Donderdag 28/10/2021

Rijk en onuitstaanbaar, maar toch slachtoffer?

De Britse prins Harry biljart in zijn nakie in een hotel in Las Vegas. Een duidelijk geval van 'affluenza', opgedaan in het gouden getto.

Prins Harry toch. In het MGM Grand Hotel stripbiljart spelen met enkele dames die hij in de bar ontmoette. Hen in zijn blootje ook nog omarmen. Daar foto's van laten maken en niet beletten dat die uitlekken naar de showbizzwebsite TMZ.

Het is niet de eerste keer dat Harry het Britse koningshuis zo in verlegenheid brengt. Maar hij is niet de enige jongere die opgroeit met een bekende achternaam en een familie die al openbaar ontspoorde. Denk maar aan onze prins Laurent. Of aan Enzo Ide, de zoon van ondernemer Joris Ide, die enkele jaren geleden in volle crisistijd zijn achttiende verjaardag vierde met champagne en paaldanseressen. Ide kon het feestje, samen met vele anderen, nabeleven op YouTube.

Wat opvalt is dat het vaak niet de eerste troonopvolgers - letterlijk bij de royals, figuurlijk in familiebedrijven - zijn die uit de band springen, maar een van hun jongere broers of zussen. Omdat ze beseffen dat hun leven volstrekt inspanning- en nutteloos verloopt? Dat het feestgedrag van rijke jongelui een gevolg is van hun jeugd in een gouden kooi? Passé. Wie al op jonge leeftijd weet dat hij of zij niet hoeft te werken voor centen, groeit op in een heus gouden getto. Dat stelt psychotherapeute Jessie H. O'Neill, zelf erfgename van het General Motors-imperium.

O'Neill beleefde een ongelukkige jeugd, kampte met verslavingen en verloor daardoor al haar zelfrespect. Tot ze inzag dat ze lijdt aan een aandoening die zij bestempelt als 'affluenza', een samentrekking van affluenceof rijkdom en influenza of griep.

Pathetisch of menselijk?

De oorzaak is simpel: opgroeien met veel geld, te veel geld. Zo'n jongeren krijgen wat ze maar willen, bijvoorbeeld om eventuele gezinsproblemen toe te dekken, argumenteert O'Neill in haar boek The Golden Ghetto. Daardoor ontwikkelen de fils en filles à papa amper een tolerantie voor frustratie en missen ze liefde en aandacht. De symptomen die daardoor bij sommige rijke kinderen al vroeg de kop op steken: schuldgevoelens, depressie en identiteitscrisissen. Hun psychische en emotionele problemen hebben dus veel weg van die waar ook de allerarmsten mee kampen, besluit O'Neill.

"Er is gewoon niets moeilijker dan opgroeien in rijkdom. Je wil niet weten hoeveel mensen ik in mijn praktijk zie die daarmee worstelen. Een ramp", zegt ook psycholoog Louis Cauffman, die gespecialiseerd is in familiebedrijfspsychologie. "Weinig omstaanders vertellen die jongeren dat zij ook maar mensen zijn. Dat het bij hen ook geen parfum is dat eruit komt als ze naar het toilet gaan." In de Verenigde Staten is dat ondertussen al enkele jaren anders. Daar worden zelfs heel jonge erfgenamen al begeleid door een legertje psychologen en coaches die hen leren omgaan met de naam, de faam en, vooral, de centen. Iets dat volgens Cauffman ook in ons land geen overbodige luxe zou zijn.

"Zodra ze naar de lagere school gaan, moeten rijke kinderen zich afvragen of hun vrienden hen echt leuk vinden of alleen met hen omgaan omdat hun papa zo'n grote wagen heeft", vertelt de psycholoog. "Bovendien vragen die jongeren zich af wat ze waard zijn zonder het geld en de naam die ze gratis mee kregen. Sommigen zoeken daarom de anonimiteit op en gaan in alle stilte in het buitenland doctoreren, een marathon lopen of een berg beklimmen." Anderen volgen nog altijd de oude adellijke traditie en gaan alleen om met leeftijdsgenoten uit de eigen kring. Om economische redenen, maar het is naar Cauffmans mening even vaak een emotionele beslissing. "Zo weten de jongeren zeker dat hun vrienden niet met hen optrekken om hun rijkdom. Ook in de grote Belgische families gaat het er nog altijd zo aan toe."

En dan zijn er zij die zich storten op drank, drugs en feestjes. Al blijft het bij sommigen ook bij een uitspatting als de aanschaf van een Ferrari. "Dat is pure overcompensatie", verklaart Cauffman. "Die jongens en meisjes hebben het gevoel dat ze zelf niets kunnen presteren, want het is toch niet echt nodig. Dat is helemaal niet pathetisch, dat is perfect menselijk." Cauffman pleit er daarom ook voor dat de media niet langer alle gekkigheid van de jongeren die een massa geld - en in het geval van Harry ook een prinselijke titel - erfden in de verf zetten.

"Net zoals voetballers of bekende Vlamingen krijgen erfgenamen snel een etiket opgeplakt. Mensen denken dat ze niet alleen rijk, maar ook ook intelligent zijn. Terwijl dat niet voor iedereen geldt. Niet alle erfgenamen reageren daarom altijd correct. Maar laat Harry gewoon op hakken en in een korset rondlopen als hij daar zin in heeft."

Prins Harry

Of hij zich nu als nazi verkleedt of stripbiljart speelt, Harry trekt zich weinig aan van het protocol.

Paris Hilton

Deze telg van de hotelfamilie Hilton is bekender om sekstapes en wilde feestjes dan om enig talent.

Enzo Ide

De zoon van staalmagnaat Joris Ide vierde zijn 18de verjaardag met paaldanseressen en bubbels... in volle crisis.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234