Maandag 01/06/2020

Rijke Belgen vrijgeviger dan ooit

De Koning Boudewijn Stichting, bekend omwille van haar maatschappelijk engagement, geniet een onberispelijke reputatie. Wat veel minder bekend is, is dat de Stichting financieel erg goed boert, en vorig jaar bijna 95 miljoen euro winst realiseerde. Een straffe stoot. Met dank aan de vrijgevigheid van rijke Belgen, zo blijkt.

Wie de balans van de Koning Boudewijn Stichting even onder de loep neemt, schrikt zich een hoedje. Een eigen vermogen, zeg maar een financiële buffer, van 635 miljoen euro en een nettowinst van 94,96 miljoen euro. Cijfers om veel bedrijfsleiders jaloers op te maken. "Als de Koning Boudewijn Stichting een particuliere Belg zou zijn, zou hij op de 28ste plaats staan in de lijst met rijkste Belgen, net tussen de families De Clerck en Vandermarliere", meldt de website derijkstebelgen.be. Vooral de laatste jaren is het 'fortuin' van de Stichting fors aangedikt. Het eigen vermogen is in vijf jaar tijd verdubbeld, terwijl de nettowinst al even spectaculair aandikte.

Woordvoerder Josse Abrahams nuanceert die 'rijkdom'. "We zijn inderdaad het grootste filantropisch centrum van het land. Maar het gros van dat eigen vermogen, bijna 590 miljoen euro, bestaat uit fondsen die particulieren en bedrijven hebben opgericht en laten beheren door de Koning Boudewijn Stichting.

"Belgen kunnen vanaf 76.000 euro een fonds oprichten, en gebruiken voor een specifiek doeleinde. Zo heeft wijlen Jean-Luc Dehaene het Maaike Lars Trees-fonds bij ons, dat onderzoek naar de erfelijkheid van pancreaskanker financiert. Het geld van die fondsen wordt door een resem fondsenbeheerders voorzichtig belegd, en elk jaar wordt een deel van het geld aan het goede doel geschonken. Het bedrag en de looptijd van het fonds bepaalt de eigenaar in samenspraak met onze filantropen-adviseurs."

151 miljoen aan schenkingen in 2015

Momenteel beheert de Stichting 524 fondsen van particulieren en bedrijven. Dat zijn er ruim 73 meer dan in 2014, en zelfs 130 meer dan in 2013. Een forse aangroei, die ook tot uiting komt in de inkomsten van de Stichting. Vorig jaar ontving ze ruim 151 miljoen euro aan schenkingen, erfenissen en donaties. Of 42 miljoen euro meer dan in 2014.

"Een wetenschappelijke verklaring voor die stijging hebben we niet", zegt Josse Abrahams. "Maar filantropie zit in de lift. Dat merk je wel. Steeds meer Belgen willen hun vermogen niet laten afromen door de overheid, of zomaar doorgeven aan hun kinderen. Sommige Belgen schenken daarom een deel van hun geld aan een goed doel dat ze zelf bepalen. Bovendien komt stilaan de naoorlogse generatie te overlijden. En die heeft vaak goed geboerd, waardoor de bedragen toenemen."

Het grootste fonds, dat de Stichting beheert, is het Fonds Carlier, dat in 2008 werd opgericht en waarin 20 miljoen euro werd gestoken. Het fonds geeft financiële steun aan lokale projecten die in Burundi en Congo zich inzetten rond water, onderwijs, gezondheid voor jongeren.

Naast de fondsen voor derden, beschikt de Koning Boudewijn Stichting over een eigen fonds. Maar daar is de groei veel minder spectaculair. Bij de oprichting van de Stichting in 1976 bedroeg het startkapitaal 1 miljard oude Belgische frank, omgerekend 25 miljoen euro. Vandaag is dat kapitaal aangedikt tot 26,9 miljoen euro.

En wat gebeurt er met de 95 miljoen euro nettowinst? Dat is de winst die de Stichting vorig jaar heeft gerealiseerd over alle fondsen heen. Vooral door beleggingen in aandelen en obligaties. Die winst vloeit voor een deel terug naar de fondsen en een deel dient voor de werking van de Stichting. Zo werd vorig jaar 45 miljoen euro uitgegeven aan goede doelen. Tien miljoen euro werd gebruikt om onderzoeken te financieren en opdrachten voor de overheid uit te voeren. Maar het gros van dat uitgegeven geld (35 miljoen euro) werd verdeeld over 1.813 organisaties, die zich onder meer bezig houden met armoede en alfabetisering.

"Je mag rekenen dat een organisatie gemiddeld 10.000 euro krijgt, maar dat kan oplopen. Zo wordt jaarlijks een Koning Boudewijn Stichting-prijs uitgereikt, die 200.000 euro waard is", zegt de woordvoerder.

Voor het hele (financiële) huishouden kan de Koning Boudewijn Stichting een beroep doen op gerenommeerde namen uit de politiek, het gerecht en het zakenleven. Voorzitter van de Stichting is KBC-voorzitter Thomas Leysen. Hij krijgt steun van onder meer Eric Domb (CEO Pairi Daiza), topjurist Serge Brammertz, Marleen Vanderpoorten (Open Vld), Sabine Laruelle (gewezen MR-minister) en Yasmine Kerbache (sp.a).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234