Zondag 09/08/2020

Rijk roei-deelnemersveld in Hazewinkel

De Flanders Europe-regatta in Hazewinkel, die vanaf vandaag met de schiftingen begint, slaagt erin een hoog kwantitatief en kwalitatief internationaal deelnemersveld te presenteren. De vraag rijst in hoeverre de Belgische roeitop zich met de internationale top kan meten.

BRUSSEL

Eigen berichtgeving

De organisatoren van de elfde Flanders-Europe Regatta in Hazewinkel glunderden toen Marc Tops van de internationale Fisa-council ze feliciteerde omdat hun roeimeeting op een recordaantal deelnemers mag prat gaan. "Ruim 531 deelnemers alleen al in de olympische disciplines, verspreid over 189 boten en afkomstig uit 37 landen; dat hadden ze zelfs op de eerste Wereldbekermanche in München niet. Om de twee jaar vormt Hazewinkel het tweede luik van die Krombacker World Cup, die midden volgende maand in Luzern wordt afgesloten. Dankzij de sponsorinbreng van Krombacher voor een bedrag van 275.000 Zwitserse franken is het mogelijk om onkostenvergoedingen te betalen, waardoor ook deelnemers uit Japan, China, Egypte en Algerije naar Hazewinkel kunnen komenen."

Niet alleen kwantitatief scoort Hazewinkel erg hoog, ook kwalitatief krijgen de kijkers een deelnemersveld om u tegen te zeggen. De namen van de vele wereld- en olympische kampioenen opsommen leidt te ver, maar in het skiffnummer voor vrouwen noteren we de vroegere concurrenten van Annelies Bredael, zoals Fedotova, Brandin en de Deense Hansen. Helemaal 'top of the bill' lijkt de aanwezigheid van het olympische succesduo Redgrave-Pinsent, die het in Hazewinkel in de vier zonder stuurman willen wagen.

En hoe zit het met de Belgische roeitop? Annelies Bredael komt (voorlopig?) niet meer in aanmerking om zich met de wereldtop te meten en verkiest de commentaarspositie bij de VRT, die de finales uitzendt als voorsmaakje op het WK-voetbal van zondag. Bij de vrouwen is het bijgevolg uitsluitend uitkijken naar de dubbeltwee met het duo Marleen Brouwers-Tine Wauters, die zich de laatste maand overtuigend de beste toonden.

Meer om naar uit te kijken bij de mannen, waar Björn Hendrickx en Tom Symoens hun zesde plaats op het WK en hun negende plaats op de eerste WB-meeting in München minstens willen bevestigen. Ook Luc Goiris wil, na het wegvallen van zijn duomaatje Van Driessche, bevestigen in de dubbelvier, waarin hij samen met Arnaud Duchesne en de lokale roeiers Nico Roels en Stijn Smulders wil zien waar ze staan. Internationaal nieuwe combinaties vormen, was ook de bedoeling van bondscoach Pat Sweeney. De Brit werd na Atlanta naar ons land gehaald om als neutrale en erkende specialist het roeien in het post-Bredaeltijdperk een nieuw elan te geven. De man begon met veel goede wil, gaf de clubtrainers ruime bevoegdheid om nieuwe roeiers te vormen en naar voren te schuiven. Helaas moest hij al snel optornen tegen het gevaar dat in elke individuele sport sluimert: bemoeizuchtige ouders, en club- of bondsleiders die het plots allemaal beter weten dan de bondscoach. Voor de selecties zou hij slechts adviserende bevoegdheid krijgen, de conditietesten van de topatleten zou hij niet mogen inkijken omdat ze een medisch geheim zouden zijn en nog een pak kleine en grotere pesterijen. Door de roeiers wordt hij nochtans erkend als een bevoegde instantie, die het goed meent met zijn sport. "Alleen al het feit dat hij het aantal kandidaat-internationals van vijf op acht bracht, bewijst dat hij zo ruim mogelijk wil denken. Maar dat er geen 'achtzitter' komt, is dan weer te wijten aan het soms enge clubbelang," weet een routinier als Luc Goiris.

Marcel Coppens

Programma: Vrijdag vanaf 9 uur: schiftingen en herkansingen. Zaterdag vanaf 10 uur: herkansingen en halve finales. Zondag: 8 en 9 uur: kleine finales; 11u: finales olympische disciplines; 13u30: finales niet-olympische disciplines.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234