Vrijdag 18/10/2019

Revue der deugden

Laozi

"Hoe meer bepalingen en verboden, des te armer het volk. Hoe scherper de wapens, des te groter de wanorde. Hoe luider de roep om recht en orde, des te meer dieven en zwendelaars."

Aristoteles

"Als er op het gebied van het handelen een doel bestaat dat we willen omwille van zichzelf, en we daarom ook al het andere willen, dan is dit doel klaarblijkelijk het goede."

Epicurus

"Het geluk waarover we het hebben, bestaat voor het lichaam uit het ontbreken van pijn en voor de ziel uit het ontbreken van zorgen."

Machiavelli

"Als u een republiek wilt vestigen in een land met veel edelen, zult u daar alleen in slagen als u ze allemaal uitroeit."

Friedrich Nietzsche

"Je werkelijke wezen ligt niet diep verborgen in je, maar bevindt zich onmetelijk hoog boven je, of op zijn minst boven datgene wat je gewoonlijk als je ik beschouwt."

Alasdair MacIntyre

"Ik kan de vraag 'wat moet ik doen' pas beantwoorden als ik de daaraan voorafgaande vraag kan beantwoorden: 'In welk verhaal of geheel van verhalen ben ik opgenomen?"

Richard Rorty

"Op mijn twaalfde wist ik dan ook dat mens-zijn betekent: je leven lang vechten tegen sociale onrechtvaardigheid."

Richard Sennett

"Als een maatschappij slechts een klein aantal mensen erkenning geeft, ontstaat schaarste aan respect. Gebrek aan respect kan, hoewel minder agressief, even kwetsend zijn als een regelrechte belediging."

Frans de Waal

"Moraal is een stel regels rond twee s'en: een ander steun verlenen en hem op z'n minst geen schade berokkenen."

Martha Nussbaum

"Het beeld dat de Griekse tragediedichters en Aristoteles geven van de pluriformiteit van het goede en de onderlinge waardeconflicten, biedt inzichten die ik niet vind in veel hedendaagse maatschappelijke discussies."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234