Zaterdag 22/02/2020

Vluchtelingen

Reynders en Francken redden weer christenen

Francken en Reynders kregen bij een vorige reddingsactie kritiek van de oppositie.Beeld Photo News

De Belgische regering heeft in het grootste geheim 37 christenen helpen vluchten uit Syrië. Het is de tweede keer dat dat gebeurt. Het gaat om gezinnen en ouderen uit de noordelijke regio Al-Hasakah. Zij doorlopen nu de asielprocedure in ons land.

Nadat de regering-Michel afgelopen zomer al 250 christenen had gered uit de Syrische stad Aleppo, heeft ze dat nu 'in het klein' overgedaan in Al-Hasakah. Dat nieuws wordt bevestigd door het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

In de streek Al-Hasakah wonen erg veel christenen, die geregeld het doelwit zijn van terreurorganisatie Islamitische Staat. Zo ontvoerde IS er eerder dit jaar nog meer dan 200 mensen.

Hartverscheurend

Net als bij de vorige reddingsoperatie was ons land niet betrokken bij de praktische organisatie ervan. De ontsnapping van 37 christenen uit Syrië werd op touw gezet door de aartsbisschop. Samen met een medewerker trok hij zelf naar het land om alles in goede banen te leiden.

Bovendien was het aan hem om de hartverscheurende keuze te maken welke Syriërs precies geholpen zouden worden. De voorkeur ging naar gezinnen met kleine kinderen en ouderen. Met de hulp van de lokale religieuze autoriteiten geraakten ze via Damascus tot in buurland Libanon. Veel details over die tocht worden niet vrijgegeven, maar dat die niet vanzelfsprekend was, spreekt voor zich.

Eenmaal in de Libanese hoofdstad Beiroet kregen de vluchtelingen wel bijstand van ons land. Na een screening door de Belgische veiligheidsdiensten ontvingen ze op de ambassade een humanitair visum. Vervolgens vlogen ze - op eigen kosten - van Beiroet naar Brussel.

De geredde christenen hebben inmiddels asiel aangevraagd in ons land. Een deel van hen wordt opgevangen door de Syrisch-christelijke gemeenschap, de rest is ondergebracht in de bestaande asielcentra. Ze krijgen geen voorrang op de vluchtelingen die op eigen houtje hier zijn geraakt - noch op het vlak van opvang, noch wat de registratie en eventuele erkenning betreft. De kans dat ze worden erkend, is wel erg groot. Het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatslozen geeft op dit moment zo goed als alle Syriërs groen licht, want dat er in hun land een dreiging is, ligt voor de hand.

Na de eerste reddingsactie, afgelopen zomer, kreeg staatssecretaris Francken kritiek te slikken. Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt had er problemen mee dat de christelijke religie een criterium vormde om mensen uit Aleppo te redden. "Alsof de Koerden en sjiieten níét onder vuur liggen in Syrië."

Ook Monica De Coninck (sp.a) had het over willekeur en liet verstaan dat ze het zou betreuren als het bij die ene humanitaire actie bleef. Het feit dat er wel een vervolg gekomen is, maar dat daarbij opnieuw christenen 'uitverkoren' werden, zal hoogstwaarschijnlijk op dezelfde kritiek stuiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234