Donderdag 23/09/2021

Vlaams regeerakkoord

Revolutie of meer van hetzelfde? ‘Een Vlunia kan blijkbaar wel’

MP Jan Jambon presenteert het regeerakkoord. Beeld Thomas Sweertvaegher
MP Jan Jambon presenteert het regeerakkoord.Beeld Thomas Sweertvaegher

De nieuwe Vlaamse regering verstrengt de maatregelen voor integratie en inburgering. Daarnaast herorganiseert ze een aantal instellingen die zich bezighouden met minderheden. ‘Een Vlunia kan blijkbaar wel.’

De integratienota die Jan Jambon naar voren had geschoven bij de onderhandelingen, heeft kleine wijzigingen ondergaan. In de inburgeringscursus zal plaats zijn voor de Vlaamse canon, al moet die nog door een expertengroep worden uitgewerkt. Inburgeren wordt betalend: 180 euro voor de cursus, nog eens 180 euro voor het examen. Er komen geen boetes voor wie niet slaagt, maar het herexamen is opnieuw betalend. Wie de examens niet aflegt, krijgt wel een boete.

Het zal voor nieuwkomers moeilijker zijn om toegang te krijgen tot een sociale woning, want er komt een grotere klemtoon op lokale binding. Kandidaat-huurders moeten voor de toewijzing van een sociale woning tijdens de jongste tien jaar minstens vijf jaar onafgebroken in de gemeente hebben gewoond. Tot nu toe gebruiken de meeste sociale huisvestingsmaatschappijen de vuistregel van minstens drie jaar woonst in een gemeente in zes jaar tijd.

“Dit verhoogt de drempel voor erkende vluchtelingen om een deftige woonst te vinden, nochtans belangrijk in hun integratie”, zegt Bjorn Mallants van de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen. “Hen gewoon vijf jaar laten wachten, doet hen niet verdwijnen, maar in precaire situaties belanden.”

Unia

Vlaanderen zal zich ook terugtrekken uit het interfederaal gelijkekansencentrum Unia. Daarmee verdwijnt de Vlaamse steun van ongeveer 800.000 euro per jaar, of 10 procent van de middelen van Unia. Vlaanderen is echter gebonden aan een samenwerkingsovereenkomst en volgens Unia is de deadline om eruit te stappen net verstreken, in september. Het huidige samenwerkingsakkoord loopt tot maart 2023. Bij enkele Vlaamse onderhandelaars viel te horen dat men van een eerdere datum uitgaat.

Ondertussen zal Vlaanderen zelf een gelijkekansencentrum oprichten en in die zin gaat het om de regionalisering van een bevoegdheid.

De afgelopen jaren waren verschillende N-VA’ers kritisch over Unia. Men vond de Unia-medwerkers te links en dat moslims meer bijstand kregen dan joden, maar tot een gefundeerde evaluatie van Unia kwam het niet.

“Een Vlunia kan blijkbaar wel, ook al zal die op basis van dezelfde wetgeving en rechtspraak werken”, zegt Unia-directeur Els Keytsman. “Ik stel vast dat men meer geld zal uitgeven, terwijl de Vlaamse burger nog meer zal verdwalen in het doolhof. We merken dat mensen nu al bij ons terechtkomen met vragen voor het federale Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen of voor de Vlaamse genderombudsdienst.”

Minderhedenforum

Ook het Minderhedenforum zal stoppen in de huidige vorm, maar niet per definitie verdwijnen. De Vlaamse regering wil voortaan geen organisatie meer die optreedt als een belangenbehartiger van minderheden, maar een die optreedt als expertisecentrum, en de overheid, bedrijven en het middenveld adviseert over inclusie van mensen met buitenlandse herkomst. Dat kan dus ook het Minderhedenforum zijn, al dan niet onder een andere naam.

In sommige media verscheen dat de zelforganisaties van minderheden die samen het Minderhedenforum vormen hun subsidies zouden verliezen, maar ook dat hoeft niet zo’n vaart te lopen. “Initiatieven die zich terugplooien op etnisch-culturele afkomst en segregatie in de hand werken, worden daarbij niet meer gesubsidieerd.” Het zal nog moeten blijken in hoeverre deze zelforganisaties segregatie in de hand werken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234