Zaterdag 04/02/2023

Riante vergoeding voor slachtoffers in zaak-Janssen

Het is niet wat ze hadden gevraagd, maar de nabestaanden van de slachtoffers van Ronald Janssen zijn niet ontevreden. Het Tongerse assisenhof kent hen immers een meer dan gemiddelde schadevergoeding toe, van in totaal 368.245 euro.

Voor de morele schadevergoeding, het grootste deel, voorziet het hof een bedrag van 325.000 euro. Dat gaat naar welgeteld 38 burgerlijke partijen. De ouders van de vermoorde Annick Van Uytsel, Shana Appeltans en Kevin Paulus krijgen elk 35.000 euro. De broers en zussen mogen elk 7.500 euro verwachten. Voor de ouders van Annick en Shana komt daar nog een bedrag bij voor het leed dat de meisjes hebben meegemaakt.

Panische doodsangst

"Na haar ontvoering heeft Janssen Annick mee naar huis genomen", zo sprak assisenvoorzitter Michel Jordens. "Ze moet beseft hebben dat ze ging sterven, want ze is voor een groot deel bij bewustzijn geweest." Shana heeft kort psychisch geleden, zegt Jordens. "Janssen heeft bij haar een panische doodsangst doen ontstaan toen hij voor haar ogen haar vriend doodschoot en haar daarna verkrachtte."

Jef Vermassen, raadsman van de ouders van Annick, spreekt van aanvaardbare bedragen. "Het hof is afgeweken van de indicatieve tabellen. Een ouder die zijn inwonend kind verliest krijgt normaal slechts 12.500 euro, voor inwonende broers en zussen is er gemiddeld maar 2.500 euro voorzien." Sowieso was het de ouders van Annick niet te doen om het geld, zegt Vermassen. "Voor hen was het belangrijk dat de dader uit de maatschappij werd gezet."

De advocaat van de ouders van Kevin, Geert Jaspaert, vermoedt dat zijn cliënten een bovengemiddeld bedrag is toegekend omdat Kevin niet had moeten sterven. "Het was ook fijn dat de voorzitter in zijn arrest nog eens heeft benadrukt dat Kevin niets te verwijten valt." Janssen, die tot levenslang werd veroordeeld, had tijdens zijn proces beweerd dat Kevin een pestkop was en dat hij hem al langer aan het uitdagen was. Quod non.

Beslag op woning

Bovenop de morele komt er ook een materiële vergoeding van 43.245 euro. "Het gaat om begrafeniskosten en kosten voor de psychologische begeleiding van de nabestaanden", zegt raadsman Pieter Helsen, voor de ouders van Shana. Is daarbij ook inbegrepen: het bedrag dat Ivo Paulus, de vader van Kevin, vorderde wegens inkomstenverlies. Voor Johan Appeltans en Peggy Bellen, de ouders van Shana, is de vordering voor inkomstenverlies afgewezen omdat ze de gevraagde stukken niet hadden overgemaakt.

Om er zeker van te zijn dat ze hun schadevergoeding ook werkelijk krijgen uitbetaald, liet een aantal burgerlijke partijen al beslag leggen op de woning van Ronald Janssen in Loksbergen. Op diens spaarboek staat voorts nog 144.000 euro, al moet Ronald Janssen ook instaan voor de gerechtskosten.

Slachtofferfonds

"Voor het deel dat we niet bij hem kunnen terugvorderen", zegt Jef Vermassen, "zullen we aankloppen bij het slachtofferfonds." Dat hanteert een plafond van 62.000 euro per persoon, zodat het wellicht zeker is dat de nabestaanden van de slachtoffers aanspraak kunnen maken op het volledige bedrag dat hen is toegekend.

Adam Miskovic, de advocaat van Ronald Janssen, wilde inhoudelijk niet reageren op het arrest. "Het is nu definitief gedaan. Drie levens zijn vernietigd: dat is de enige slotsom die we kunnen maken."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234