Dinsdag 20/04/2021

Rijke Fransenvluchten massaal naar Brussel

De fiscale vlucht van Franse vermogenden richting Brussel versnelt spectaculair. De gemeente Ukkel ziet het aantal nieuwkomers uit Frankrijk in een jaar verdubbelen. 'Met dank aan de Franse president Hollande', zegt Ukkels burgemeester Armand De Decker.

De Brusselse gemeenten Ukkel en Elsene zijn al jaren populair bij Franse 'expats'. Begin 2011 waren de Fransen goed voor 10 procent (Ukkel) tot zelfs 11 procent (Elsene) van de bevolking. Daar zit de nabijheid van de snelle treinverbinding met Parijs via de Thalys in Brussel-Zuid voor veel tussen, en ook de ligging van het Franse lyceum in Ukkel.

Maar nu is er toch iets bijzonders aan de hand, vindt de Ukkelse burgemeester Armand De Decker (MR). "De versnelling is ongelooflijk. Het aantal Fransen in Ukkel nam over 2012 netto toe met 750 à 800 personen, tegenover een stijging met 372 in het jaar ervoor en slechts 62 personen in 2010. Ukkel telt daardoor vandaag intussen zowat 9.000 Fransen."

'Arnault-effect'

Volgens De Decker is de verklaring niet ver te zoeken. "De eerste reden is de fiscale politiek van mijnheer Hollande. Dat lijkt me duidelijk", zegt de burgemeester. De verhoogde vermogensbelasting bij onze zuiderburen jaagt Fransen met een groot patrimonium de grens over. De Decker: "Wanneer oudere Fransen tot het besef komen dat ze veel gaan verliezen door de vermogensbelasting, zijn ze weg. Maar we zien ook veertigers uit Frankrijk naar onze gemeente komen. Het gaat om ondernemers die een firma hebben gesticht en die willen verkopen. De bijbehorende belastingen liggen in België circa zes keer lager dan in Frankrijk. Voor onze gemeente is hun komst goed, want ze komen hier investeren en werken. De impact op de vastgoedprijzen blijft bovendien beperkt."

België en Brussel zijn dezer dagen ook 'hot' in grote internationale media, wat de Franse invasie mogelijk nog verder zal aanzwengelen. Volgens de Financial Times is er sprake van een 'Arnault-effect'. Dat de Franse miljardair Bernard Arnault een Belgische private stichting oprichtte om de belangen van zijn kinderen te beschermen, doet veel rijke landgenoten overwegen om hetzelfde te doen. Brusselse belastingexperts wijzen er in de zakenkrant op dat vermogenden België als fiscale vluchthaven in dezelfde categorie plaatsen als Luxemburg, Zwitserland of zelfs Panama en Liechtenstein.

De Decker: "De Franse regering beseft blijkbaar niet goed dat we leven in Europa, dat gebaseerd is op het principe van vrij verkeer van goederen én personen. Welnu, de ontevreden Franse burgers zijn mobiel. Of gelooft de regering-Hollande misschien dat Frankrijk een eiland of een andere planeet is?"

Eldorado

Het middagjournaal van TF1 besteedde gisteren twintig minuten aan Brussel en België. "Is Brussel het nieuwe Eldorado voor de Fransen?", vroeg sterpresentatrice Claire Chazal zich af. De Belgische hoofdstad wordt voorgesteld als een gezellige, betaalbare en hippe stad. Brussel zou niet alleen aantrekkelijk zijn voor rijken uit Frankrijk, maar ook voor de middenklasse, omdat de huurprijzen in Brussel de helft lager liggen dan in Parijs. De 'gewone' Fransen in Brussel zijn de voortdurende associatie met hun schatrijke landgenoten wel beu, meldt TF1.

Rond de Frans-Belgische vluchtweg is een hele industrie ontstaan. Het Brusselse beurshuis Petercam runt de afdeling 'Le Comptoir Français', dat zich specialiseert in het uitpluizen van de fiscale verschillen tussen Frankrijk en België, vooral ten behoeve van Franse vermogenden die zich in België willen vestigen.

Ook het luxemagazine Juliette & Victor richt zich op de duizenden Franse fiscale vluchtelingen in ons land. De initialen J&V - uit te spreken als 'J'y vais' of 'Ik ga ernaartoe' - vormen een nauwelijks verborgen knipoog richting Franse regering.

Zal de Franse golf ook in 2013 de mooie gemeenten van Brussel overspoelen? "Ik weet niet hoe lang dit nog zal duren, maar de Franse regering zal haar houding moeten veranderen", verwacht De Decker. "Ze zullen hun beslissing versoepelen. Hollande heeft nu eigenlijk beslist zijn land te verarmen. Dat kan hij niet volhouden. François Mitterrand (Frans socialistisch president in de jaren tachtig tot halverwege de jaren negentig, EV) ging in het begin van zijn presidentschap met de communisten in zee, maar versoepelde daarna. Ik verwacht dat Hollande ook zo zal evolueren."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234