Maandag 18/01/2021

Restaurants vragen apart statuut

België is weer een belangenvereniging rijker. De Belgian Restaurants Association strijdt vanaf vandaag voor een speciaal statuut voor restaurateurs. 'Anders zijn we ten dode opgeschreven.'

"We doen dit om de restaurants, brasserieën en traiteurs in ons land te verdedigen. Omdat het niet langer houdbaar is om onze zaak te runnen." De Brusselse sterrenchef Yves Mattagne, de voorzitter van de Belgian Restaurants Association (BRA), valt op de persconferentie met de deur in huis. Geflankeerd door horeca-ondernemer en ondervoorzitter Frank De Meulder en twee woordvoerders hield hij de vereniging boven de doopvont. Een vereniging enkel voor Belgische restaurants, brasserieën en traiteurs.

Met een stortvloed aan cijfers, tonen Mattagne en De Meulder aan dat de toekomst van de sector bedreigd wordt. De afgelopen negen maanden gingen in ons land 1.584 horecazaken failliet. "Per dag ongeveer één restaurant", zegt BRA-woordvoerster Katrijn Steenbeke. De boosdoener is volgens de oprichters de almaar stijgende loonkosten.

"Geen enkele sector heeft een lager rendement per werknemer", zegt Steenbeke. "En terwijl andere bedrijven die loonkosten kunnen drukken door automatisering, is dat voor restaurants geen optie." Ook de prijzen optrekken, kan niet meer, zeggen de chefs. "Onze klanten vinden het eten nu al duur", zegt Mattagne. "En ik begrijp hen. Maar met de huidige kosten kan het gewoon niet anders."

Bourgondiërs

Een andere oplossing is personeel te ontslaan, en een beroep te doen op (deels) bereide maaltijden. "Maar dan ga je naar een industriële keuken, met weinig tot geen variatie tussen de restaurants", klinkt het fel.

"Bovendien gaat de Belgische bourgondische traditie dan verloren", maakt De Meulder zich sterk. "Niet alleen cultureel een spijtige zaak, maar ook economisch. Je mag niet vergeten dat België 14.000 restaurants telt, die samen 120.000 mensen tewerkstellen."

De nieuwe vereniging richt zich direct tot de federale overheid. "Ons vak is een ambacht en vereist een speciaal statuut met lagere loonlasten", zegt De Meulder. Hoe dat statuur er precies moet uitzien, gaat een speciale werkgroep de komende weken concreet maken.

Opvallend is dat de BRA ook de hand in eigen boezem steekt. "Restaurants zijn vaak te weinig bezig met management", meent De Meulder. "We moeten onze prijszetting beter bestuderen én op elkaar afstemmen. Zolang consumenten ergens goedkoop kunnen eten, ook al draait die zaak met verlies, zullen ze niet aanvaarden dat anderen hun prijzen fors optrekken." De consumenten bewust maken van de problemen van de restaurants is daarom de tweede prioriteit van de nieuwe organisatie.

Tweedracht

De horecasector die kampt met te hoge loonkosten en een zuinige consument, het klinkt bekend.

Ondernemersorganisaties als NSZ en Horeca Vlaanderen preken al jaren hetzelfde discours. "Die doen goed werk", meent De Meulder. "Maar ze zijn te breed. Je kan ons met geen enkel ander bedrijf vergelijken. Wat voor een café geldt, geldt niet per se voor een restaurant. We willen ons in het debat mengen, omdat we de sector het beste kennen. Ik betaal 2 miljoen euro RSZ per jaar, dan mag ik toch voor mezelf spreken?"

Maar niet iedereen onthaalt de organisatie op gejuich. "We betreuren deze oprichting", luidt het gepikeerd bij Horeca Vlaanderen. "Met de geregistreerde kassa die eraan komt, is het belangrijker dan ooit om één front te vormen. Verdere versnippering zal hier niet helpen. Bovendien is de BRA opgericht in de schoot van het sociaal secretariaat Partena en de ondernemersorganisatie Beci. Zij maken gewoon gebruik van deze moeilijke periode om zieltjes te winnen."

NSZ en Unizo houden het bij een voorzichtige waarschuwing dat er samengewerkt moet worden. "Anders gaan politici profiteren van mogelijke tweedracht", meent Unizo-topman Karel Van Eetvelt.

"Onze secretaris-generaal (Miguel Van Keirsbilck, red.) komt inderdaad van Partena, maar we zijn wel degelijk volledig onafhankelijk", reageert Steenbeke. "En wat de samenwerking betreft: de brieven naar de andere ondernemersplatformen zijn al verstuurd."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234