Donderdag 19/09/2019

Ridders van nu

Knappe jeugdfilm 'The Mighty' van regisseur Peter Chelsom: bondgenootschap van fantasievolle kneusjes

Ludo Wijnen

Ondanks kritische lof op Hear My Song en Funny Bones is regisseur Peter Chelsom nooit een kei geweest in het oogsten van financieel succes. Het ziet er ook niet naar uit dat hij met The Mighty potten gaat breken. Toch bevestigt hij nogmaals zijn reputatie van een regisseur die op een aantrekkelijke manier een ontroerend verhaal kan brengen. De film is opgebouwd in hoofdstukken en gebaseerd op de roman van Rodman Philbrick. Het eerste deel dient zich aan onder de titel 'Dinosaurusbrein', een pesterig koosnaampje waarmee de verteller regelmatig wordt geconfronteerd. De dertienjarige Maxwell Kane, rol van Elden Henson, is immers abnormaal groot voor zijn leeftijd en oliedom. Hij laat zich voortdurend op zijn kop zitten tot hij Kevin Dillon, gespeeld door Kieran Culkin, ontmoet. De zeer intelligente en zwaar gehandicapte Kevin lijkt een nog makkelijker doelwit voor plaaggeesten, maar in tegenstelling tot Max bijt deze krukkenloper steevast van zich af. Het tweetal vormt een bondgenootschap dat geïnspireerd is op verhalen over Koning Arthur en de ridders van de Ronde Tafel; samen noemen ze zich: Freak, The Mighty. De queesten die zij in die hoedanigheid ondernemen, leveren prachtige, magisch-realistische taferelen op die niet van humor gespeend zijn. Hun jeugdige fantasie krijgt vorm in een beeld waarin Kevin, zoals meestal, in de nek van zijn vriend zit. Max schrijdt met grote passen over een brug, terwijl Kevin de kin heft in het volle besef van zijn ridderlijke roeping. De camera trekt zich achteruit en we zien Freak The Mighty gratievol in slowmotion, omringd door de andere ridders van de Ronde Tafel, die met hun fiere paarden over de autoweg stappen. Als ze besluiten een gestolen handtas terug te bezorgen aan de rechtmatige eigenares, groeit zo'n actie al snel uit tot een heldendaad in het middeleeuwse taaltje dat Kevin bezigt. Hun nobele intenties blijken weinig geapprecieerd als de deur haast op hun neus wordt dichtgesmeten door de kribbige Loretta Lee. Later blijkt dat deze verlopen vrouw over een goed hart beschikt en vertolkt wordt door de meestal smetteloos afgeborstelde Gillian Anderson. Ook Sharon Stone vinden we terug in een atypische rol, als de zorgzame moeder van Kevin. Daarnaast vinden Harry Dean Stanton en Gena Rowlands elkaar als de mopperende grootouders van Max. Verder laten ook Meat Loaf en James Gandolfini zich opmerken in een bijrol. Toch zijn het niet de gevestigde waarden, die weliswaar meer dan behoorlijk acteren, die deze film zo genietbaar maken. Kieran Culkin speelt zijn oudere broer moeiteloos in de vergetelheid, terwijl Elden Henson nuances weet te leggen in zijn vertolking van Max. Een knappe jeugdfilm, die het bovendien aandurft om een van zijn hoofdpersonages te laten sterven.

TITEL: The Mighty. REGIE: Peter Chelsom. SCENARIO: Charles Leavitt naar de roman van Roman Philbrick. FOTOGRAFIE: John De Borman. MUZIEK: Trevor Jones. PRODUCTIE: Jane Startz en Simon Fields. VERTOLKING: Sharon Stone, Gena Rowlands,Harry Dean Stanton, Gillian Anderson, James Gandolfini, Kieran Culkin, Elden Henson, Meat Loaf e.a. Verenigde Staten, 1998, kleur. Gedistribueerd door Kinepolis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234