Woensdag 23/10/2019

'Revisionisme moet niet strafbaar zijn'

Volgens EU-parlementslid Koen Dillen (VB) wordt wet beter afgeschaft

Brussel

Eigen berichtgeving

Tom Cochez

Voor VB-er Koen Dillen moet de wet op het revisionisme afgeschaft worden. In een bijdrage onder zijn schuilnaam in het extreem-rechtse 'satirische' weekblad 't Pallieterke plaatst hij enkele opmerkingen over de revisionismewet. Daarin citeert het EU-parlementslid talrijke denkers die zijn kritiek op de wet delen. In het artikel zelf laat de auteur de conclusie nog aan de lezer over, maar in een gesprek met De Morgen laat hij er geen twijfel over bestaan.

Mogen we uit uw artikel besluiten dat u tegen de wet bent die revisionisme strafbaar stelt?

Koen Dillen: "Inderdaad. Het is te absurd aan het worden. In Frankrijk wordt nu ook al gepleit om de ontkenning van de Armeense genocide strafbaar te maken. Waar gaat dat verhaal eindigen?"

Met die stelling gaat u wel in tegen de partijlijn. Het Vlaams Blok stemde indertijd in met de negationismewet.

"Onze voorzitter Frank Vanhecke heeft onlangs nog gezegd dat hij die wet nu niet meer zou stemmen. U kunt hem daar gerust eens over bellen."

Zijn argumentatie was praktisch van aard. U vindt dat revisionisme niet strafbaar moet zijn?

"Ik blijf achter mijn artikel staan."

Leeft dat debat in de partij?

"Neen. Het is zelfs volledig taboe om erover te praten sinds de Europese Auschwitz-resolutie (die het VB niet stemde, ToC). Er zijn heel weinig mensen in de partij die dat debat opnieuw willen oppikken. Daarom doe ik het als auteur in 't Pallieterke als een reactie op de veroordeling van Siegfried Verbeke. Ik haal ook talrijke mensen aan, vaak linkse of joodse intellectuelen, die tegen de wet op het revisionisme gekant zijn. Zoals ik in het stuk schrijf: het is niet nodig om de discussie over hoeveel joden er in de gaskamers achtergebleven zijn niet te voeren, om het perverse van het nazisme te bewijzen. Het nationaal-socialisme is sowieso een schandvlek op onze Europese geschiedenis."

De discussie over de holocaust is toch gevoerd en afgerond. Met welk doel moet die opnieuw opgepikt worden?

"Je mag toch nooit definitief iets vastleggen? Niet dat ik het niet eens zou zijn met de conclusie. Het debat is inderdaad gevoerd, maar het lijkt me een algemeen principe om niet bij wet de geschiedenis vast te leggen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234