Donderdag 24/10/2019

Revolutionair Belgisch diabetesonderzoek brengt hoop

"Koppen schrikt er niet voor terug om ook moeilijke reportages te brengen die een maatschappelijke relevantie hebben. Vanavond doen we dat opnieuw met een reportage over de revolutionaire 'betaceltherapie' voor diabetici", vindt Dirk Tieleman.

'Vooral om blind te worden ben ik bang", getuigt Liesje in de reportage. Zij is achttien en suikerziek, net als haar tweelingzus Joke. De ziekte bepaalt hun leven: elke dag eten op vastgelegde tijdstippen, een vetarm en gezond dieet, geen trekvakanties, vier keer per dag inspuitingen, angst voor coma, angst voor complicaties later. "Ik wilde opvoedster worden", zegt Joke, "maar de dokter waarschuwde me voor de onregelmatige werktijden. Daarom studeren Liesje en ik nu voor onderwijzeres. Dat zijn altijd dezelfde uren als je later gaat werken."

Maar er is goed nieuws voor de tweeling en de naar schatting 300.000 suikerzieken in België. Een revolutionaire therapie, voornamelijk in België ontwikkeld, kan diabetici misschien voorgoed van de insulinespuit afhelpen. Koppen-reporter Pieter van Huyck ging op onderzoek. "Dit is een heel opwindende en belangrijke periode", zegt professor Daniel Pipeleers van de VUB. Al jarenlang wijdt hij zich aan onderzoek over diabetes. Samen met collega's van andere universiteiten in België en andere landen is hij ervan overtuigd dat zijn betaceltherapie hét antwoord is. "Voor het eerst hebben we geld om de nieuwe therapie die we ontwikkeld hebben uit te proberen op tientallen patiënten. Daardoor kunnen we het onderzoek versnellen en over vijf of tien jaar zullen patiënten daar op grote schaal van profiteren."

Op 30 januari werd het JDRF Center for Beta Cell Therapy in Europe opgericht met geld van de Amerikaanse Juvenile Diabetes Research Foundation. Dat zijn ouders van suikerzieken die sterk geloven in die therapie en er daarom maar liefst 10,5 miljoen dollar (12 miljoen euro of bijna een half miljard frank) in investeren. Vanaf nu kan het snel gaan. Want het nieuwe centrum zal de therapie nog dit jaar kunnen uitproberen op tientallen patiënten en zo de behandeling kunnen verbeteren. Koppen-reporter Bart Beckers streek neer in de 101-centrale van de Gentse politie om te kijken hoe zo'n centrale functioneert. De radiokamer van de Antwerpse politie kwam begin dit jaar zwaar onder vuur te liggen, omdat een noodoproep veel te traag afgehandeld werd. Buren hadden enkele keren het noodnummer 101 gebeld om te melden dat er zich een echtelijke ruzie afspeelde in hun flatgebouw, maar de interventieploeg werd veel te laat uitgestuurd. Daardoor had de man de tijd om zijn echtgenote te vermoorden.

Op de dag dat Koppen in de centrale neerstreek, kwamen er tientallen loze telefoontjes binnen. Gaande van een melding over een kat zonder eten tot anonieme grappenmakers, die driemaal na elkaar bellen en zwijgen aan de andere kant van de lijn. Of kinderen die bellen met de vraag of ze Samson kunnen spreken. "Dat soort telefoontjes krijgen we in de vakantie wel vaker. Kinderen vervelen zich en bellen met de gsm naar de 101 omdat het huis van Samson in de tv-serie huisnummer 101 geeft."

Koppen, TV 1 22.00

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234