Maandag 24/01/2022

'Retro is blijvende trend'

Hij is de Vlaamse king of swing, zij een pin-up uit Parijs. Florence Agrati en Ben Mouling van Neo Retro Agency vormen een prachtig fiftiesplaatje. Met Retropolis, hun eerste festival, hebben ze een stevig wapen 'tegen de lelijkheid van deze tijd klaar'.

Ze zien er uit alsof ze uit een reclameposter van de jaren vijftig komen gewandeld. Ben Mouling, oprichter van evenementenbureau Radio Modern, is gehuld in een lichtkostuum.

Zijn nieuwbakken echtgenote Florence Agrati, die na haar jaren aan de Parijse universiteit Sorbonne het burleske spektakelbureau Neo Retro oprichtte, heeft haar haren in een ingewikkeld fiftieskapsel gedraaid. Zij praat Frans en Engels, hij voegt er Nederlands met een Leuvense tongval aan toe.

Het is warm in hun woonkamer. Een oude ventilator vormt de enige verkoeling. De rekken rond hen staan vol prullaria uit vervlogen tijden, van Batmanpoppetjes tot knikkende hondjes en een Michael Jackson-postuurtje. Wanneer Mouling het over de lelijkheid van de moderne tijd heeft, haalt hij een gekke oranje gieter boven.

"Veel mensen zeggen dat die retrobeweging een reactie is op de overconsumptie", zegt hij. "Daar zal wel iets van aan zijn, maar voor mij draait het meer om schoonheid en humor. Neem nu deze gieter, het is misschien niet het mooiste voorwerp, maar het maakt me gelukkig. Op een bepaald punt hebben de efficiëntie en de lelijkheid het gewonnen van de duurzaamheid en de schoonheid. We missen ook een dosis humor en ironie in de maatschappij. De manier waarop mijn vrouw en ikgekleed zijn is deels chique, maar ook grappig. Kijk naar Florence (wijst naar rode jurk van zijn vrouw). Haar jurk doet wegdromen. Ze zou evengoed op een boot in Saint-Tropez kunnen zitten."

Is die retro-obsessie dan een vorm van escapisme?

Mouling: "Natuurlijk, maar het is ook een zoektocht naar schoonheid. Het is niet zo dat we alles vroeger beter vonden. We willen gewoon graag elementen van toen behouden."

Agrati: "Ik ben ook niet tegen de moderne tijd, ik hou van hiphop en reggae. Ik verwacht niet dat iedereen zich kleedt zoals wij. Maar wanneer ik een mollig meisje over de straat ziet lopen in een witte broek met een veel te lage taille, dan krijg ik spontaan heimwee naar jurken van vroeger. Ik ben steeds gefascineerd geweest door vrouwen uit de jaren 20 tot 60.

"Toen ik nog kunstgeschiedenis studeerde aan de Sorbonne, organiseerde ik al burleske-avonden met vrienden. Ik werd steeds vaker gecontacteerd om professionele evenementen te organiseren. Daarom richtte ik in 2008 Neo Retro op. Het heeft me jaren gekost om een team rond me te verzamelen dat even gepassioneerd is als ik."

Je shows zijn erg spectaculair, ben je een strenge regisseur?

Agrati:"Ja, ik ben best perfectionistisch. Toen ik in België aankwam, hield ik een casting. Ik heb meer dan 200 mensen gezien, van danseressen tot circusartiesten. Tien van hen werden geselecteerd. Een jaar later was ongeveer de helft van hen klaar om te entertainen, meer niet. Begrijp me niet verkeerd, ze zijn erg leuk, maar ze leveren entertainment. Ik wil ook echte spektakels organiseren, met een hoog artistiek niveau. Wanneer ik naar mijn shows kijk, wil ik het verleden proeven."

Mouling: "We hebben er vaak discussies over. Wanneer we weer eens op zoek zijn naar nieuwe meisjes, stel ik voor om een casting te houden en drie mooie danseressen te kiezen. Maar Florence wil meer dan mooie gezichten."

Agrati: "Ik wil dat ze de kunst van het vintage verleiden begrijpen. Ik ken haast elke burleske-artiest van Europa en er zijn er slechts een tiental die van hun shows kunnen leven. Voor hen is het geen hobby, het is een passie. Hun kostuums kosten tussen 1.000 en 1.600 euro, met echte swarovski-kristallen. Dat soort mensen wil ik een kans geven op mijn podium. Bij Retropolis hebben we verschillende ruimtes (zie kader). In de meeste zalen vindt entertainment plaats. Het publiek kan er naar de meisjes schreeuwen en zij dagen uit. Wie in de grote zaal gaat, treedt de wereld van het revuetheater binnen, met een theatraal spektakel van burleske-acts."

Wie mag terugkeren uit het dodenrijk om op te treden met Neo Retro?

Agrati: "Elvis! Hij is de beste entertainer ooit. Zijn shows zaten vol energie, was stijlvol en enorm sexy. Burleske bevat al die dingen. Mensen zeggen soms 'Burleske is geen echte striptease, het is glamour'. Dat is onzin, burleske is wel striptease. Het is echt sexy, wanneer een meisje burleske danst, she moves like she's making love. Het verschil met hedendaagse striptease zit hem in de kostuums, het licht en de houding."

Je staat zelf ook op het podium als gastvrouw en presentatrice, in hoeverre lijk je op je Lady Flo-personage?

Agrati: "Lady Flo is geen personage. Lady Flo, dat ben ik, met meer make-up, extra glitter en minder grenzen. "Wanneer ik als Lady Flo een man zie die me bevalt, zal ik dat ook luidop verkondigen. Voor Retropolis zal ik ook zelf presenteren. Ik ga als Carmen Miranda. Ken je haar niet? Ze is een zangeres en actrice die een toren fruit als een hoed droeg."

Jullie zijn onlangs getrouwd, was het het retro-event van het jaar?

Agrati: "Het was het evenement van mijn leven. We hielden een mooie, traditionele trouw op Corsica, want daar woont familie van mij. Alles was zoals we het wilden, maar we hebben geen spektakel in elkaar gestoken. Voor het huwelijk zeiden we tegen onze vrienden dat ze iets mochten opvoeren als ze dat wilden en iedereen heeft iets gedaan. Alle vrouwen droegen hoeden omdat ze weten dat ik daarvan hou, het was prachtig. Dit is trouwens onze trouwring (toont een tatoeage in de vorm van een anker op haar vinger)."

Mouling: "Als cadeau aan Corsica, willen we daar een bal populaire organiseren in Neo Retro-stijl. Vroeger was zo'n bal het hoogtepunt van het jaar. Jong en oud trokken er naartoe. Nu is zo'n bal afgestompt tot een fuif voor jongeren, met lelijk licht en met overal dezelfde muziek. De ouderen blijven weg omdat ze niet op Black Eyed Peas kunnen dansen en de jongeren zijn gefrustreerd omdat de traditie van het bal populaire verloren is. Daarom willen we graag een traditioneel feest organiseren."

Jullie zijn tegenwoordig echt alom tegenwoordig, ben je niet bang dat mensen een overdosis retro zullen krijgen?

Mouling: "Toen we met Radio Modern begonnen, zei iedereen dat retro een trend was. Bijna zes jaar later zijn we er nog steeds. Ik denk dus niet dat retro een trend is die zal verdwijnen, het is een deel van de maatschappij geworden. Ik vind ook niet dat we aan overexposure doen, integendeel. Voor mij heeft elk dorp in Vlaanderen het recht om een keer per jaar los te gaan op rock-'n-roll. Want laat ons eerlijk zijn, als wij het niet doen, wie dan wel? De tijd waarin iedereen die wat lichten en een draaitafel had een feest kon organiseren, is voorbij. Er komt veel te veel bij kijken.

"In mijn ogen nemen wij de rol van al die privépersonen die destijds bals organiseerden over. We proberen onszelf ook te verbreden, door nieuwe concepten te bedenken. Misschien zullen we in de toekomst grotere evenementen als Retropolis houden. Retro is voor ons ook meer dan de jaren vijftig, we hebben ook jarendertigfeestjes. Op dit moment zijn we aan het overleggen om een seventiesdisco te organiseren."

Agrati: "De jaren zeventig zijn evengoed mooi en grappig. Ik merk ook dat je zaken meer begint te waarderen wanneer ze wat verder van je af staan. Vijf jaar geleden vond ik de jaren tachtig maar niets. Nu begin ik ze stilletjes aan te appreciëren. We kleden ons meestal fiftiesstijl, maar wanneer we naar een seventiesfeest gaan, gaan we all the way seventies, inclusief Afropruik."

Retropolis loopt van 31 augustus tot 2 september. Een combiticket kost 45 euro en zondag is het festival gratis. Meer informatie staat op www.retropolis.be en www.neoretroagency.com

Driedaagse reis door de tijd

Vanaf vrijdag 31 augustus wordt de Gentse C-Mine bevolkt door ruisende rokken en gladde rockers. Neo Retro Agency organiseert zijn eerste driedaagse feest. Op het programma van Retropolis staat een klassiek Radio Modern-feest met swing uit de jaren 50. In een andere zaal is er dansplezier uit de jaren 60. De grote zaal wordt bevolkt door verleidelijke pin-ups die een burleskeshowopvoeren. Verder is er een feest met jarentwintigmuziek en Radio Ultra Modern, met dj's. Je kleingeld kun je opdoen op de vintage markt met retrokledij en andere spullen, of in een van de flipperkasten of jukeboxen. Wie wil, kan zich laten opmaken en kappen door de Modernettes in de Beauty Boudoir en kan meteen aanschuiven voor een portret op een ouderwetse LML-scooter.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234