Dinsdag 27/07/2021

Reykjavik ontdekken (op het bord)

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Op DeMorgen.be blogt reisjournaliste Debbie Pappyn over de kunst van het reizen. Reisnieuwtjes die je nergens anders leest, tips en tricks voor tijdens het reizen en persoonlijke bedenkingen over het steeds onderweg zijn. Happy travels!

Reykjavik verrast ons. De stad is klein maar bruist en leeft meer dan pakweg Antwerpen. De IJslanders lopen er relaxed en vaak gek, kleurrijk en eigenzinnig gekleed bij. Er is een heus Design District, weliswaar maar een paar straten groot, maar toch een aaneenschakeling van kleine designshops, klassieke souvenirwinkeltjes en charmante eettentjes.

Sinds we hier zijn, hebben we ook al verdomd lekker gegeten voor echt weinig geld. Onze twee uitschieters liggen vlak tegenover elkaar. De Sea Baron, beter gekend als Saegreifinn, is een IJslands instituut, gelegen in een houten gebouwtje aan de haven. Een voormalige visser op leeftijd serveert hier kreeftensoep, volgens lekkerbekken de beste van het land. En inderdaad, het hartige soepje met een overdosis aan kreeft smaakt verdraaid lekker. Geserveerd met brood en de gerenommeerde IJslandse boter, kan je voor 7 euro nergens beter terecht.

Aan de overkant van de straat is er de Icelandic Fish & Chips. Hier vind je geen gefrituurde vis maar verse zeeduivel of heilbot krokant in een korstje van biologische speltbloem. Gebakken aardappeltjes in olijfolie en een tartaar gemaakt met skyr, de IJslandse versie van Griekse yoghurt worden er vanzelfsprekend bij geserveerd. Voor 11 euro proef je hier het beste uit de zee gepresenteerd op een eigenzinnige manier in een ongedwongen sfeer.

Zonet brachten we een bezoek aan het Nordic House, net buiten het stadscentrum van Reykjavik. Dit gebouw is een van de laatste realisaties van de Finse architect Alvar Aalto. Binnenin staat alles in het teken van de Noordelijke Landen met als hoogtepunt het restaurant Dill. Het interieur is bijna 100 procent Aalto met zicht op het water en daarachter Reykjavik als decor.

Op het bord 'New Nordic Cuisine' met traditionele IJslandse gerechten die creatief gemoderniseerd werden. 's Avonds krijg je hier een driegangenmenu voor 35 euro. Een fijne prijs om te dineren in volgens mij een van de meest legendarische en fantastische interieurs ooit ontworpen.

Debbie Pappyn

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234