Donderdag 23/09/2021

Retweet voor een eerlijk en fatsoenlijk migratiebeleid

Sammy Mahdi is politicoloog en nationaal voorzitter van jong cd&v. zijn wisselcolumn met derk jan eppink verschijnt wekelijks.

Ik had mezelf voorgenomen om een warme kerstcolumn te schrijven. Eentje waarin ik wou waarschuwen voor de gevaren van de individualisering in ons digitaal tijdperk en hoe we elkaar wat meer kunnen opzoeken. Over hoe het iedere week De Warmste Week hoort te zijn en dat we dit jaar alweer bewezen hebben over een groot altruïstisch hart te beschikken. Ik had zelfs een leuke anekdote over mijn hond Pamuk voorzien. Maar het mocht niet zijn. De actualiteit heeft er anders over beslist. Mijn maag is in deze kerstperiode een paar keer gekeerd en de oester van dienst is onze staatssecretaris voor Asiel en Migratie.

Flashback naar 29 oktober. Geruchten doen de ronde dat de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont politiek asiel zou aanvragen in Brussel. Theo Francken (N-VA) stelt dat het niet onrealistisch is dat Puigdemont asiel krijgt in België. Want, persoonlijke assumptie A: "Het is de vraag of zo iemand nog een eerlijk proces kan krijgen in Spanje." Terwijl hij opnieuw voor zijn beurt spreekt, krabbelt Francken wat later terug om te stellen dat niet hij, maar het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) beslist over asiel.

Ongeveer in diezelfde periode, op 24 oktober om precies te zijn, bezorgde datzelfde CGVS de staatssecretaris een vertrouwelijke nota over Sudan. Het waarschuwde voor een duidelijk risico dat Sudanese migranten zouden lopen in eigen land.

We spoelen twee maanden, verontschuldiging nummer vijf en een vette leugen naar voor om opnieuw uit te komen bij de huidige trieste politieke toestand. Terwijl Francken in het geval van Catalonië op basis van een eigen aanvoelen aangeeft dat een Catalaanse politicus waarschijnlijk geen eerlijk proces krijgt in eigen land (en daarmee dus ook zijn steun voor een asielaanvraag uitspreekt), krijgen we voor Sudanese migranten op de vlucht voor bloedige burgeroorlogen en folteringen een heel ander geluid te horen. De Sudanese migranten krijgen niet dezelfde informatie over hun rechten als Puigdemont. Want, persoonlijke assumptie B: "We onderzoeken best eerst of het écht wel allemaal klopt dat ze gefolterd worden."

Meer zelfs, er wordt de burger gewoonweg voorgelogen. Dat de VN betrokken zijn bij de uitwijzing van Sudanezen en dat er geen repatriëringen meer waren voorzien tot eind januari.

Nu rest de vraag hoe dat komt. Hoe komt het dat persoonlijke assumpties A en B zo verschillend zijn? Een andere communicatielijn? Toeval? Wel, het is kerst voor iedereen. Ik wil het best nog gaan geloven.

Ketat tur adil

Maar eerst terug naar oktober en Catalonië. De steunbetuigingen voor Catalonië op sociale media waren eindeloos. Communicatie A: tweeten à volonté, in het Catalaans als het moet. Om dan op kerstdag een niet mis te verstane tweet de wereld in te sturen in volle Sudan-heisa. Communicatie B: "Voor een streng en rechtvaardig migratiebeleid." Nog net geen Sudanees vlagje met bijhorende Google Translate-vertaling "Ketat tur adil".

Eerlijk, ik ken zo goed als geen enkele politieke partij die niet voor een streng en rechtvaardig migratiebeleid is. Het blijft de enige manier om echte vluchtelingen in nood te kunnen opvangen zonder ons maatschappelijk en socio-economisch draagvlak te breken. Alleen verwacht ik van mijn beleidsmakers dat ze meer dan louter streng en rechtvaardig zijn. Mijn kerst- en nieuwjaarswens is dat ze daarnaast ook eerlijk en fatsoenlijk zijn. Dat is wat ons in de eerste plaats onderscheidt van landen als Sudan.

Ook voor Sudanese migranten op de vlucht heb ik nog een wens. Degelijke informatie over hun rechten, zoals voorzien in artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, of een Catalaans paspoort.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234