Lam Gods

Restaurateurs onthullen origineel lam van het Lam Gods

- Redactie - Bron: Het Laatste Nieuws
2 Onder het huidige lam zit het originele dier, vandaar de vier oren. © Repro Nimmegeers van beeld KIK-IRPA, Brussel

De restaurateurs van het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck hebben het originele lam blootgelegd. Dinsdag wordt het wereldkundig gemaakt, meldt Het Laatste Nieuws

Het Lam Gods spreekt om meerdere redenen tot de verbeelding. In 1934 werden twee panelen van het triptiek gestolen; een daarvan, De rechtvaardige rechters, is nog altijd vermist.

2 Het paneel 'De Aanbidding van het Lam Gods'. © Vertommen

Daarnaast is er het mysterie van de vier oren van het lam. Op het centrale paneel, De aanbidding van het Lam Gods, staat een lam met vier oren afgebeeld. Dat is zo sinds 1951. Toen werd ontdekt dat 45 procent van het originele werk in de 16de en 17de eeuw overschilderd werd om het er perfect te laten uitzien. Barsten in de verf werden gerestaureerd, maar niet erg zorgvuldig.

Een onderzoeker die een deel van de verf weghaalde, ontdekte dat er nog een ander lam onder de verf zat. Sindsdien zijn de vier oren zichtbaar en is geweten dat het originele lam van de gebroeders Van Eyck kleiner was en een spitsere snuit had.

Hoe het originele lam er exact uitzag, wordt volgende dinsdag onthuld. De restaurateurs die zich al sinds 2012 met het werk bezighouden, zullen de panelen dan draaien, zodat het publiek het originele lam kan zien.

Intussen gaat de restauratie nog verder. Oorspronkelijk hadden de werken in 2019 klaar moeten zijn, maar die timing is al lang achterhaald. Er wordt nu gehoopt om de tweede fase klaar te krijgen tegen 2020, het Van Eyckjaar. De derde fase zal dan pas in 2021 starten. De kostprijs van de restauratie werd op 1,35 miljoen euro geschat, maar ligt nu al boven de 3 miljoen.

nieuws

cult

zine