Zaterdag 21/09/2019

Reynders: "Herinvoering doodstraf zou einde zijn van elk Europees perspectief voor Turkije"

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). Beeld AP

"De herinvoering van de doodstraf in Turkije zou het einde zijn voor elk Europees perspectief voor Turkije." Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders in een reactie op het Turkse referendum. Ook Parijs is kritisch over dat voornemen.

"Ik neem akte van de uitslag van het referendum. De uitslag is nipt, maar lijkt conform de grondwet. We zullen in de loop van de dag bevestiging krijgen via de evaluatie van de waarnemers van de OVSE", aldus Reynders.

De MR-minister toont zich wel bezorgd, met name over de plannen van de Turkse president Erdogan om een referendum te organiseren over de herinvoering van de doodstraf. "Zowel voor België als voor de Europese Unie zou dat een rode lijn zijn. De herinvoering van de doodstraf zou het einde betekenen van elk Europees perspectief voor Turkije", waarschuwt Reynders.

Wat de toetredingsgesprekken tot de EU betreft, wijst Reynders erop dat die gesprekken de facto in de koelkast steken. "Een herinvoering van de doodstraf zou elke hervatting van die dialoog verhinderen."

Tegelijk vindt Reynders wel dat de dialoog met Turkije moet voortgezet worden. Turkije is namelijk op verschillende vlakken een partner, denk maar aan de NAVO, de strijd tegen de terreur en in het migratiedossier.

Dat veel Turken in België "ja" hebben gestemd - na Libanon en Jordanië waren er procentueel nergens zoveel ja-stemmers als in België - heeft Reynders niet verrast. "We weten heel goed dat er een meerderheid voorstander is van Erdogan en zijn partij AKP. Dat is niet nieuw", aldus Reynders.

"Breuk met Europese waarden"

Ook Parijs toont zich kritisch: mocht Turkije, zoals president Erdogan heeft aangekondigd in het geval de Turken zouden kiezen voor een presidentieel systeem, een referendum houden over het invoeren van de doodstraf, dan zou dit een "breuk met de Europese waarden" en een "inbreuk van de Turkse engagementen in het kader van de Raad van Europa" betekenen. Dat stelde de presidentiële dienst in Parijs.

Over het referendum zelf was het communiqué van het Elysée kort. Parijs "neemt nota" van het resultaat en van het aanvechten (door de oppositie) van de cijfers. De uitslag, aldus het Elysée, wijst op "verdeeldheid" in de Turkse maatschappij "over de geplande grondige hervormingen".

De Turkije-deskundige van het Europees Parlement vindt dat de gesprekken over Turkse toetreding tot de EU moeten opgeschort worden indien de in het referendum goedgekeurde hervormingen zonder aanpassingen worden uitgevoerd. Dat schreef Kati Piri op haar website. Turkije kan niet tot de EU toetreden met een grondwet die de scheiding der machten niet respecteert, luidde het. In de huidige omstandigheden voortpraten over Turkse toetreding is, aldus Piri, een "farce".

AfD: Turken terugsturen

De meest drastische reactie op de volksraadpleging kwam van de xenofobe Duitse partij Alternatief voor Duitsland (AfD). Die partij, die in Duitsland de wind in de zeilen heeft, wil dat alle in Duitsland wonende Turken die "ja" hebben gestemd naar Turkije worden teruggestuurd.

Het Russische parlementslid Konstantin Kosatsjev stelde op zijn Facebookpagina dat Erdogan "niet enkel zijn persoonlijke macht wil versterken, maar ook een einde wil maken aan de Europese integratie (van Turkije)". De initiële reactie van Brussel is duidelijk, aldus de voorzitter van het comité Buitenlandse Zaken van de Federatieraad (het Hogerhuis): "Dit Turkije heeft niets te maken met de EU."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234