Zondag 19/09/2021

Reynders op werkbezoek in Kiev

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

"We zijn bereid de Oekraïense regering te steunen, en de druk op Rusland te verhogen, maar dan moet de regering ook de nodige interne hervormingen doorvoeren, niet alleen ten aanzien van de minderheden, maar ook in de strijd tegen corruptie en in sectoren als de energie en de banken". Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders gezegd op de terugweg van de Beneluxmissie naar Kiev.

Reynders wees op het belang om de druk op Rusland te verhogen om de dialoog op te starten over het conflict rond de Krim. Hij vreest dat dat conflict zal evolueren naar een bevroren conflict, wat voor hem "onaanvaardbaar" is. Maar daarvoor dient binnen Oekraïne de interne dialoog opgestart worden over waar men heen wil met het land. Zo moet nagedacht worden over meer autonomie voor bepaalde provincies, en dienen er garanties te komen voor de bescherming van de minderheden.

Indien de minderheden voldoende beschermd worden, valt meteen ook het argument van Moskou weg om tussen te komen op het Krimschiereiland en mogelijke andere regio's in Oost-Oekraïne met een grote Russische aanwezigheid.

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Ook corruptie vormt een groot probleem in Oekraïne. Bepaalde rapporten stellen dat de helft van de begroting door corruptie verdwijnt. Economische steun leveren zonder garanties dat er werk wordt gemaakt van de strijd tegen corruptie heeft volgens Didier Reynders weinig zin. Wat energie betreft, zouden de gasleidingen in beide richtingen moeten kunnen werken zodat Oekraïne niet langer exclusief afhankelijk is van Russisch gas.

De minister vindt dat de huidige Oekraïense regering een positieve indruk geeft. Ook de rapporten van de Europese commissie zijn positief, waardoor het volgens hem goed mogelijk is dat het politieke luik van het associatieverdrag met de EU nog voor de presidentsverkiezingen van 25 mei getekend kan worden "maar dan moet de vooruitgang van Kiev blijvend zijn". Net zoals zijn Nederlandse collega Timmermans, wees Reynders ook nog op een aantal technische problemen die moeten opgelost worden voor het verdrag getekend kan worden.

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

De druk van de straat - de wachtenposten op Maidan en aan het parlement zijn nog bemand - is volgens vele internationale organisaties een waarschuwing aan de regering om de noodzakelijke hervormingen voort te zetten, aldus nog Didier Reynders.

De minister van Buitenlandse Zaken vindt ook dat het conflict in Oekraïne ook een goede gelegenheid is om het debat rond een Europese defensie en de Europese diplomatie te openen. Oekraïne ligt niet op enkele duizenden kilometers van Brussel, het land grenst aan vier EU-lidstaten en is dus een buurland. Een Europees beleid inzake buitenlandse zaken zal de Unie ook meer gewicht geven op diplomatiek vlak, zoals vandaag reeds op monetair vlak geldt. De euro wordt in een adem genoemd met de dollar en de yen, terwijl de Russische munt nauwelijks vernoemd worden, stelt de gewezen minister van Financiën vast.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234