Donderdag 21/11/2019

'Rijkdom moet gedeeld worden'

Het is wat pijnlijk te moeten constateren dat je leven geleid wordt door vooroordelen. We doorkruisen Maulde, een dorp tussen Doornik en Aat, en zien langs een rustige weg een kasteel liggen. "Gaan we eens kijken wie daar woont?", vraagt fotograaf Jonas.

Er is twijfel. Voorgaande pogingen tot gesprek met kasteelbewoners begonnen met een beleefd 'non'. Nadien werd dat 'merci' en 'au revoir', en soms zat onze neus bijna tussen de scharnieren.

"Toch nog eens proberen?"

"Dat wordt niks. Schuwe mensen, praten nooit, vrezen pers."

Tot vlak bij de statige ingang een dame uit het hoge gras opduikt, haar met aarde besmeurde handschoenen aan de kant gooit en vriendelijk gedag zegt:

"Bonjour. Dominique. Enchanté."

Haar volledige naam is Dominique Cossée de Maulde: "We hebben een adellijke titel, ja. Mijn man is burggraaf, maar geen zorgen, wij zijn open en modern, en houden niet vast aan die titel. Komt u even mee.

"In 1755 is dit kasteel gebouwd. Die ronde toren stond er al, sinds de 12de eeuw als ik me niet vergis. Er zijn hier in de middeleeuwen zelfs nog mensen opgehangen. Maar soit. Sinds 1755 is het altijd in handen gebleven van de familie van mijn man. De familie Cossée de Maulde.

"Hebben jullie specifieke vragen?"

"Hoe het met u gaat, mevrouw."

"Euhm, goed. Wel, nu ik erover nadenk, is dat het juiste antwoord. Wij hebben vier kinderen en die stellen het goed. Wonen en werken allemaal in Brussel.

"Mensen linken het gemoed nogal snel aan rijkdom. Alsof het met mij niet slecht kan gaan. Maar het is wel zo: ik heb het juiste lot getrokken. Afstammend van een notarisfamilie uit Brussel, kwam ik met de Cossées in contact. Een burgemeestersfamilie met een lange geschiedenis.

"Wij beseffen dat die rijkdom moet worden gedeeld. Ik ben verbonden aan het Rode Kruis, mijn man is landbouwingenieur en helpt boeren in de landbouw. Wij staan met beide voeten in het leven. Ik houd ervan om te wroeten in de aarde, om sociale projecten op te zetten in het dorp, om buiten het zicht van de camera dingen in beweging te krijgen voor mensen die op muren botsen.

"Ik ben ook grafologe, schriftkundige, en bekijk het handschrift van mensen vanuit psychologisch standpunt. Je kunt aan de krullen van letters zien hoe iemand deels in elkaar steekt. Zo help ik kinderen en sollicitanten.

"Wat wel meespeelt, en eigenlijk vasthangt aan de vraag 'Oe is't?', is de kwestie van de opvolging. Gaan onze kinderen dit verderzetten? Gaan zij zoals mijn man verder in de landbouw? Ik weet het niet. Ik hoop het. Ze kennen het echte leven, zaten vroeger in de scouts en kruipen bij iedere visite nog op de tractor in de tuin.

"Ik hoop dat deze geschiedenis niet stopt. Maar dan nog. Het is een luxeprobleem.

"Zijn er nog zaken waarmee ik u kan helpen?"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234