Vrijdag 25/06/2021
Wake voor Sanda Dia, september 2020 in Leuven.

NieuwsReuzegom

Reuzegomschacht in nauwe schoentjes door zedenzaak

Wake voor Sanda Dia, september 2020 in Leuven.Beeld Photo News

Een 22-jarige rechtenstudent aan de KU Leuven moet zich dinsdag voor de rechter verantwoorden voor zedenfeiten. De twintiger was een van de schachten van de elitaire studentenclub Reuzegom, die zijn vriend Sanda Dia naast zich zag sterven, goed twee jaar geleden tijdens een uit de hand gelopen ontgroeningsritueel.

De zedenfeiten waar de Antwerpse student dinsdag voor terechtstaat in de correctionele rechtbank in Leuven speelden zich af na de dodelijke studentendoop in december 2018. Het zedendossier bij het parket in Leuven werd geopend in 2019, nadat een studente na een avondje uit naar de politie was gestapt. Het slachtoffer weerlegt dat het over een aanranding of verkrachting gaat. “Ik wist zelf ook niet dat het tot een rechtszaak ging komen. Voor alle duidelijkheid, ik heb noch fysiek noch psychisch iets overgehouden aan die feiten. Er waren wel getuigen van, maar op dat moment wist ik niet dat hij tot Reuzegom behoorde. Ik kende hem niet en heb hem nadien ook nooit meer gesproken. Verder wil ik daar niet over uitweiden”, reageert de vrouw, die ondertussen geen student meer is. Zij zal zich dinsdag evenwel geen burgerlijke partij stellen. Het Openbaar Ministerie oordeelde dat er voldoende elementen zijn om de man te dagvaarden.

Studentikoos

De rechtenstudent nam strafpleiter Kris Luyckx onder de arm. Zijn cliënt overleefde het doopritueel, dat Sanda Dia (20) het leven kostte. Hoewel de twintiger zichzelf destijds als slachtoffer bestempelde en ook met onderkoelingsverschijnselen in het ziekenhuis belandde na de mensonterende doop, legde de universiteit hem een tuchtsanctie op. Hij werd in eerste instantie tot het einde van het academiejaar 2018-2019 geschorst. De universiteit verweet de rechtenstudent te laat alarm te hebben geslagen en niet tot inkeer te zijn gekomen. Hij zou in geen enkele fase van de tuchtprocedure afstand hebben willen nemen van het fatale doopritueel van Reuzegom. De tuchtmaatregel deed zijn ouders steigeren.

“Het is alsof mijn zoon voor de tweede keer slachtoffer wordt. Ook hijzelf probeert het te begrijpen, maar mijn zoon wordt hier op zijn zachtst gezegd niet vrolijk van. Dat de KU Leuven studenten straft enkel en alleen omdat ze deel hebben genomen aan de doop van Reuzegom, slaat alles”, reageerde de vader twee jaar geleden in Het Laatste Nieuws.

Het kwam tot een beroep, waarbij de KU Leuven zich in mei 2019 milder toonde. Om de schorsing op te heffen, moest de student dertig uur vrijwilligerswerk doen en enkele begeleidingssessies in impulscontrole volgen. De twintiger kweet zich van zijn taak en kon zijn studies uiteindelijk voortzetten. Tot vandaag is hij nog altijd ingeschreven aan de KU Leuven. Zeven Reuzegommers werden ondertussen wel weggestuurd van de universiteit.

Niet verschijnen

“Mijn zoon zal dinsdag niet persoonlijk verschijnen in de rechtbank, aangezien het om een kalenderzitting gaat”, is het enige wat de vader kwijt wil. Die dag zal een datum geprikt worden voor de behandeling ten gronde. De verdediging kan wel vragen om de zaak achter gesloten deuren te behandelen.

Op 9 juni staat nog een andere Reuzegommer voor de strafrechter in Leuven. De student uit Brasschaat vraagt er de opschorting voor dronken slagen aan een laatstejaarsstudent in een Leuvense pitabar. Het slachtoffer hield een neusbreuk over aan het gevecht, maar tijdens de behandeling van de zaak was er discussie over de precieze schade. Daarom stelde de rechtbank een deskundige aan. In juni zal het verslag van de dokter worden neergelegd. Dat vonnis wordt ten vroegste in de zomer verwacht.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234