Dinsdag 21/05/2019

homofobie

Reynders stelt holebirechten in Tsjetsjenië aan de kaak

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). Beeld Photo News

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft vrijdag op een bijeenkomst van de Raad van Europa op Cyprus het geweld tegen homoseksuele mannen in Tsjetsjenië aan de kaak gesteld.

"Discriminatie op grond van seksuele oriëntatie komt nog steeds te vaak voor in onze landen, soms zelfs in extreme vorm, zoals de zorgwekkende indicaties van geweld en discriminatie tegen homoseksuelen in Tsjetsjenië ons in herinnering brachten", verklaarde Reynders, die als eerste spreker aan bod kwam.

Reynders verzocht de Raad van Europa "al haar instrumenten aan te wenden om te verzekeren dat er een onderzoek komt naar de aantijgingen". Zo zou de commissaris voor de rechten van de mens ter plaatse een onafhankelijk rapport moeten kunnen maken. Aan Rusland vroeg de Belgische minister dat het land "zijn verplichtingen in de strijd tegen discriminatie naleeft" en "gerechtigheid laat geschieden voor de slachtoffers".

Eind maart onthulde een onderzoek van de onafhankelijke krant Novaïa Gazeta hoe homoseksuele mannen in Tsjetsjenië het doelwit zijn geworden van de lokale veiligheidsdiensten. Sindsdien volgden steeds meer rapporten van mensenrechtenorganisaties en getuigenissen van homoseksuelen over moorden, folteringen, ontvoeringen en opsluitingen in buitengerechtelijke kampen. Rusland heeft een onderzoek aangekondigd.

België had de zaak al bilateraal aangekaart. Nu trekt Reynders ook aan de alarmbel op een multilateraal forum. "De Raad van Europa is de plaats bij uitstek waar we rechtstreeks met Rusland kunnen praten over de fundamentele waarden die we samen als lidstaten hebben vastgelegd, zoals de non-discriminatie van minderheden", stelde hij na afloop van zijn tussenkomst. "Het zou surrealistisch zijn om er niet over te spreken."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.