelden en ideeën centraal zou moeten staan. Het beperken daarvan ziet hij als een ondermijning van de democratie, zo tweette hij deze maand.

Zo vindt Musk dat Twitter de ban van oud-president Donald Trump ongedaan moet maken. Mensen mogen wat hem betreft wel tijdelijk van het platform worden geweerd, maar niet voor altijd, zoals Trump en complotdenker Alex Jones is overkomen.

Musk wil dat op Twitter alles gezegd kan worden zolang het wettelijk blijft. Dat is ingewikkeld, omdat elk land er zijn eigen wettelijke beperkingen aan de vrijheid van meningsuiting op nahoudt, maar wel in lijn met de visie die Musk er op nahoudt waarbij de rol van de overheid zo klein mogelijk is en burgers zo veel mogelijk vrijheid genieten.

Wat betekent dit voor de toekomst van Twitter?

Musk wil dat Twitter in de eerste plaats meer winst maakt. Het aantal gebruikers van de dienst blijft achter bij concurrenten: waar Facebook drie miljard gebruikers heeft, Instagram zo’n anderhalf miljard en TikTok om en nabij het miljard, blijft Twitter steken op 436 miljoen.

Volgens Musk, die zelf 82,6 miljoen volgers heeft, dient Twitter grondig hervormd te worden om het ‘potentieel’ van het netwerk te ‘ontgrendelen’. Maar welke plannen hij precies heeft, is nog onduidelijk. Musk hintte op een edit-knop, waarmee verstuurde tweets achteraf te bewerken zijn en grapte dat hij van het hoofdkantoor van Twitter in San Francisco een daklozenopvangcentrum wil maken.

Ook liet Musk doorschemeren dat hij het algoritme, dat bepaalt welke tweets worden uitgelicht, transparant wil maken. Techexperts plaatsen grote vraagtekens bij de technische haalbaarheid van zo’n ‘open source’ algoritme, maar voor Musk past het bij de openheid die hij ziet als een voorwaarde voor een open debat, en bij zijn visie als absolutist van het vrije woord.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234