Zondag 05/12/2021

Rietvelds ranke ruimtedieren

'Een andere Rietveld' in de Witte Zaal in Gent

Dirk Manesse van de Witte Zaal, de expositieruimte van de Sint-Lucascampus in Gent, ging graven in het Rietveld-archief in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam. Hij kwam terug met 44 nooit eerder geëxposeerde tekeningen van de bekende Nederlandse architect die naar verluidt 'een andere Rietveld' laten zien. Tekstjes van Peter Vöge, auteur van het boek The complete Rietveld Furniture, plaatsen de ontwerptekeningen op de tentoonstelling in hun historische context. Diezelfde Vöge leverde ook de teksten voor een audio-visueel verhaal dat elders in de Witte Zaal een overzicht biedt van het oeuvre van Gerrit Rietveld (1888-1964). Een derde onderdeel van deze tentoonstelling zijn de tachtig schaalmodellen die Harry Hoek vervaardigde van Rietvelds meubelen. Hoek selecteerde vooral de ontwerpen met een uitgesproken experimenteel karakter, sommige ervan werden trouwens nooit uitgevoerd. Hij gaf zijn collectie modellen (schaal 1:3), uitgestald in zeven zelf ontworpen vitrinekasten, de naam 'Rietvelds ranke ruimtedieren'. Dit is een verwijzing naar een versregel van Theo Van Doesberg, de redacteur van het tijdschrift De Stijl, die bijdroeg tot de internationale doorbraak van Rietveld.

De expositie in de Witte Zaal, Posteernestraat in 9000 Gent, loopt nog tot 18 december. Geopend op werkdagen van 12.30 tot 18 uur, op zaterdag van 14 tot 17 uur (gesloten op maandag, zon- en feestdagen). Gratis toegankelijk. Info: 09/225.42.90.

De aantrekkingskracht van extreem-rechts

'Tremendum et fascinosum' in het Cultureel Centrum Berchem

De Latijnse titel van de tentoonstelling 'Tremendum et fascinosum' laat zich vertalen als 'afschrikwekkend en fascinerend'. In deze documentaire expositie bracht Johan Pas werken samen van een dertigtal in Vlaanderen actieve kunstenaars, waarvan het concept en of de vormgeving "duidelijk gerelateerd is aan retoriek, esthetiek en ideologie van extreem-rechts". Johan Pas stelt vast dat de ideologie van de historische en actuele extreem-rechtse beweging door de betrokken kunstenaars ondubbelzinnig wordt afgewezen, maar toch "lijken bepaalde aspecten van de rechtse retoriek en esthetica in enkele gevallen een sterke aantrekkingskracht uit te oefenen". Bij zijn selectie, die uiteenlopende kunstenaars omvat zoals bijvoorbeeld Fred Bervoets, Guillaume Bijl, Jan Fabre, Marie-Jo Lafontaine, Ria Pacquée, Sven 't Jolle en Luc Tuymans, liet de curator speciaal voor de gelegenheid gerealiseerd werk links liggen. Deze expositie richt zich dus niet op plichtsmatig geëngageerde kunst, maar biedt veeleer een overzicht van de nawerking en verwerking van extreem-rechts in de Vlaamse kunst vanaf 1980.

Vanaf 3 december t/m 3 februari 2000, in het cultureel centrum Berchem, Driekoningenstraat 126. Dagelijks geopend van 9 tot 17 uur en in geval van avondactiviteiten (gesloten op zon- en feestdagen). Info: 03/286.88.20.

Een Tableau Vivant en andere dingen van Friedmann

Galerie Fortlaan 17 in Gent

Gloria Friedmann, een kunstenares van Duitse origine, maakte naam met haar zogenaamde tableaux vivants. De duur van deze ensceneringen met acteurs - soms schakelt ze ook dieren in - duurt meestal maar heel even. Zo liet ze ooit op het plein voor het Centre Pompidou een kudde schapen los, terwijl een schilder die zijn ezel daar had neergeplant het tafereel op doek vastlegde. Naar aanleiding van haar tentoonstelling 'Brave New World' die momenteel in galerie Fortlaan 17 in Gent loopt, realiseerde ze het voorbije weekeinde 'Spin Zero, un tableau vivant sur l'art de survivre'. Aan dit tien minuten durende tableau vivant namen een dertigtal acteurs deel. In de galerie zelf toont de kunstenares sculpturale installaties met een brutale en soms karikaturale kracht.

Tot 24 december in Galerie Fortlaan 17 in Gent. Geopend van woensdag tot vrijdag van 14 tot 18 uur en op zaterdag van 10.30 tot 18.30 uur. Info: 09/222.00.33.

The Designers Republic

Belgie, cultuurcentrum in Hasselt

Het collectief van grafische vormgevers uit Sheffield, The Designers Republic (DR), is sinds eind de jaren tachtig actief. Ze maakten snel naam door de manier waarop ze kleine platenlabels en artiesten een eigen identiteit bezorgden via hun hoesontwerpen. Hun grafische ontwerpen sloten immers naadloos aan bij de aparte sfeer van de muziek.

Na een samenwerking met The Orb, The Shamen en Cabaret Voltaire, werd DR de huis-designer van het spraakmakende label Warp Records. In hun hoesontwerpen voor onder anderen Aphex Twin, Seefeel en LFO wisten ze dit keer aan te knopen bij de zogenaamde Techno-feel van het Warp-label. Zo, en door nog andere opdrachten, gaf The Designers Republic mee het gezicht aan de elektronische jaren negentig.

Tot 11 december in cultuurcentrum Belgie, Burg. Bollenstraat 54-56, 3500 Hasselt. Info: 011/22.41.61.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234