Maandag 22/07/2019

Rijke Knokke-Heist en arme Molenbeek hebben zelfde percentage wanbetalers

Beeld photo_news

Knokke-Heist, een van de rijkste gemeenten van het land, en Sint-Jans-Molenbeek, een van de armste, hebben procentueel evenveel gevallen van wanbetalingen. Dat zegt incassobureau Intrum Justitia, dat opmerkt dat de gemiddelde inwoner van Knokke-Heist tweeënhalf keer zoveel verdient als een inwoner van Molenbeek.

Het incassobureau lijstte de tien rijkste en de tien armste gemeenten op en ging na hoeveel wanbetalers er telkens zijn. De inwoners van de rijke gemeenten betalen in doorsnee beter, maar de verschillen zijn niet al te groot.

In Knokke-Heist (nummer 5 rijkste gemeenten) zijn er volgens Intrum Justitia bijvoorbeeld 10,56 wanbetalingsdossiers op 100 inwoners, in Molenbeek (nummer 2 armste gemeenten) is dat 10,78 op 100. In de rijkste gemeente, Sint-Martens-Latem, bedraagt het percentage wanbetalingen 7,84 pct. In de armste gemeente, Sint-Joost-ten-Node, is dat 19,77 procent.

"Jammer genoeg zijn er heel wat mensen die het financieel niet makkelijk hebben en die elke maand opnieuw voor het dilemma staan welke facturen ze voorrang geven en welke noodgedwongen moeten wachten. Alle begrip daarvoor", zegt Guy Colpaert van Intrum Justitia. "Waar we veel minder begrip kunnen voor opbrengen, zijn de mensen die wel de middelen hebben, maar het de normaalste zaak van de wereld vinden om hun leverancier op zijn geld te laten wachten."

Colpaert spreekt van een "cultureel ingebakken gebrekkige betalingsethiek" en roept de overheid op ondernemers nog meer en beter te sensibiliseren over hun rechten en plichten. "We zijn gewoon te braaf. Net hierdoor ontstaat een gevaarlijke situatie waarbij ook ondernemers het normaal gaan beginnen vinden dat ze veel te lang op hun centen moeten wachten", luidt het.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden