Zondag 05/02/2023

Premier League

Resultaat boven alles? De oorlog tussen Chelsea's clubdokter Eva Carneiro en José Mourinho ontleed

Eva Carneiro en haar collega Jon Fearn verzorgen sterspeler Eden Hazard in de 93ste minuut van de match tegen Swansea. Beeld AFP
Eva Carneiro en haar collega Jon Fearn verzorgen sterspeler Eden Hazard in de 93ste minuut van de match tegen Swansea.Beeld AFP

Of José Mourinho er echt van wakker ligt, valt te betwijfelen, maar de Chelsea FC-coach krijgt dezer dagen bakken kritiek te verwerken na zijn uithaal naar zijn eigen clubdokter, Eva Carneiro. Die had het zaterdag gewaagd zonder Mourinho's toestemming sterspeler Eden Hazard van het veld te halen en te verzorgen. Carneiro bedankte op Facebook het publiek voor alle steun en werd daarvoor gedegradeerd, tot woede van haar collega's uit de Premier League.

32.000 likes en 5.000 positieve commentaren kreeg ze al op haar recentste Facebookpost, de eerste vrouwelijke en veruit bekendste clubdokter uit de Engelse Premier League. "Ik dank het grote publiek voor zijn overweldigende steun. Ik apprecieer het echt heel hard", zo schreef de 41-jarige Eva Carneiro, tijdens het dagelijks leven actief op en rondom het veld van Chelsea FC, zondag. Toch steunt niet iedereen haar: haar eigen werkgever degradeerde haar deze week zelfs voor de op het eerste zicht onschuldige publieke uitlating.

Blunder

Flashback naar zaterdag, de match Chelsea - Swansea tijdens het openingsweekend van de Premier League. De ploeg van trainer José Mourinho slaagt er niet in voorbij Swansea te geraken. Beide ploegen staan na een eerdere rode kaart van keeper Thibaut Courtois 2-2 gelijk wanneer flankspeler en Rode Duivel Eden Hazard blijft liggen na een tikje van Ashley Williams. Twee keer roept de scheidsrechter om medische assistentie vooraleer Carneiro en fysiotherapeut Jon Fearn het veld oprennen om Hazard langs de kant te gaan verzorgen, zodat Chelsea uiteindelijk maar met acht veldspelers overblijft.

Een blunder van formaat, zegt Mourinho op de persconferentie achteraf, want het medische team snapt blijkbaar niets van het spel. Op televisiebeelden is te zien hoe de coach in een Franse colère schiet wanneer hij de twee dokters achter zijn rug het veld op ziet lopen. Logisch toch, vindt de Portugees. "Ik was niet tevreden met mijn medische staf. Ze waren impulsief en naïef. Of je nu een dokter of een materiaalman bent op de bank, je moet het spel begrijpen. Wanneer je met één man minder speelt, moet je er zeker van zijn dat de speler in kwestie wel degelijk een blessure heeft." Volgens Mourinho had Hazard geen ernstige blessure en was hij gewoon moe. Het risico op een tegengoal was dan ook te groot, aldus de trainer.

De uithaal van Mourinho, die zoals bekend 100 procent loyauteit vraagt van zijn directe medewerkers, doet meteen veel stof opwaaien. Langs alle kanten lopen de steunbetuigingen voor de ploegdokters binnen. En wanneer Chelsea dinsdag beslist Carneiro en haar collega te degraderen, is het hek helemaal van de dam. De twee blijven wel aan de slag voor de ploeg, maar zullen voor onbepaalde tijd niet meer aanwezig zijn tijdens trainingen, matchen en in het ploeghotel. Publiek kritiek uiten, zelfs subtiel, wordt in een strak geregisseerde club als Chelsea niet geapprecieerd.

José Mourinho zaterdag tijdens de match tegen Swansea. Beeld AP
José Mourinho zaterdag tijdens de match tegen Swansea.Beeld AP

Schande

Een schande, zo klinkt het bij de Football Medical Association, die volledig achter het initiatief van Carneiro staat. "Wij steunen de acties van onze leden en collega's in dit incident. Zij hebben te allen tijde integer, professioneel en volledig in lijn met de regels van het spel gehandeld overeenkomstig de plicht een patiënt te verzorgen." Hetzelfde geluid valt te horen bij de Premier League Doctors' Group, de vereniging van sport- en clubdokters uit de Engelse hoogste competitie. "Dokter Carneiro krijgt de universele en volledige steun van haar medische collega's", zo schrijven ze in een mededeling. "Het baart ons grote zorgen dat in een tijd waarin zowel wij als de Premier League proberen het welzijn van de spelers te bewaren, dit precedent wordt gecreëerd waarbij de medische zorg voor spelers van minder belang blijkt te zijn dan het resultaat van de match. De maatregelen om dokter Carneiro van de bank te verwijderen is extreem onrechtvaardig."

Carneiro werd geboren in 1973 op Gibraltar als kind van een Spaanse vader en een Engelse moeder. Ze studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Notthingham en specialiseerde zich later in de sportgeneeskunde in Australië en in Londen. Haar opleiding voltooide ze tijdens een prestigieuze stage tijdens de voorbereiding van het Brits Olympisch team voor de Spelen van 2008.

Na een korte passage bij het Engelse vrouwenvoetbalteam mocht Carneiro in 2009 uiteindelijk aan de slag bij de reserves van Chelsea, tot toenmalig trainer André Villas-Boas haar in 2011 naar het eerste team haalde. Tot grote tevredenheid van de club overigens, want ook onder Villas-Boas' opvolgers Roberto Di Matteo, Rafael Benítez en huidig trainer José Mourinho mocht Carneiro blijven als eerste clubdokter.

Al eerder slachtoffer van seksisme

De Engelse sportdokters vragen zich nu vooral af wat Carneiro volgens Mourinho dan wel had moeten doen, aangezien ze tot twee keer toe door de scheidsrechter het veld was opgeroepen. "Weigeren het veld op te lopen zou een grove inbreuk zijn geweest op de plicht van een medisch team om een patiënt bij te staan. Ze deed louter haar professionele plicht."

Het is overigens niet de eerste keer dat Engelands bekendste vrouwelijke sportdokter de media haalt. Eerder dit jaar nog kreeg ze tijdens de wedstrijden tegen Arsenal, Manchester City en Manchester United een hele hoop sekstische opmerkingen uit het publiek naar het hoofd geslingerd. Toch bleef Carneiro altijd professioneel en gebruikte ze haar ervaringen in het machowereldje om andere vrouwen een hart onder de riem te steken. "Vrouwen willen ook leiders zijn, maar we schuiven ze gewoon langs de kant. In eender welk tv-programma dat ik al zag wordt de vrouwelijke dokter ofwel genegeerd ofwel hypergeseksualiseerd. Dat moet veranderen, vrouwen worden op die manier al op jonge leeftijd ontmoedigd. Als man kun je tegelijkertijd hopen op een mooi privé-leven als op een succesvolle carrière. Als vrouw krijg je daarentegen te horen dat als je beide wilt, het ofwel heel moeilijk, ofwel een ramp wordt."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234